Öğrenci Kariyeri Banner

Motivasyonu Artırmanın En Etkili Yolları

Motivasyonu Artırmanın En Etkili Yolları
Motivasyon en basit anlamıyla bir şeyleri yapma arzusudur ve insanların hedeflerine ulaşmalarında büyük rol oynayan etmenlerden biridir. Vazgeçmeden deneyerek, hatta defalarca sıfırdan başlayarak büyük işler kuran bir çok bilim insanları var. Bir şeyi neden yaptığınız, neden hedeflediğiniz ve neden çabaladığınız günlük kullanımda motivasyonun karşılığını verir.

Motivasyonun 3 temel parçası vardır: Harekete geçme, devamlılık ve yoğunluk. Bir davranışı başlatmak için öncelikle kararlılıkla harekete geçmeniz gerekir. Devamlılık ise her türlü engele karşı devam etmek ve hedefe ulaşmak için çaba göstermektir. Hedefe ulaşma yolunda ne kadar istekli ve çabalı olduğunuz ise yoğunluktur.

Herkesin kendi hayatına ve yaşadıklarına göre hedefleri vardır. Kimsenin hedefleriyle kendinizi kıyaslamayın ve bulunduğunuz penceren hedeflerinizi yönlendirin. Hedefleriniz gerçekleştikçe daha ileriyi göreceksiniz, buna inanın. Hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda önemli bir etkisi olan motivasyon ise sizin bu yoldaki en büyük yardımcınız olacaktır. Peki motivasyonu artırmanın yolları nelerdir?

 

Bir Amaç Bulun

Bir amaca sahip olmak düşünmenizi ve kendinizi harekete geçirmek için neler yapabileceğinizi size fark ettirir. Amaç belirleyerek kendinize bir yön belirlemiş olursunuz. Yönünüzü nasıl şekillendireceğinize dair farklı bir çerçeve oluşturarak görünmeyen güçlerinizi ve içinizdeki enerjiyi harekete geçirebilirsiniz. Amaç belirlemek bilinçaltınızı ve yeni seçimlerinizi farkına varmak üzere programlar. Bununla birlikte, çekim yasasının sonucu olarak bizi o hedefe doğru çekmeye başlar.

“İnsan mükemmelliğinin kalbi genelde sizi çeken, özgürleştiren ve zorlayan bir şeyi keşfettiğinizde ya da size yaşama anlamı, neşe ve tutku veren bir şeyi bulduğunuzda atmaya başlar.” Terry Orlick

 

Dilekler Tutun

Bir işi yapmaya karşı direncinizin üstesinden gelmenin en iyi yolu düşünce sürecini değiştirmekle başlar. Ne yapmak istediğinizi ve ne olmak istediğinizi hayal ederek ve görselleştirerek işe koyulabilirsiniz. Dilek tutmak hedefi daha keyifli hale getirir ve gözünüzde daha kolay kılar. Yapılan araştırmalara göre başkalarına hedeflerinizden bahsetmek başarı oranınızı azaltabilir. Çünkü hedefinizi paylaştığınız zaman hedefe ulaşmış hissine kapılarak kendinize sorumluluk yüklemiş oluyorsunuz. Bu da motivasyonunuzun azalmasına neden oluyor. Dileklerinizi bir yere yazın. Zihninizdekini somut hale getirmek onları gerçekliğe bir adım daha yaklaştırır.

“Hayatımda, kendi istediğin şeyler için başkalarına bağlı kalmamak gerektiğini öğrendim. Dışarı çıkıp, sahip olmak için korkamazsın. Büyük hayal etmelisin, güçlü dileklerin olmalı ve hedeflerinin peşinden gitmelisin, çünkü bunu kimse yapmayacak senin için.” Cee Lo Green

 

Kendinizi Motive Edin

Hedeflerimiz ve onlar için çizdiğimiz yolda bir çok korku ve endişeyle karşılaştığımız zamanlar olur. Ama en büyük endişe hedefe başlama cesareti değil midir zaten? Bir kere adım atarak en büyük endişenizi atlatmış oldunuz. Yapılacaklar listenizde sizi en çok zorlayacak ve en sıkıcı bulduğunuz işleri enerjiniz yüksek ve tazeyken en başta yapmayı deneyin. Böylece gözünüzde büyümez ve aklınızı sürekli kuracalamamış olursunuz. Korkularınızla yüzleşmenin anahtarı cesarettir. Cesaretinizi ve enerjinizi daima zinde tutun. Aklınıza endişeleriniz geldiği zaman kendinizi en iyi sakinleştirecek kişisiniz, bunu unutmayın. En sevdiğiniz şarkıyı açın, en sevdiğiniz kitabın sizi en etkileyen bölümünü okuyun. En sevdiğiniz filmin fragmanını izleyin. Neyi sevdiğinizi en iyi bilen kişi gene kendinizsiniz ve tercihlerinizi kendinizi motive etmeniz gereken şeylerde kullanın çünkü motivasyon için bunlara çokça ihtiyacınız olacak.

“Ödüllendirdiğin şeye sahip olursun. Neye sahip olmak konusunda açık ol ve sistemli olarak onu ödüllendir.” Bob Nelson

 

Korkularınızla Yüzleşmekten Asla Çekinmeyin

Korkularınızla temasta olun. Önünüzdeki engelleri kaldırmak ve sizi geride tutan, sınırlar koyan inançlardan kurtulmak mükemmel bir yoldur. Korkularınızın varlığını inkar ederek kendinize yalan söylemeyin, korkularınızla yüzleşin. Eğer korku ve endişelerinizle yüzleşemiyorsanız farklı yollar denemeye çalaşın. Korktuğunuz şeylerin listesini yapın ve onları somutlaştırın, kendinizi olduğunuz gibi kabullenmek sizi rahatlatıp önünüze bakmanızı sağlayacaktır. Her insanın belirgin zayıflıkları olur, zayıflıklarımız hakkında ne kadar fazla şey öğrenirsek, bunlar o kadar gücümüz olur.

“Sabaha sadece gölgeler eşliğinde gelebilirsiniz.” J.R. Tolkien

 

 Enerjinizi Koruyun

Doğru beslenme ve düzenli egzersiz ile enerjinizi daima zinde tutabilirsiniz. Vitamin, mineral ve besin maddeleri açısından zengin bir diyet ile beslenmek size ferahlık verecektir. Zihni açık tutmanın en önemli kaynaklarından biri dengeli ve sağlıklı beslenmektir. İlham ve motivasyon için zihninizin açık olması çok önemlidir. Yüksek miktarda şekerli ve sağlıksız yağlı besinler depresif ve sersem hissetmenize neden olurlar. Bu da motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Egzersiz yapmak ise sizi fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak rahatlatır. Sizi gereksiz etkileyecek enerjiyi egzersiz yoluyla atarsanız size gereken enerjiyi motivasyonunuz için kullanmak çok daha faydalı olacaktır. Egzersiz yaparak endorfin düzeyinizi arttırır ve iyi hissedersiniz.

“Fiziksel egzersiz sadece sağlıklı bir vücudun en önemli anahtarlarından biri değildir, ayrıca yaratıcı ve dinamik bir düşünsel faaliyetin temelidir.” John F. Kennedy

 

Görsel Gücünüzü Kullanın

Hayallerinize ve hedeflerinize görsel bir biçime dönüştürmek başarıya odaklanmanızı sağlar. Beyniniz çağrışımlarla ve hayal etme ile çalıştığı için onu besleyecek her türlü yöntem bir adım ileriyi görmenizi sağlayacaktır. Hayal edin, beyninizde şekillendirin. Fikirlerinizi genişleyecektir. Görselleştirme, fikirlerinizden hareketle düşüncelerin görsel bir temsilidir. Yapmak istediğiniz şeyleri resimleştirin ve beyninizde bir araya getirin, onlardan yarattığınız kolaj ile görsel gücünüzü kullanarak iyi sonuçlar alacaksınız.

“İyi iş dünyası liderleri bir görüş yaratırlar, onu açık bir şekilde ifade ederler, tutkulu bir şekilde ona sahip olurlar ve bıkıp usanmadan onu sonuna getirirler.” Jack Welch

 

Hedeflerinizi Kendinize Anlatmayı Deneyin

Olumlu, olumsuz fikirlerinizi yazmaya çalışırsanız kendi zihninizi okuyabilirsiniz. Değişen fikirlerinizi görmek motivasyonunuzu artırmak için güzel bir yöntemdir. Fikirlerinizi somutlaştırma yöntemi hedefe giden yolda daima size yardımcı olacaktır. Hedeflerinize, korkularınıza, onları gerçekleştirme yöntemlerinize ve kimi zaman çelişkilerinize farklı bir perspektiften bakmak kendinizle yüzleşirken, sizi olumsuz düşüncelerinizden de arındıracaktır. Negatif olan her şeyi bir listeye dökün ve onlara pozitif yönden bakmaya çalışın. Bu size oldukça motive sağlayacaktır. Kendinizle yüzleşmek kadar sevdiğiniz şeylerin listesini yapmakta sizi hedefe götürme konusunda etkili bir yöntemdir. Sevdiğiniz şeylerin listesini yapın ve onlar için teşekkür edin. Sevgi ve minnettarlık çemberinizi ne kadar korur ve kendinize hatırlatırsanız teşekkür etmeyi de o kadar alışkanlık haline getirmiş olursunuz. Bu ölçüde amacınıza bağlı kalarak motivasyonunuzu artırırsınız.

“Minnettarlık hayatın bütünlüğünün kilidini açar. Böylece sahip olduklarımız bizim için yeterli, hatta fazla olurlar. İnkar kabullenmeye, kaos düzene, şaşkınlık açıklığa döner. Bir yemek ziyafete, bir ev yuvaya, bir yabancı arkadaşa döner. Minnettarlık geçmişi anlamlandırır, bugün için huzur getirir, yarın için bir vizyon yaratır.” Innerspace

 

Yeni Yeteneklerin Kapısını Açın

Yaşamınızdaki rutinler motivasyonunuzu etkiler ve enerjinizi düşürür. Yeni şeyler öğrenmeye çalışın. Beyin öğrenerek beslenir ve yeni şeyler öğrenmek zihninizi berraklaştırır. Rutine hapsolmayın, yenliklerle hayatınızı taçlandırın. Müzik listenizi yenileyin, farklı tarzda müzikleri tanımaya çalışın. Kendinizi doğaya bırakın. Doğa iyileştiricidir ve rutini bozar. Taze havayı solumak zihninizi temizler. Çıplak ayakla toprağa basın, yürüyün, koşun. Toprağa temas etmek sizi negatif etkileyen enerjiyi alır. Doğada var olan sesleri dinlemek yaratıcılığını şekillendirir. Doğayla iç içe olmak stresinizi azaltarak potansiyelinizin kilitlerini açar. Hayatınızda yeni başlangıçlara yer vermek, yeni bir ilgi alanı bulmak, film izlemek, kitap okumak, araştırma yapmak gibi motive edici hareketlenmeler, öğrenmek ve yeni bilgiler keşfetmek için faydalı yöntemlerdir. Yenilik katmak; Kendinizi geliştirmeyi, hedeflerinize ulaşmayı ve belki de hiç farkında olmadığınız bir özelliğinizi fark etmenizi sağlar.

“Delilik aynı şeyleri sürekli sürekli yapmak ve farklı sonuçlar ummaktır.” Albert Einstein

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.