Öğrenci Kariyeri Banner

Modern Köleliğin Yaşamımıza Etkisi

Modern Köleliğin Yaşamımıza Etkisi
modern kölelik
Algımız mı bizi yönlendiriyor, yoksa çevre mi? Modern Köleliğin Kölesi olmak yaşam parçamız mı oldu?Yazar anlatıyor..

Kararlarımızı etkileyen faktörler küçük gibi gözükse de, aslında bunlar belirli bir zaman sonra hayatımıza yön veriyor ve kendisine gerçek anlamda bir köle kazandırıyor. Bunu yapması için ise küçük algı yönlendirmeleri yetiyor. Misal bazen bir reklam, bir film, bir haber insanların algılarını yönlendirebiliyor ve sistemin içine girmesini sağlıyor.

[ad name="Google Adsense"]

Mesela çocuk için nasıl oluyor da patates kızartması, hamburger, pizza gibi ürünler daha güzel geliyor. Aslında evde yediği yemekten daha sağlıksız olan bu yiyeceğin çocuk için daha tatlı hale gelmesindeki mucizevi değişim, sermaye sahiplerinin üstün pazarlama yetilerinin kanıtıdır.

Bu durumun en bariz örneği ise 1984 yılında çizgi roman olarak çıkan, 2003 yılında ise dizi haline gelmiş çeşitli filmleri çekilmiş Ninja Kaplumbağalar’ dır. Filmdeki ana karakterler sürekli olarak her bölümde pizza yemesi, onu yerken aldıkları haz; belirli bir süre sonra insanları da buna yöneltmektedir. Dünya geneline bakacak olursak eğer Ninja Kaplumbağalar animasyonundan sonra pizza satışları daha da artmıştır.

Bu tarz etkileşimler özellikle çocuklar üzerinde tam etkili olmaktadır.Orta yaş grubuna bakacak olursak eğer onlarda da bazen modernleşme, bazen farklı tat ve bazen de zamanda onlar gibi olma hevesinden dolayı tüketim harcamalarındaki tercihlerini değiştirmektedirler.

Artık insanlar kazandıkları gelirin üstünde dahi olsa bile teknolojiden yararlanmak için sınırlarını zorluyor. Mesela bir restorana gidecekse wi-fi hizmeti sunan yere gidiyor. Bazen ise sırf şarjı olmadığı için gitmekten vazgeçiyor.

Artık insanlar piyasa şartlarından daha pahalı olmasına rağmen, sırf ismi güzel, ünlü kişilerinde gittiği yer, filmde de buraya gitmişlerdi, reklamlarda sürekli çıkan bir yer gibi sebeplerle bu tarz yerleri seçmektedir. Gittiği yerlerde ise sosyal medya üzerinde yer bildirimi yaparak, diğer fertleri bir kez daha etkilemektedir. Bu ise tüketicinin tüketici üzerinde negatif dışsallığıdır.

Sonuç itibariyle baktığımızda ise şunu görmekteyiz; kapitalizm insanları algı operasyonu ile çeşitli yollarla kendi içine çekmekte ve kölesi haline getirmektedir. Uygulanan sistem kendi içerisinde bir döngü oluşturmaktadır. İnsanda bu döngünün dinamikleri doğrultusunda sistem içerisinde sürekli olarak kapitalizme bağlanmaktadır. Sağlıksız beslenme, teknolojinin aşırı kullanımı, fazla çalışma sonucunda insan sağlığı olumsuz etkilenmekte bunun için ise yine algı yönetimi ile özel hastaneye gitmekte ve tüm bu yönlendirmelerin finansmanı için ise bankalara bağlanmaktadır. Bu doğrultuda aslında insanların kararlarında pekte bağımsız olmadığı ortadadır. Bu konuda devletlerin çözüm olarak sunacağı tek bir çözüm vardır; o da bilinçli bir tüketici ve bilinçli toplum olacaktır. Bunu ise eğitim ile sağlayacaktır.

Kaynak

[ad name="HTML"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.