Öğrenci Kariyeri Banner

Model United Nations(MUN) Konferansları ve Kazandırdıkları

Model United Nations(MUN) Konferansları ve Kazandırdıkları
Kişisel gelişimin ve diplomanın yanında yeteneklerin öneminin gitgide arttığı bir zamanda yaşıyoruz. Özellikle üniversite yıllarında birçok insan mezun olmadan önce kendisini olabildiğince geliştirmek ve yeni yetenekler kazanmak için çabalıyor. Üniversiteye başlandığında birçok öğrenci ileride öz geçmişine ekleyebileceği etkinlik ve sertifika programlarını araştırmaya başlıyor. MUN, Model United Nations, birçok öğrencinin bu amaçla katıldığı konferansların arasında yer alıyor. Peki MUN nedir?

sanmun_800x532

MUN (Model United Nations), pek çok lise ve üniversitede düzenlenen ve temel olarak Birleşmiş Milletler’in farklı komitelerinin, simülasyon olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı ve genelde konferans şeklinde gerçekleşen bir etkinlik.  Türkiye’de MUN konferansları genellikle İngilizce gerçekleşiyor; ama Türkçe, Almanca, Fransızca gibi farklı dillerde komitelerin açıldığı konferanslar var. Konferansın organizasyonu, komitelerin oluşturulması, komitenin ana hatlarını oluşturan çalışma kağıtlarının hazırlanması gibi görevler de ev sahibi okulun öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor.

MUN konferansları bakış açınızı değiştirebilecek bir etkinlik. Çok karmaşık görünen problemleri 10 dakika önce tanıştığınız komite arkadaşlarınızla çözebileceğiniz, topluluk önünde konuşma korkunuzu yenebileceğiniz, kendinizden çok farklı insanları tanıyabileceğiniz, İngilizcenizi ilerletebileceğiniz ve her şeyden çok keyif alabileceğiniz bir konferans MUN. MUN konferansı, katılımcılarına neler katabilir?

1. Yeni insanlar tanıyabilir, yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.

model_800x527

MUN konferansları genellikle uluslararası düzenlendikleri için hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok yeni arkadaş edinebilirsiniz.

2. Diplomasi ve küresel sorunları daha yakından tanıyabilirsiniz.

Her ne kadar herkesin ileride siyasetçi ya da diplomat olmak gibi bir hedefi olmasa da, günümüz dünyasında yaşanan sorunları tanımak ve bu sorunlara olası çözümler yaratabilmek, hem problem çözme becerinisini geliştirmek için hem de politik ve ekonomik olayları daha iyi yorumlayabilmek için MUN konferansları size büyük katkılarda bulunabilir.

3. Kendinize güveninizi ve liderlik becerinizi geliştirebilirsiniz.

mun4

Konferans boyunca en sık yapılan şey delegesi olduğunuz ülkenin çıkarlarını korumak ve bu yönde konuşmalar yapmak olacaktır. Hem görüşlerinizi savunurken hem de konferansta size verilen sorunların çözümlerine yön verirken fark etmeden de olsa bu yetenekleriniz gelişecektir. Ve çok büyük ihtimalle konferanstan sonra kendi derslerinizde gerçekleşen tartışmalara daha aktif katıldığınızı ve fikirlerinizi ifade ederken çok daha rahat olduğunuzu fark edeceksinizdir.

4. İngilizce.

Eğer İngilizce bir MUN’e katıldıysanız, hem sözlü hem de yazılı anlamda çok yoğun bir İngilizce kullanmanız gerekecektir. Bu İngilizcesi belirli bir seviyenin altında olanlar konferansa katılamaz ya da konferansta aktif olamaz anlamına gelmiyor. Ortalama bir İngilizceniz olsa bile katıldığınız konferanslar ve çabanızla beraber İngilizceniz ilerleyecektir.

5. İkna becerisi kazanabilirsiniz.

Hangi komitede olursanız olun MUN’de temel amacınız delegesi olduğunuz ülkenin ya da örgütün çıkarlarını korumak ve konferans sonunda komite olarak yazacağınız çözüm teklifleri belgenizde söz hakkına sahip olmaktır. Bu da diğer delegelerle bol bol pazarlık yapmanızı ve onları kendi tarafınıza çekebilmenizi gerektirecektir. Bu ikna etme kabiliyetine önceden sahip değilseniz bile birkaç konferanstan sonra sahip olmanız son derece muhtemeldir.

6. Topluluk önünde konuşma korkunuzu yenebilirsiniz.

change

Açılış oturumundan itibaren delegeler sık sık kürsüye çıkarlar ve gerek kendilerini ve ülkelerini tanıtmak gerekse de komitenin olay gelişimine katkılarda bulunmak için konuşmalar yaparlar. İlk konuşmalar heyecanın ve kimseyi tanımamanın etkisiyle bazen kötü de geçse sonraki oturumlarda ilk heyecanı atmanın ve komitenizi ve komite üyelerinizi detanımanın da etkisiyle topluluk önünde aslında konuşabildiğinizi ve aslında bunda çok da kötü olmadığınızı fark edebilirsiniz.

7. Sosyal etkinlikler.



Her MUN konferansında akşamları genellikle yat partisi, gezi, geleneksel akşam ve bu tür etkinlikler gerçekleşir. Bütün gün oturumlarda yorulduktan sonra bu etkinliklere katılarak eğlenebilir ve yeni arkadaşlıklarınızı pekiştirme fırsatını bulabilirsiniz.

8. Sertifika.

Her katıldığınız MUN konferansında o konferansa katıldığınıza dair bir katılım belgesi alırsınız. Eğer komitenizde öne çıktıysanız en iyi delege gibi ikinci bir belge daha alabilirsiniz. Bu belgeleri ileride CV’nizde kullanabilir, kendinize düğer adaylarda olmayan bir özellik ekleyebilirsiniz.

9. Eğlenirsiniz.

MUN konferansının bu kadar yoğun ve hazırlık bir etkinlik gibi görünmesi gözünüzü korkutmasın. Birkaç günlüğüne bir ülkenin temsilcisi olmak ve günümüzde ya da geçmişte küresel etki yaratmış bir problemin çözümünün parçası olmak size bambaşka bir duygu hissettirebilir. Konferans bittiğinde olaylara bakış açınızı genişlemiş, yorumlama yeteneğinizi çeşitlenmiş olarak kendinizi de bir sonraki MUN konferansınızı sabırsızlıkla beklerken bulabilirsiniz.

Özgün İçerik: Begümhan İdikut Şimşir

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.