Öğrenci Kariyeri Banner

Mesleklerin Bize Kattığı Bağımlılıklar

Mesleklerin Bize Kattığı Bağımlılıklar
Meslek hayatımız, yaşamımızın büyük bir bölümünü oluştururken aynı zamanda davranışlarımızdaki değişimde de rol oynar. Davranışlarımız, duygularımız kısaca hayatımız seçtiğimiz mesleğe ve yaptığımız işlere bağlı olarak değişim gösterir. Bu kimi zaman yarar sağlarken kimi zaman zarar da verebilir. Bazen de bizlere yararlı gibi görünenler zarar verebilir. Bu durumdan hareketle meslek hayatımız çeşitli alışkanlıklar oluşturabilir. Bu alışkanlıklar çoğu zaman bağımlılık haline gelip bizlerin gün içinde ihtiyaç gibi aradığımız durumlar halini alır. Peki bu bağımlılık halini alan şeyler nelerdir? Bizlere normal yahut sıradan gelen birçok alışkanlığın aslında birer bağımlılık yarattığını hiç düşündünüz mü? Çoğu zaman hayatımızın merkezinde bir yerlere koyup ona göre kendimizi yönlendirdiğimizi... İşimizi yaparken fark etmesek de bağımlı olduğumuz birtakım özelliklerimiz ortaya çıkmaktadır. Bunlar neler olabilir?

1- Para

para kazanmak ile ilgili görsel sonucu
Para, insanların isteklerini ve ihtiyaçlarını yerine getirebilmesi için gerekli bir ögedir. Hayatımızdaki birçok şeyi para için yaparız. Bu durum her ne kadar kabul edilmese de böyledir. Bir düşünün. Neden bir kariyer, bir meslek edinmek için uğraşıyoruz? Daha iyi şartlarda daha iyi bir hayat için... Bunun mümkün olması için para kazanmak gereklidir. Ne kadar çok istek olursa o kadar paraya ihtiyaç duyarız çoğunlukla. Para kazandıkça da devamı gelsin isteriz. İşimizde yükselmek, daha çok istek gerçekleştirmek, hayatımızı daha iyi şartlarda yaşamak için hep dahasını ister ve bekleriz. Bu gerçekleştirmeye başlandığında da bağımlılık halini alır. Parasız birçok şeyin sağlanamayacağını, hayatlarımızın iyi ilerlemeyeceği gibi karamsar düşüncelere kapılabiliriz. Dolayısıyla paranın bağımlısı olabiliriz.

2- Hırs

iş hayatında hırs yapma ile ilgili görsel sonucu
Hırs, isteklerle doğru orantılı olarak gelişen aşırı ve ihtiraslı istek duygusudur. Bir şeyi yerine getirmek için hırsa kapılabiliriz. Örneğin bu bir sınavda başarılı olmak veya bir işte yükselmek olabilir. Fakat burada hırsa dönüşen nokta, kıyaslamaktır. Hırs, kendimizi birileri veya bir durumla kıyaslayıp daha iyisini yapma isteğiyle ortaya çıkar. İlk başta hoşnut olduğumuz bu durum zamanla hayatımıza yayılır ve her alanda hırsa yer vermeye başlar hale geliriz. Gittikçe hayatımıza yayılan hırs duygusu hayatımıza yerleşir, bir bağımlılık haline gelerek yapmak istediklerimizi hırslanmadan yapamazmış gibi hissetmeye başlarız.

3- Kahve/Çay

meslekte kahve bağımlılığı ile ilgili görsel sonucu
Gün içinde çokça tükettiğimiz çay ve kahve uyarıcı etkisiyle bizlere enerji verir ve iyi hissettirir. İçinde bulunan kafein, sigara içinde bulunan nikotin gibi uyarıcı etkiye sahip olduğundan içme isteği duyarız. Meslek yaşantılarında özellikle uyarıcı ve rahatlatıcı hissettirmesi sebebiyle çok tercih edilir. Örneğin bir işe odaklanmak, uyanık kalmak, enerjimizi tazelemek için kahve ve çaya başvururuz. Bir süre sonra devamlı çay ve kahveye ihityaç duyar hale gelir, bağımlısı oluruz. Ancak belirtmek gerekir ki zaman geçtikçe sağlığımıza olumsuz etkilerde bulunarak bizleri de olumsuz etkileyecektir. Sağlık için belirli bir miktar kafein faydalı olsa da unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarar...

4-İnternet

internet bağımlılığı ile ilgili görsel sonucu
İnternet günümüzde çok kullanılan ve vakit geçirilen ortamdır. Her yerde ve alanda kullanılmaya başlanan internet çoğu özelliğiyle bizi gerçek yaşamdan uzaklaştırır. İş, eğlence ve tanınma gibi birçok şeyi internet ile sağlayabiliyoruz. Dolayısıyla vaktimizin büyük bir kısmını çalışıyor olsak da internette geçiririz. Bu da çok kullanıma bağlı olarak bizi gerçek yaşamdan soyutlar. Hayatımızı internet üzerinden yaptıklarımızla zaman geçirdiğimiz için belli bir süre sonra artık internette yaşar hale geliriz. Bağımlı olur ve bir şeyleri halletmek için ihtiyaç duyarız.

5- Yaptığımız mesleğin kendisi

İlgili resim
İnsanlar severek yaptıkları işe hayatlarını verebilirler. Bunu sadece işinde iyi bir yere gelmek için değil, kendine iyi geldiği için yaparlar. Ailesinde ve çevresinde etkin olamayan bir insan işlerinde yoğunlaşarak aktif hale gelebilir. Çoğu zamanda meslekleri, çalışmaları ruhsal rahatlama olarak görebilir kendini işlere yoğunlaştırarak yaşamındaki sıkıntıları düşünmemeye çalışır. Mesleklerinde kendine göre stres ve sıkıntıları elbette vardır. Fakat bu strese bağımlı olan ''işkolik'' olarak adlandırılan insanlar özel yaşamlarındaki sıkıntılarını iş ile atabilir. Çalışmak daha çok mutlu edebilir. Bir başka açıdan bakarsak hırslarının yönlendirdiği şekilde hareket ederek sürekli yükselmeye odaklı bir insan olabilir ve bu nedenle mesleğine bağımlı hale gelinebilir.

6- Mutluluk ve Başarı

başarı ve mutluluk ile ilgili görsel sonucu
İş hayatında sadece bizi olumsuz etkileyen bağımlılıklar yoktur. Mutluluk, yaşamımızın her alanında olduğu gibi burada da karşımıza çıkarak bağımlı olduğumuz bir özellik halini alır. İşimizde başarı sağladığımız sürece mutlu oluruz. Bu açıdan baktığımızda başarı ve mutluluk doğru orantılıdır diyebiliriz. İnsanlar yaşamlarındaki her şeyi mutlu olmak için yaparlar. Bu nedenle bir kez mutlu hissedince devamlılığını ister ve sürekli mutlu olabilmek için uğraşırlar. Meslekte de bu böyledir. Başarı elde edilince mutlu olunur. Bu sebepten dolayı da mutluluk bağımlılık olarak sürekli hayatımızda var olan ve olmaya devam eden en önemli etken halini alır.

Sonuç olarak, meslek ve iş yaşantısı hayatımızı etkiliyor. Gerek davranışsal gerekse ruhsal olarak. Farkında olmadan sahip olduğumuz bağımlılıklar, iş hayatımızın bir sonucu olarak gözler önüne seriliyor. Bu bağımlılıklarımızdan bizlere zarar verici etkilere sahip olanları belirlemeli ve hayatımıza buna göre yön vermeliyiz. Bağımlılıklarımızı zararsız hale getirerek iş yaşamında başarıya adım atmalıyız.

Özel İçerik Pınar Altunordu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.