Öğrenci Kariyeri Banner

Mega Fabrikalar: VESTEL CITY

Mega Fabrikalar: VESTEL CITY

Gelişerek değişen teknolojiyle birlikte iş hayatı da kendini yenilemeye devam ediyor. İhtiyacımızı karşılayan tüm ürünlerin üretildiği fabrikaları düşünürsek eğer enerji dönüşümleriyle makineleri kullanarak bizlere hizmet veriyorlar. Peki bu fabrikalar nasıl bir işleyiş gösteriyor, sektörde kalmayı nasıl başarıyorlar?

Üniversite eğitimi alan her öğrenci bu soruları merak etmiştir. Kimileri birinci ağızdan soruların cevaplarını alabilme şansına sahip olmuştur kimileri de teknolojinin nimetlerinden faydalanarak meraklarını gidermiştir. Bizim gibi siz de bu sorulara yanıt bulmak istiyorsanız birlikte mega fabrikalar belgeseline bir göz atalım.

İlk inceleyeceğimiz mega fabrika Türkiye’nin batısında 1 milyon m^2 den daha fazla bir alana sahip olan VESTEL CITY.

1994 yılında Vestel Elektronik A.S’nin Zorlu Holding bünyesine katılmasının ardından kurulan Vestel Şirketler Grubu; beyaz eşya, bilgi teknolojileri ve eletronik sektörlerinde faaliyette bulunan üretim ve pazarlama şirketlerine sahiptir.

Türkiye’nin batısında bulunan Manisa şehrinde bulunan VESTEL CITY 1 milyon m^2 den geniş bir alana kurulu. Genişliği 1 kilometreyi aşan VESTEL tesisleri dünyanın en büyük sanayi merkezlerinden biri. Bu dev arı gibi çalışan 7 çekirdek binadan meydana geliyor.

Merkez Bina: Her bir cihazın devre ve enerji kartlarının üretildiği yer.
2 Buzdolabı Fabrikası: Titanik büyüklüğünden 19 geminin sığacağı genişlikte bir zemine sahip.
Çamaşır ve Bulaşık Makineleri Fabrikası: İstanbul’dan Brüksel’e kadar uzayacak bir yol oluşturmaya yetecek kadar seri üretim yapar.
Dijital Fabrikası: Televizyon panellerinin üretildiği bina.
Elektronik Fabrikası: Televizyonların monte edilip paketlendiği yer.

Fabrika tam kapasite ile çalıştığında yılda 15 milyondan fazla televizyon üretebiliyor. Bu neredeyse ayın çevresini dolamaya yetecek kadar televizyon demek. Ancak ürettikleri televizyonlar sürekli değişim halinde. Televizyon teknolojisi bilgisayarlar kadar hızlı bir gelişim içinde. Daha parlak daha net ve daha ince hale geliyorlar. Günümüz televizyonları ise bilgisayarlarla birleşiyor. Buna akıllı televizyon adı veriliyor. Televizyonlarla artık internette gezip tablet bilgisayarlarla bağlantı kurabiliyor.

Fabrika 800 kişilik AR-GE ordusu sayesinde teknolojik trendlerden geri kalmıyor. Her yeni model 1 ila 2 yıl arasında bir geliştirme süresi ve üretimin tamamen değişmesi anlamına geliyor. Fabrikanın sürekli değişim halinde olan bir piyasaya ayak uydurabilmesi için son derece esnek bir sisteme sahip olması gerekiyor. Tam otomasyon bu konuda yeterli değil. Bu mega fabrika o yüzden insan eline ihtiyaç duyuyor.

Zorlu işine tek bir buzdolabı fabrikasıyla başladı. Fabrika tam kapasite çalışmaya başlayınca üretimi iki katına çıkarmak için bir fırsat gördü. İki fabrika binası yılda 3 milyondan fazla cihaz üretme kapasitesine sahip. İkinci fabrikasını sadece en üst model buzdolabı yapımına ayırmış.

Geleceğin hangi icatları getireceğini kimse bilmiyor fakat kesin olan bir şey var Avrupa’nın en büyük fabrikası için teknolojiye ayak uydurmak günlük hayatın bir parçası.

Kaynak:

 


Ayşe BEKDEMİR

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.