Öğrenci Kariyeri Banner

Madagaskar'ın Canavarları

Madagaskar'ın Canavarları
Dinozorlar ve diğer yeni türlere ait fosiller bulmaya çıkan ekip, çok ilginç fosilleri gün yüzüne çıkardılar. Bildiğiniz gibi Madagaskar birçok türe ev sahipliği yapmış ve bu türler burada yüzyıllar boyunca yaşamış. John Flynn’ ı buraya çekense büyüleyici yaşam formlarının burada yaşaması olmuş.

Ekibiyle burada araştırmaya başlayan Flynn, dinozorların ve memelilerin evrimsel sürecini ve yaklaşık 230 yıl öncesine ait kemik türlerini ilk kez ortaya çıkardılar. Triyas (mezozoik zamanın birinci alt bölümü olan jeolojik zaman dilimidir), Jura(mezozoik zamanın Triyas ‘dan sonra gelen, yani ikinci dönemidir) ve Kretase (mezozoik zamanın üç alt bölümünden sonuncusudur) dönemleri arasında ilki olan Triyas’da kara omurgalıların fosillerine ilişkin yeni verilerle boşlukları doldurdular.

Screenshot 2019-12-01 at 12.52.23

Kil katmalarını araştıran ekip, fosilleşmiş kemikleri buluyorlar ve bunları günümüzde bulunan hayvanların kemik örnekleriyle karşılaştırınca şaşırtıcı derecede benzediklerini fark ediyorlar. Sonra yeni türe ait bir kafatası keşfeden ekip, bunun kinodont (köpek dişliler) sınıfına ait olduğunu düşünüyorlar. Bu tür daha öncesinde ise Güney Amerika’da yaşamış. Süper kıta adlı Godvana yani Güney Amerika, Afrika, Avustralya, Hindistan ve Antarktika’nın atası olan bu bölgede yeni ve eski türler yaşıyordu.

240898725

Flynn ve ekibi başka tür fosiller aramak için devam ediyor ve kazdıkları bir yerde theropod (2.ve 3. dönemde yaşamış, ön ayakları küçük etçil dinozorlardır)adlı dinozorun kalıntılarını çıkarıyorlar. Ekibi açısından bu tarihin bir tekrarıydı çünkü daha önce bulunan bu türle aynı olduğu tespit ediliyor.

nn

 

Daha sonra yeni bir dinozor kökenli yırtıcı kuş türüne ait fosil buldular ve bu yırtıcı kuşa “bulutlardan gelen tehditkâr kuş” anlamına gelen Latin ve Madagaskar sözcüklerinin birleşimiyle oluşan Rahonavis adını verdiler. Madagaskar’ın günümüz omurgalıların atası olabilecek Kretase dönemine ait henüz bir türe rastlamayan Flynn, yeni türleri bulma arzusuyla yola devam edeceğini belirtiyor.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Bilen tarafından oluşturulmuştur.

Kaynak: National Geographic

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.