Öğrenci Kariyeri Banner

Kuzey Işıklarına Yolculuk

Kuzey Işıklarına Yolculuk
Kuzey ışıkları, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, muhteşem renklerin bir araya gelmesiyle oluşan görüntülerdir. Dünyanın manyetik alanı ve güneşten gelen elektronların etkileşimi ile ortaya çıkmakta.. Yeşil, mavi, mor, kırmızı, pembe renklerini gördüğümüz bir fenomen. Doğanın dansını görmek ve ona eşlik etmek muhteşem bir deneyim olsa gerek.

uzaydan bakış_790x445Uzayda hareket eden elektronların dünyadaki atmosferin üst kısımlarında bulunan oksijen ve nitrojen ile karşılaşması sonucu oluşan görüntüye kuzey ışıklarını denilmektedir. Kuzey ışıklarındaki renklerin oluşumu ise atmosferde bulunan gazları yansıtmaktadır. Sarı ve yeşil renk oksijenden gelir ve bununla beraber kırmızı da azot ile oksijenin birleşmesinden oluşur. Mor, pembe, mavi gibi renkler ise azot gazından gelmektedir.Bu ışıklar, güney yarım kürede güney ışıkları (Aurora Australis), kuzey yarım kürede ise kuzey ışıkları (Aurora Borealis) olarak tanımlanmaktadır.

Güneş yüzeyinin santigrat derecesi oldukça yüksek olduğundan gaz molekülleri arasındaki çarpışmalar oldukça sık görülmekte ve bunun sonucunda da gaz molekülleri manyetik alandan çıkıp dünyaya ulaşmaktadır. Dünyadaki manyetik alanın zayıf olduğu kısımlarda yani kutup bölgelerinde bu dağılan parçacıklar ise bu muhteşem görüntüleri ortaya çıkarmaktadır.

160419122747-northern-lights-tease-super-telkjhmgbfdghjklşase_790x445
Peki bu şölen nerelerde görülür?

Işık kirliliğinin olmadığı yerlerde izlemek çok keyifli olacaktır. Kanada'nın kuzeybatı kısımlarında, Alaska, Grönland, İzlanda gibi yerlerde bu ışık dansını izleyebilmek mümkün. Tabi her zaman bu şova tanık olamayabilirsiniz. Yılın belli zamanlarında ortaya çıkan bir görüntüdür ve çoğunlukla ekinoks dönemlerinde olması muhtemeldir.Güneş her 27 günde bir döndüğü için aurorayı görmek bu döngüyü takip ederek olabilmektedir. Genellikle kış mevsiminde, Ekim ve Mart ayları sırasında bu manyetik alan çarpışması daha fazla yaşanmakta...

170313170142-best-northern-lights-muonio-finland_790x445

Farklı bir bilgi olarak kuzey ışıkları bazı mitolojilerde tanrıça olarak, bazılarında savaş veya kıtlık göstergesi olarak da görülmekteydi. Ya da bu ışık şovunu halklarının ruhu veya dans eden ruhlar olarak gören insanlarda bulunmaktaydı.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.