Öğrenci Kariyeri Banner

Küresel Isınmada Ülkelerin Payı Ne?

Küresel Isınmada Ülkelerin Payı Ne?

Global Carbon Project küresel ısınmada en fazla payı olan ülkeleri açıkladı. ABD'nin birinci sırada olduğu liste, zengin ülkelerin karbon emisyonunun yarısından fazlasının kaynağı olduğunu gösterdi.

İnsanlık olarak dünya tarihinde görülmemiş derecede iklim değişikliğinin meydana geldiği bir dönemdeyiz. Birçok bilim insanı, çok acil önlem alınmadığı takdirde ortalama sıcaklığındaki artışın 2 derecenin de üstüne çıkabileceğini, bunun da birçok felakete yol açabileceğini açıkladı. Türkiye’nin aralarında olduğu birçok ülke, şirket ve kuruluş, 12 Kasım’da sona eren İklim Değişikliği Konferansı’nda 2040 yılına kadar karbon emisyonunu 0'a indireceklerini belirten taahhüttü imzaladı.

Peki Dünya, bugünlere nasıl geldi ve iklimi mahvetti?

 İşte bu soruların ve dahasının cevabı, Global Carbon Project tarafından yapılan araştırmayla birlikte açıklandı. Son 170 yılı kapsayan araştırmaya göre Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1,1 derece arttı. Pek çok felakete yol açan bu ufak artıştan en fazla sorumlu olan ülkelerse dünyanın en zengin ülkeleriydi.

 Son 170 yıldaki küresel ısınmanın en büyük sorumlusu, küresel ısınmanınkarbon emisyonunun %24,6’sından sorumlu olan Amerika Birleşik Devletleri’ydi. Amerika Birleşik Devletleri’ni takip eden ikinci ülke %13,9’luk payla Çin oldu. Listenin üçüncü sırasında da Rusya yer aldı. Rusya, karbon emisyonunun %6,8’lik diliminden sorumlu.

Küresel ısınmaya en büyük katkıyı sağlayan diğer ülkeler arasındaysa %5,5’lik payla Almanya, %4,4’lük payla Birleşik Krallık, %3,9’luk payla Japonya ve %2,3’lük payla Fransa yer alıyordu. Özellikle Batı Avrupa’nın küresel ısınmadaki payı, toplamda Çin’i geçiyor.

Kaynak için tıklayınız


Zeynep  Erim

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Erim..

1 Yorum

  • Beyzanur Artunc

    Ellerinize sağlık umarım bu konuda tüm insanlık daha bilinçli olur.

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.