Öğrenci Kariyeri Banner

Kraliyet Düğünü'nün Pazarlama Dünyasına Etkileri

Kraliyet Düğünü'nün Pazarlama Dünyasına Etkileri
19 Mayıs 2018 Cumartesi günü, Prens Harry ve Meghan Markle, Windsor-Mountbatten soyadına ve İngiliz Monarşisi'ne yakışan görkemli bir törenle hayatlarını birleştirdi. İngiliz Kraliyet Tacı sıralamasında 6.sırada olan Prens Harry ve eşi Meghan Markle, bu evlilikle birlikte Kraliçe Elizabeth tarafından Sussex Dükü ve Düşesi ünvanlarıyla ödüllendirildiler. Bu masalsı düğün ve hikayesi de tabii ki, yazılı ve sosyal medyayla birlikte pazarlama dünyasını da derinden etkiledi.

reception

Öncelikle, kraliyet düğünlerinin İngiltere ekonomisi için çok önemli bir gelir kalemi olduğunu anlatmakla başlayalım. Şöyle ki, anayasaya göre İngiltere, parlamenter sisteme sahip fakat devletin başı hala taç sahibi olan hükümdar, yani Kraliçe Elizabeth. Hala bütün devlet belgelerinde, Kraliçe Elizabeth'in imzasına gerek duyuluyor, ve hala parlamentodan gelen bütün yasa tasarıları Kraliçe Elizabeth'in onayına sunuluyor. Ama, taht sahibi olan kral ya da kraliçe, parlamentodan gelen yasa tasarılarını adeta bir gizli anlaşma içerisindeymiş gibi her zaman onaylıyor, hiçbir zaman veto etmiyor. Hatta ve hatta, kraliyet ailesi üyeleri parlamento içinde tarafsız kalmak için siyasi görüş belirtmiyor, oy bile kullanmıyor. Böylelikle, kral veya kraliçenin devletin başı olarak kabul edilmesinin tamamen sembolik olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

queencim

Kraliyet Ailesi'nin İngiltere için asıl önemi ise, tamamen ekonomiye olan katkıları. Örnek vermemiz gerekirse, Prens Harry ve Meghan Markle'ın nişan haberleri medyayla paylaşıldığından beri İngiltere seyahatlerinde %38 artış görülmekle birlikte, düğün tarihi olan 19 Mayıs haftasında İngiltere otelleri %90'lara varan bir doluluk oranıyla karşılaşmış. Turizm açısından ülkeyi bu kadar etkilemesinin nedeni, dünyanın dört bir yanındaki insanların yüzyıllardır hayatta kalmayı başarabilmiş tek kraliyetin masalsı geleneklerine tanık olmak istemesi.

meghan

Sadece turizm değil, hızlı tüketim sektörü de, özelleştirilmiş marka kampanyalarıyla bu düğünden en çok kar sağlayanlar arasında. Ünlü hazır giyim markası Marks&Spencer, şehrin yüklü doluluk oranına sahip olduğu bugünlerde dikkat çekmek amacıyla marka ismini Meghan Markle'ın soyismiyle birlikte Markle&Sparkle olarak değiştirdi, bu hamlenin özellikle yabancı turistlerde vurucu etki yarattığını söyleyebiliriz.

Amarkle-sparkle1

Gazlı içecek üreticisi SodaStream, bu düğüne özel şişelerde içecekler tasarlayarak satış oranlarını artırmayı planladı, sosyal medyadaki paylaşım oranına baktığımız zaman oldukça işe yaramış gözüküyor.

Soda_Stream_3x2

KFC, İngiltere orijinli restoranlarına özel, bir hafta süresince kraliyet temalı kovalarla servis yapma kararı almış.

s3-kfc_royal_wedding--default--940

Yine Marks&Spencer, Mayıs ayı boyunca mağazalarında "THE PROPOSAL" ("Evlilik Teklifi") adını verdiği tavuklu sandviçi satışa sundu.

marks

Dunkin'Donuts, Mayıs ayındaki billboard afişlerini kraliyet düğünü temasıyla hazırladı.

dunnk

CVS Pharmacy adındaki yerel kozmetik firması, düğün haftasına özel Kraliçe Elizabeth'in balerin ayakkabılarının markası olan Essie'nin ojelerini sattıklarını belirten bir sosyal medya bülteni yayınladı.

essie elizabeth

Kellog's, marketlere yeni ürünlerini kraliyet düğünü temalı karton kutularında gönderdi.

kellogs

Legoland, vitrinlerini kraliyet düğünü temasıyla düzenledi.

legoland

Kraliyet düğünü, sadece İngiltere'deki pazarlama dünyasını etkilemekle kalmadı. Üstelik, Amerikan restoran zinciri Chili, yeni reklamında İngiliz aristokrasisinin alamet-i farikası olan süslü şapkalar kullanarak kraliyet düğününe selam gönderdi.

chili

Yerel üreticiler de, bu düğünden fazlasıyla faydalanmış gözüküyor. Hedef kitle olarak yabancı turistleri belirlemiş olan bu üreticiler, ülkenin turistik noktalarındaki hediyelik eşya dükkanlarında satılmak üzere çoraplar, defterler, mumlar ve aklınıza gelebilecek diğer her şeyi tasarlamış.

windsor

Meghan Markle'ın alyansının tasarımcısı Cleave&Co., kraliyet ailesinin kendilerini tercih etmesinden sonra 2019'a kadar randevularını yoğunluktan dolayı kapadı. Hatta kraliyet ailesi, alyansların Cleave&Co. tasarımcılarının imzasını taşıyacağını, resmi bir devlet bildirisiyle ilan etti. Bunu tam olarak devlet eliyle yapılmış bir reklam olarak nitelendirebiliriz.

royyalin

Ve tabii ki de: basılı medya. Özellikle dergiler, Prens William ile Kate Middleton'ın düğününde de olduğu gibi tirajlarını yüzde elliye yakın bir oranda artırdı. Dergilerin bu kadar yüksek oranda etkilenmesinin nedeni, içeriklerini sosyal medyaya dağıtılmayan özel röportajlarla desteklemeleri.

royal weddd

Detaylı olarak incelediğimizde, kraliyet düğününün İngiliz ekonomisini ne denli olumlu etkilediği ortada. Zaten bir kraliyet kültürü içinde yetişmiş olan İngiliz vatandaşlarının yanı sıra, önünde fotoğraf çektirdiği saraya bir prenses olarak gelin gelen Meghan Markle'ın külkedisi hikayesiyle büyülenmiş diğer ülkelerin vatandaşları da bu düğün aracılığıyla İngiliz ekonomisine oldukça katkı sağlıyor. Yani kısacası, Kraliyet Düğünleri halk tarafından, ekonomiyi canlandıracak büyük turistik şovlar olarak görülüyor. Kraliyet Ailesi, ekonomiye bu etkiyi yalnızca düğünlerle yaratmıyor. Aynı zamanda yeni doğan bebek haberleri ve nişan gibi haberler de ekonomiyi bu şekilde etkiliyor. İngiltere'de, kraliyetin kaldırılması gerektiğini savunan çevreler tarafından bile bu pozitif ekonomik etki, tamamen olumlu karşılanıyor. Kraliyet savunucuları da, savunmalarındaki en büyük koz olarak yine bu olumlu etkiyi kullanıyor.

 

Özgün İçerik: Özge Özışıklıoğlu

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.