Öğrenci Kariyeri Banner

Korkulu Kimyasal: Paraben

Korkulu Kimyasal: Paraben
Paraben güzellik ürünlerinin içerisinde bulunan tehlikeli bir kimyasaldır. Bir koruyucu olan paraben, ürünlerin raf ömrünü uzatmakta ve zararlı bakteri, mantar oluşumunu engellemektedir. 1950’li yıllardan beri deodorantlarda, şampuanlarda, rujlarda ve daha birçok üründe kullanılan paraben, düşük maliyetli olduğu ve bu ürünlerin raf ömrünü uzattığı için çoğu firma tarafından kullanılmaktadır.

Kozmetik ürünlerin içinde yüzde 0,01 ile yüzde 0,3 arası oranda bulunan paraben, ürünü bozulmaya karşı dayanıklı hale getirdiği ve raf ömrünü uzattığı için bugün günlük hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün içinde bulunmaktadır. Sahip olduğu özellikleri nedeniyle, paraben oldukça zehirli bir kimyasaldır. Deride egzama, tahriş gibi alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Yalnızca uygulandığı bölgenin yüzeyinde kalmıyor, aynı zamanda cilde, dokulara, kana ve idrara geçerek insan vücudunda olumsuz etkilere yol açıyor.

Peki kullandığımız ürünlerde paraben olup olmadığını nasıl anlarız?

Eğer kullandığınız kozmetik ürünlerinin arka etiketlerinin üzerinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben ya da benzylparaben isimlerini görüyorsanız, bilin ki o ürünlerde paraben bulunmaktadır.

paraben410

Neredeyse 70 yıldır fondötenden maskaraya, cilt kremlerinden vücut kremlerine kadar her yerde kullanılan bu kimyasalların sağlığımıza olan etkisi bilim insanları tarafından tartışma konusu olmuş ve bu tartışmalar beraberinde çeşitli araştırmaları meydana getirmiştir.

Yapılan araştırmalar ve ulaşılan sonuçlar;

Edinburgh Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 20 ayrı tümörün 18’inde paraben olduğu tespit edilmiştir. Bu oran yüzdeliğe vurulduğu zaman yüzde 90 gibi korkutucu bir rakam ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, günlük hayatta sürekli olarak kullandığımız ve vazgeçemediğimiz pek çok deodorant, spreyler, el ve yüz kremleri gibi ürünler meme kanseri olma riskini ciddi anlamda yükseltmektedir.

paraben-cosmetic-perservatives-3

Danimarka Çevre Koruma Ajansı’nın 3 yaş altı çocuklarda yaptığı araştırmada, parabenin endokrin yapısını bozucu etkisini kanıtladıktan sonra, Danimarka’da, propyl ve butylparaben isimli paraben türleri, 3 yaş altı çocuklara özel tüm ürünlerde yasaklanmıştır.

Kasım 2011’de yapılan, kadınlarda kozmetik ürün kullanımıyla kandaki paraben seviyesi arasındaki ilişkiyi masaya yatıran çalışmaya göre, 332 deneğin yüzde 22’sinde kanda ethyl parabene ve yüzde 29’unda ise propyl parabene rastlanmıştır. Bununla birlikte, kozmetik ürünün kullanım frekansı arttıkça, kandaki paraben seviyesinin de yükseldiği saptanmıştır.

Paraben Kullanılan Ürünler

Yiyecekler: Meyve suları, dondurulmuş ve paketli gıdalar, ketçap, mayonez, hardal ve çeşitli soslar, reçel ve marmelat türü yiyecekler.

Temizlik ve Bakım Ürünleri: Güneş yağları ve losyonları, saç kremleri ve şampuanları, sabunlar, deodorantlar, diş macunu, yüz temizleme jelleri ve tonikler.

Kozmetik Ürünler: Fondötenler, rujlar, göz farları, allıklar, ojeler, makyaj temizleme ürünleri.

İlaçlar: Losyon ve merhem türü ilaçlar, göz, kulak ve burun damlaları, rektal ve vajinal ilaçlar.

 cosmetics

Parabenin zararlarından korunmak için kullanacağınız ürünleri satın alırken içinde methylparaben, ethylparaben, buthylparaben veya benzylparaben gibi paraben ve türevi olan kimyasal maddelerin bulunmamasına dikkat etmelisiniz.

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.