Öğrenci Kariyeri Banner

Klasik Eserlerden Beyaz Perdeye Uyarlanmış Başarılı 10 Film Önerisi

Klasik Eserlerden Beyaz Perdeye Uyarlanmış Başarılı 10 Film Önerisi
Sinemanın; belki de en çok esinlendiği sanat dalı olan edebiyat, ilk uzun metraj filmlerden bugüne izlediğimiz yapıtların derinliğini ve verdiği mesajı etkilemede büyük rol oynamıştır. Bunun yanı sıra, okuduklarını görsel olarak da özümsemek isteyen insanların doğrultusunda geçmişten günümüze kadar birçok edebi eserin dizisi, filmi, tiyatro gösterisi oluşturulmuştur. Bugün sizin için hazırladığım bu yakın geçmişte çekilen filmleri kapsayan liste sayesinde, okuduğunuz kitapların üzerine filmlerini izleyerek yönetmenin, yazarın ,senaristin yorumuyla kendi yorumunuzu karşılaştırabilir ve esere yaklaşımınızı derinleştirebilirsiniz.

1)Jane Eyre (2011)

Jane Eyre, Charlotte Bronte tarafından 1847 yılında yayınlanan, genç bir kadın olan Jane'in çocukluktan yetişkin hale gelene kadar yaşadıklarını anlatan ve Viktorya Dönemi romanlarının en belirgin özelliklerini barındıran bir romandır. Eser "bildungsroman", yani bireyin oluşum dönemini ve sonunda ulaştığı ideal durumu ele alan roman örneklerindendir. İngiltere'nin din, ekonomik sınıf, sosyal konumlarını da ele alır.

Yönetmenliğini Cary Fukunaga'nın yaptığı 2011 yılında vizyona giren ve başrollerinde Michael Fassbander ve Mia Wasikowska'nın yer aldığı Jane Eyre ise, romanı oldukça iyi ve sade bir şekilde ele alan, anlatımda yönetmenin yorumlarının da bulunduğu kitap uyarlaması filmdir.

jane

2)The Great Expectations (2013)

Charles Dickens tarafından yazılan ve 1861 yılında yayınlanan The Great Expectations (Büyük Umutlar), roman olarak Jane Eyre'in özelliklerini barındıran bir romandır. Kitap Pip'in çocukluktan şu anki durumuna gelişini anlatan, yaşadığı zorlukları, beklentilerini, insanlarla ilişkilerini anlatırken bir yandan da İngiltere'nin sosyal, ekonomik ve toplumsal yapısına göndermelerde bulunuyor.

Mike Newell tarafından yönetilen  ve 2013 yılında gösterime giren Great Expectations'ın başrollerini Helena Bonham Carter ve Ralph Fiennes paylaşıyor. Film okurken sempati duyamadığınız karakterlerin sırlarını size açık edecek cinsten bir anlatıma sahip.

gre

3) The Great Gatsby (2013)

1922 yılında yayınlanan ve modern klasiklerden biri olan Muhteşem Gatsby ile F. Scott Fitzgerald, Amerika'nın 1920'lerdeki materyalist yaşam biçimini gözler önüne seriyor. Bu muhteşem kitabın muhteşem uyarlamasına örnek olarak, 2013 yılında vizyona giren ve başrollerini Leonardo Di Caprio ve Tobey Maguire'nin paylaştığı kitapla aynı adı taşıyan film gösterilebilir. Gerek kıyafetler, gerek oyunculukla, film kitabın gözler önünde canlanmış hali gibi denebilir.

great_gatsby_snubbed_a_l

4)Orlando (1992)

1928 yılında yayınlanan, Virginia Woolf'un en çok sevilen kitapları arasında yer alan Orlando, bir modern klasik eserdir. Genç Orlando'nun yüzyıllar süren hayatını, metaforik cinsiyet değişimini, farklı kültürleri, cinsiyet rollerini ve buna yönelik eleştirileri içinde barındıran Orlando'nun filmi ise 1992 yılında vizyona girmiştir ve başrollerinde kılıktan kılığa girme yeteneğine sahip olan usta oyuncu Tilda Swinton oynamaktadır. Film, kitabı tam olarak anlatmakta başarısız olsa da kitabı okumadan önce ya da okuduktan sonra size farklı yorumlar kazandıracak cinsten.

orlando2

5)Pride and Prejudice (2005)

Jane Austen'ın belki de en ünlü romanı olan Pride and Prejudice (Aşk ve Gurur ) -aslında tam çevirisi Gurur ve Önyargı olsa da- sosyal ve ekonomik sınıf farkları yüzünden ortaya çıkan gururu önyargıyı ve aşkı ele alan bu romanın filmi ise 2005 yılında beyaz perdeye Jow Wright tarafında uyarlanmıştır. Başrollerini Keira Knightley ve Matthew Macfadyen'in paylaştığı film, kitabın neredeyse birebir aynısı olmakla beraber, diyaloglar da kitapla neredeyse birebirdir.

1490672817_focusfeatures_prideandprejudice_keiraknightley_matthewmacfadyen_joewright_bg1

6)Sense and Sensibility (1995)

Yine Jane Austen'in sevilen romanlarından biri olan Sense and Sensibility, Aşk ve Yaşam adıyla 1995 yılında beyaz perdeye uyarlanmıştır. Emma Thompson(aynı zamanda senarist) ve Kate Winslet'ın başrollerinde oynadığı film en iyi uyarlama Oscar'ını kazanmıştır. Filmi izlerken kitabın nasıl direkt gözünüzün önüne geldiğini mutlaka deneyimleyin :)

Sister act: Emma Thompson and Kate Winslet in the 1995 film of Sense and Sensibility.

7)Wuthering Heights 

Charlotte Bronte'nin kardeşi Emily Bronte'nin tek kitabı olan Wuthering Heights (Uğultulu Tepeler) 1847 yılında yayınlanan gotik - dram eserdir. Aşk nefret ve intikam temalarının işlendiği bu Viktorya Dönemi romanının uyarlamasına örnek olarak 1992 yılında aynı adla vizyona giren başrollerini Ralph Fiennes ve Juliette Binoche'in paylaştığı film gösterilebilir. Kitabın gotik havasını yansıtmayı az çok başarmış olan film için, kitabı çok sevenler için biraz hayal kırıklığı olabilir denmesi yanlış olmaz.

wuthering-heights-1992-40

8)Emma (1996)

Yine ve yine bir Jane Austen kitabı olan Emma, 1815 yılında yayınlanmıştır ve yazarı ölmeden yayınlanan son kitaptır. 19. yüzyıl İngiltere’sinde çöpçatanlık yapmaya ve insanların aşk hayatına burnunu sokmaya bayılan bir kadını anlatır. Filmi ise 1996 yılında yönetmen Douglas Mcgrath tarafından sinemaya uyarlanmıştır ve müzikal veya komedi dalında en iyi  film müziği Oscar'ını almıştır.

Emma-gwyneth-paltrow-310414_1000_639

9) Anna Karenina (2012)

Joe Wright tarafından yönetilmiş ve Lev Tolstoy'un 1877 yılında yayınlanan, evli ve güzel aristokrat Anna Karenina'nın, yakışıklı Kont Vronsky ile yaşadığı yasak aşkı ve onun sonucunda yaşadığı trajedileri konu alan romanından aynı adlı romanından Tom Stoppard tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Kostümler, oyunculuk ve görsellik bakımından göz dolduran film, tabii ki usta yazar Tolstoy'un anlatımına erişemeyecek güçte olsa da izlemesi oldukça keyifli.

fft99_mf2918717

10)Les Misérables (2012)

Victor Hugo tarafından yazılan ve 19. yüzyılın en başarılı eserlerinden biri olarak görülen Sefiller, sinemaya 2012 yılında aynı adla uyarlanmıştır. Kürek mahkumu Jan Valjean ve polis müfettişi Javert arasında sürüp giden bir kovalamacanın hikayesi üzerine kurulu olan roman, romantik özellikler barındırmaktadır. Yönetmenliğini Tom Hooper'ın üstlendiği filmin başrollerini ise Anne Hathaway ve Hugh Jackman paylaşmaktadır.

sefiller-hd-indir-tek-link-full

Özgün İçerik: Gizem Gençer

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.