Öğrenci Kariyeri Banner

Kişisel Gelişim Hataları ve Tavsiyeler

Kişisel Gelişim Hataları ve Tavsiyeler
Gereksiz her kitabı okumak: Kişisel gelişime katkı sağlamayan, insanı değiştiren kitaplar mevcuttur. Bu yüzden kitap okumadan önce bir ön araştırma yapmakta fayda var. Önemli olan çok kitap okumak değil, okuduğun kitaptaki bilgileri özümsemek, hayatına katabilmektir.

Sertifika toplayıcılığı yapmak: Sadece kurslara giderek mesleklerimiz ile alakasız sertifikalar toplamak da yaptığımız gelişim hatalarındandır. Tabii ki genel kültür olarak bu seminerler çok fazla şey katabilir. Ama bir mülakatta veya özgeçmiş oluştururken gereksiz tüm sertifikalardan bahsetmek biraz tuhaf olabilir.

Dikey gelişim:Bir alanda körü körüne bağlanıp gelişmek yerine çoğu şeye atılmak daha iyi olabilir fakat bu alanlardan da azar azar yararlanmak da doğru değildir.

photo-1457369804613-52c61a468e7d

Rol modeli yanlış seçmek: Tarihi figürler bulmak daha iyi olabilir. Araştırarak rol model bulmalıyız. Okumanın önemi ve örnek alınan insanlar doğru seçilmelidir. Örneğin; gastronomi üzerine Nusret bir örnek değildir çünkü Nusret girişimcidir. Tek modele odaklanmak da yanlıştır. Sadece aile bireylerini örnek almak, zenginliği ile bir model almak da doğru değildir.

Zaman kullanımı: Sosyal ağ kurmak, doğru arkadaşlar kurmak  hem zaman hem kişisel gelişim için önemlidir. Üniversite döneminde bu daha da büyük önem arz eder. Burada dikkat çeken önemli şey ise zamanı sürekli kaydırmak, ertelemektir. Bu durum yapılan hataların çoğunlukla habercisi niteliğindedir.

Geç ve gereksiz olduğunu düşünmek:"Bu saatten sonra olmaz", düşüncesi büyük bir hatadır. Bu yüzden, sürekli gelişime açık olmalıyız. Bir ortama girdiğinde konuşacağımız hiçbir şey yoksa kişisel gelişim konusunda sıfır olduğumuz söylenebilir.

Başkalarına bağlanmak:Üniversite döneminde bu çok görülür. "Herkesin notu kötü, herkes umursamıyor nasıl olsa bu yüzden fark etmez" diye düşünürsek yanlış. Çevremiz gelişmek istemiyorsa eğer çevremizi değiştirmeliyiz.

photo-1501139083538-0139583c060f

Mesleki gelişim ve kişisel gelişim karıştırılmamalı.

Motivasyonla gaza gelmek karıştırılmamalı:Kişisel gelişim videoları dinleyip gaza gelmek yerine bunları, dinlediklerimizi planlarımıza geçirelim ki bir saat sonra her şeyi unutup "saçma" dizilere veya programlara yeniden bağlanmayalım.

Artık yapamayacağım dememeliyiz: Bir çok şey için kursa gideriz fakat her kurs biz de başarı etkisi oluşturmaz. Bu bizden kaynaklanan bir sorun olmayabilir. Daha önce yapılamayan bir şey tekrar yapılamayacak diye bir şey yoktur.

Gereksiz övünmeler, çokça kişisel gelişim:Oyun oynamakta rekor kırarak övünmek , şu kadar kitap okudum diye övünmek vb. bunları yapmak yerine okuduğumuz kitapları tartışmak ve kişisel gelişimimizi aktarmak önem arz eder.

Sosyalleşmeyi bilmek:Hangi evreden kaç tane insan tanıdığımızda önemlidir. Sosyal olmak okuldan çokça arkadaş tanımak değil; bir tarihçi bilmek, bir doktor bilmek, bir mühendis ile tanışmak, farklı kültürden insanlar tanımak daha da önem arz eder. Sosyalleşmeyi bilmek de önemlidir.

head-2147328_960_720

Hayat planlaması:Üniversite bitsin şunu yapacağım gibi sürekli ertelemek yerine doğru planlama yapmak gerekir. Önem verdiğimiz insanlar için de bazen geliştirmeye çalıştırırız kendimizi. Sadece karşımızdaki onu çok seviyor diye başka şeyleri hobi edinebiliriz ki bu karakterimizden ödün vermemize sebep olur. Planlarımızı isteklerimize kendi hobilerimize göre oluşturabiliriz. Balık kılçığı tekniği ile kendimizi geliştirebiliriz. Bir balık omurgasına ana gelişmek istediğimiz konuları yerleştirebilir, kılçık kısımlarına daha az önem arz eden şeyleri yerleştirebiliriz. Bunu da haftalık yapabiliriz.

Konfor alanında uyuştuğumuz için kişisel gelişememek: Örneğin; parayı doğru şeylere harcamak gerekir, tiyatroya, kitaba, dışarı çıkmaya vb. bir çok şeye harcanabilir. Bir tek kitaba veya bir tek dışarıya harcanmamalıdır. Bütün parayı tek bir şeye harcamamalıyız.

Görgü kuralları:Görgü kurallarını bilmezsek yanımızdakini de utandırırız. Toplum içinde davranmayı, beden dilini doğru kullanmayı bilmek de önemlidir. Çünkü ,beden dilinin insanları kırmamanın üzerinde etkisi vardır. Bunun üzerine birçok kitap mevcuttur.

confusion-311388_1280

Sosyal medya:Doğru kullanılmadığı sürece kişisel gelişimimize zehir etkisi yaratır. 20 dk dan fazlası zararlıdır. Başkalarına gösteriş için sosyal medya kullanımı saçmalıktır.

Gezmek:15 günlük tatilin her gününde de yatmak saçmalıktır. En azından 10 gününde gezmek, bilinçlenmek, öğrenmek daha çok fayda sağlayacaktır. Çok gezen öğrenir. Gezemiyorsak eğer izlemeliyiz. Örneğin; bir belgesel izlemeliyiz. Belgesel deyince aklımıza aslanlar gelmemeli, tabii. Büyük mühendis harikaları da bir belgesel :)

Genel kültür:Genel kültür, her şeyin doğru miktarda bilinmesidir. Her günü farklı konulara ayırabiliriz. Günlerimizi hobilere, mutfağa, tarihe,ekonomiye vb. birçok şeye ayırabiliriz.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.