Öğrenci Kariyeri Banner

Keşifleriyle Dünyanın Kaderini Değiştiren 5 Kadın

Keşifleriyle Dünyanın Kaderini Değiştiren 5 Kadın

1. Gudrid Thorbjarnardottir: Amerika Kaşifi

Kristof Kolomb’un Amerika’ya ayak basmasından yaklaşık 500 yıl önce “Uzak Gezgin” lakaplı genç İzlandalı kaşif Gudrid Thorbjarnardot Atlantik’e yelken açtı. Karaya ulaştığında ise bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Gudrid’in maceraları iki Viking destanında ölümsüzleştirildi. The Saga of the Grönlanders ve The Saga of Erik the Red destanları da bu konu etrafında şekilleniyor. Destanların birçok yönü açıkça kurgusal olsa da birkaç arkeolojik buluntu Gudrid’in keşiflerini destekler nitelikte olduğunu söylemeliyiz.

2. Jeanne Baret: Botanikçi ve Açık Deniz Maceracısı

Sanayi Devrimi’nden önce, çoğu Avrupalı köylü hayatı boyunca çalıştı ve dünyayı gezemeden öldü. 1740’ta Fransa’nın Burgonya kentinde gündelik işçi sınıfına gözlerini açmış Jeanne Baret ise tam bir istisnaydı. Çünkü kendisi dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın ünvanına sahip oldu. Şubat 1767’de Baret, erkek kılığına girerek, Fransız kaşif Louis Antoine de Bougainville’in çevresinde “Kralın Doktor-Botanist ve Doğa Bilimcisi” olarak seçilen Philibert Commerson’ın asistanı olarak L’Étoile gemisine tırmandı. Gerçekte Baret, Commerson’ın sevgilisiydi ve aynı zamanda yetenekli ve bilgili bir botanikçiydi. Commerson’ın sık sık sağlık sorunlarıyla boğuştuğu nedeniyle Baret’nin bir yıldan fazla süren bu girişim sırasında binlerce bitki örneğini kendi başına topladığına inanılıyor. Bougainville’in A Voyage Round the World adlı kitabında ondan bahseden bir cümle yazılmasaydı, Baret’nin olağanüstü denizcilik başarısı asla gün yüzüne çıkamayabilirdi.

3. Isabella Bird: Viktorya Dönemi Kaşifi

1831’de İngiltere, Yorkshire County’de doğan Isabella Bird, sayısız çocukluk hastalığı ile baş ediyordu. 1850’de bir omurga ameliyatı geçirdi fakat bu onun hayatını cesur bir şekilde yaşamasına engel değildi. Doktoru tarafından seyahat etmeye teşvik edilen Bird, 1854’te Cunard kraliyet posta vapuruna binerek macerasına başladı. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı bu ilk gezi, ömür boyu sürecek bir seyahat aşkının temelini oluşturacaktı. Sonraki yıllarda Bird Hawaii’deki volkanik zirvelere tırmanacak, Tahoe Gölü yakınlarında bir boz ayıyla karşılaşacak, Japonya’daki yerli Ainu kabilesinin üyeleri arasında kalacak, Himalayalar’da kamp kuracak ve İran ve Türkiye’ye kadar seyahat edecekti. Kapsamlı seyahatlerini 10 kitapta toplayan Bird, 1891’de Kraliyet Coğrafya Derneği’nin de ilk kadın üyesi oldu.

4. Valentina Tereshkova: Uzaydaki İlk Kadın

1937’de Rusya’nın Maslennikovo kentinde köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Valentina, ilk paraşütle atlayışını 22 yaşında yerel bir havacılık kulübünün himayesinde yaptı. Paraşütle atlama becerileri Sovyet uzay programının radarına yakalandı ve Şubat 1962’de Tereshkova, bir Sovyet kozmonotu olmak için yoğun eğitime başlamak üzere seçildi. 16 Haziran 1963’te Vostok 6’da Tereshkova, uzaya giden ilk kadın olarak tarihe geçecekti. 48 yörünge ve 71 saat sonra, şimdiye kadarki en önemli paraşüt atlamasını yaptı ve atmosferine girdikten sonra dünyaya geri döndü.

5. Harriet Chalmers Adams: Yüzyılın Kaşifi ve Gazetecisi

1875 doğumlu Harriet Chalmers Adams için cesur maceralar erken yaşlarda başladı. Sekiz yaşında, babasıyla at sırtında uçsuz bucaksız Sierra Nevada sıradağlarını dolaştı.  Adams sadece seyahat etmekle kalmadı aynı zamanda National Geographic’te bu seyahatlarını da belgeledi I. Dünya Savaşı’ndaki siperlerden haber yaptı ve gördüğü adaletsizlikleri eleştirdi. 1920’de “Bir kadının erkeklerin seyahat edebildiği her yere ve daha da ötesine gidememesi için hiçbir neden yok.” sözüyle döneminde ses getirdi. New York merkezli Kaşifler Kulübü’nden reddedildikten sonra Adams, 1925’te Kadın Coğrafyacılar Derneği’nin kurucu başkanı oldu.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.