Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinizi İşe Aldırmanın 10 Kuralı

Kendinizi İşe Aldırmanın 10 Kuralı
ise_aldırmak


Üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara hizmet veren Unisbul.com kariyer platformunun, Türkiye’nin önde gelen markalarının İnsan Kaynakları ile gerçekleştirmiş olduğu röportaj değerlendirmelerine göre; yeni mezunların, mülakat esnasında çalışmak istedikleri firmayı ve mesleği yeteri kadar tanımadıkları ortaya çıkıyor.

Ayrıca İK uzmanlarına göre, mülakat esnasında adayın duruşu, verdiği cevapları ve kendini ifade etme tarzı çok önemli. Üstelik ilk iş deneyiminde alınacak ücret değil, tecrübe kazanmak önemli.

İşte Sizi İşe Aldıracak 10 Formül;

1. İş başvurularınızca cv nizde belirteceğiniz staj ya da part time çalıştığınız işler işverenlerce önemli bir yere sahiptir. Seçtiğiniz meslekle ilgili staj yapın ve part time işlerde çalışın.

2. Sosyal sorumluluk projelerine katılın. Çünkü klasik sorulardan biri “Yaptığınız bir projeden bahseder misiniz?” olacaktır. Sertifikalı kurslar da önemlidir; ancak daha da önemlisi size çevre edindirecek; hatta hayatınıza renk katacak projelerde yer alın.

3. Mülakata gitmeden önce mutlaka şirketle ilgili bilgi toplayın (üretim, hizmet konusu, finansal verileri, pazardaki yeri, ürün portföyü, organizasyon yapısı, sosyal sorumluluk projeleri gibi). “Şirketimizle ilgili ne biliyor sunuz?” sorusu mülakatlarda sıkça sorulan bir sorudur.

4. Beden dilinizi kontrol edin. Kendine güvenli ve rahat bir duruş önemlidir.

Seçtiğiniz kelimeler, kendinizi ifade ediş tarzınız size puan kaybettirebilir ya da kazandırabilir. Enerjik, akıcı ve ikna kabiliyeti yüksek olan adaylar için mülakat olumlu sonuçlanabilir.

5. Ücret ve yan haklar konusuna girilmemesi tavsiye edilir. İş hayatına başlarken maaş birinci öncelik olmamalıdır. Bir an önce iş hayatına atılmak gerekir; zira ücret pazarlığı yapacağınız günler de gelecektir.

6. Mülakatlardaki diğer bir klasik sorular “Neyi istiyorsunuz?, “Neden bu şirket?, “Neden bu pozisyon?”dur. Bu sorulara çelişkili ya da belirsiz cümlelerle karşılık veren aday için mülakat olumsuz sonuçlanabilir. Mülakatlara ne istediğinizi tam olarak bilerek gidin. Ne istediğinizi bilmiyorsanız o iş zaten ilerleyen zamanlarda size mutsuzluk verebilir. Bazen İK uzmanları “Bu pozisyon olmazsa diğer bir açık pozisyonumuzu da düşünür müsünüz? diye bir soru yöneltebilir ve sizin o işe karşı kararlılığınızı sınar. Bu noktada “Bir işe gireyim de ne olursa olsun” diye düşünen adaylar kendilerini açıkça belli edeceklerdir.

7. Mülakat sonrasında adayların yaptığı diğer bir hata görüşmenin olumlu geçip geçmediğini sormaktır. Sonuçtan hangi aralıkta ve ne şekilde haberdar edileceğinizi sorabilirsiniz; ancak tavrınız soruşturmacı ve güvensiz olmamalı.

8. Spor kıyafetle gidilmemeli, kot giyilmemeli, bir şey ikram ediliyorsa kabul edilmelidir.

9. Kurumsal bir firma her zaman en doğrusudur; ancak siz yeni mezunsanız küçük bir şirkette başlamanız daha doğru olabilir;çünkü küçük bir firmada fark yaratmak daha kolaydır. Şirketin büyüklüğü ve kurumsallığı önemli değil, hatta ücrette hiç önemli değildir.

10.Aday görüşmeye geldiğinde, saati not eden İK uzmanları vardır, o yüzden sbgeç gitmeyin. Görüşmeye geç kalma ya da hiç gidememe gibi durumlarda mutlaka firmaya haber verin. Kara listeye alınabilirsiniz.nin olumlu geçip geçmediğini sormaktır. Sonuçtan hangi aralıkta ve ne şekilde haberdar edileceğinizi sorabilirsiniz; ancak tavrınız soruşturmacı ve güvensiz olmamalı.

Kaynak : Milliyet

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.