Öğrenci Kariyeri Banner

Kendini Gerçekleştiren Kehanet ''Pygmalion Etkisi''

Kendini Gerçekleştiren Kehanet ''Pygmalion Etkisi''

 Herkes bizim hakkımızda bir şeyler söyler. Bunlar bizi iyi ya da kötü anlamda etkiler. Peki, bu durum nasıl gerçekleşir ? Pygmalion etkisi kelime kalıbını sıkça duymuşuzdur. Ama anlamının üzerine hiç düşünmemişizdir. Şimdi buna bakıp, kendi hayat bakışımızı değiştirme zamanı! 

  Pygmalion etkisi ya da diğer adıyla beklenti etkisi; kişinin düşüncelerini davranışlara yansıtmasıyla gerçekleşen olaylardır. Pygmalion etkisini 'Bir nesneye, bir kavrama ya da bir kişiye yönelik beklentiler ve tutumlar davranış haline geldiğinde mutlaka gerçekleşecektir.' şeklinde de açıklayabiliriz. Birilerinin bizim üzerimizdeki etkisi hayatımızı yönlendirebilir. Bir kişi bize sürekli olumlu konuşursa, biz o kişiyi dinleyip o olumluya yöneliriz. Ancak, eğer bir kişi sürekli olumsuz konuşursa, biz de ona innaıp o işi başaramayabiliriz. Psikolojik alanda ilk kez 1911 yılında  Alman araştırmacılar tarafından deneyimlenmiştir. Kavramın geliştiricisi Robet Rosenthal'dır.

 

Pygmalion adını mitolojik hikayeden almıştır. bu hikayeye bakarsak, heykeltıraş olan Kıbrıs prensi Pygmalion kendi yaptığı bir kadın figürü olan heykele aşık olur. Aşk tanrıçası olan Venüs'e heykele hayat vermesi için yalvarır. Venüs heykeli canlandırır. Pygmalion ve heykel mutlu bir aşk yaşarlar.

Ayrıca, Pygmalion filminde de pygmalion etkisi görülür. Filmin sonunda Eliza Higgins'e 'Bir hanımefendi ile çiçekçi kız arasında fark nasıl davrandıkları değil, onlara nasıl davranıldığıdır.' diye söyler.

 Yani, pygmalion etkisi sayesinde, bizler başarılı da olabiliriz, başarısız da. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciye sürekli başaramazsın denilirse, o öğrencinin başarısız olması kaçınılmazdır.

Hayata hep olumlu bakmalıyız. Önce biz olmasına inanmalıyız. Pygmalion etkisini hayatımıza uydurmalıyız. 

Kaynak için tıklayınız. 

 


Zeynep  Aydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Aydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.