Öğrenci Kariyeri Banner

Kendimize Nasıl Değer Katarız: Kaleminizi Kullanın!

Kendimize Nasıl Değer Katarız: Kaleminizi Kullanın!
Kendimize değer katmalıyız, yatırım yapmalıyız. Bunun çeşitli yolları var, bu yollarda gezintiye çıktıkça başka yolları görmeye oralardan başka diyarlara gitmeyi öğreniyor insan. Hangi yolu kullanırsak kullanalım şu çok açık ki sürekli ileriye adım atmak zorundayız. Gerek mesleki gerek sosyal becerilerimize yenilerini eklemeli, mevcut becerilerimizi ileri seviyelere taşımalıyız. Peki yazarak kendimize neler katabiliriz? Kendimizi bi’ tık ileriye götürürken yazmak bize neler katar? Neden kalemimizi kullanmalıyız?

 

books-690219_1280

“Kendini geliştir” cümlesini sürekli duyanlar genelde yazmak konusunda tavsiye almazlar. Ancak bana kalırsa yazmak ve yazdıklarımızı paylaşmak hem öğrendiklerimizi pekiştirmek hem de yeni bir şeyler öğrenmek adına oldukça etkili bir yöntem. Bir konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak olalım onu başkalarına aktarmak istediğimizde aynı zamanda sorumluluk almış oluruz. Bu sorumluluk bilinci bizi yanlış bilgi aktarmaktan uzak tutar. Kendimizin edineceği yanlış bir bilginin tesiri yalnız kendi üstümüzde olur; ancak aynı konuda öğrenci değil de öğretmen rolündeyseniz aynı yanlış bilginin sonuçları çok daha vahim olabilir. İşte bu yüzden bildiklerimizi paylaşırken daha dikkatli olma gereği duyarız, bu da fazladan araştırmamıza, bildiklerimizi teyit etmemize sebebiyet verir. Yazmanın da bilgiyi aktarmanın bir yolu olduğunu düşünürsek saydıklarımızın hepsi yazarken de geçerli olur. Tabii burada kastettiğim yazmayı bilgi aktarma aracı olarak kullandığımız durumlarda geçerli.

2

Yazmak, düşünceleri daha iyi organize edebilme kabiliyetini de kazandırıyor. Birilerine bildiklerimizi aktarırken genelde ne kadar bildiğimizden çok ne kadarını aktarabildiğimiz önemlidir. Sürekli yazmak bildiklerimizi daha düzgün ve akıcı bir şekilde ifade etmemizi sağlıyor. Yazmanın insan vücudu üzerinde de olumlu etkileri var. Yazmak ruh haline ve stres seviyesinin azalmasına iyi geliyor, stres seviyesinin düşüşü de stresin oluşturduğu fiziksel rahatsızlıkları engelliyor.

Yazmanın bilgiyi pekiştirmedeki gücü ve yeni bilgiler edinmedeki rolünden bahsetmiştim. Bunun yanında düzenli olarak yazmak kendimizi geliştirirken hangi konuma geldiğimizin de bir göstergesi olur. Örnek vermek gerekirse: Tarihe ilginiz olduğunu ve bu konuda yaptığınız araştırmaları, bildiklerinizi, analizlerinizi bir blog yoluyla düzenli olarak paylaştığınızı düşünelim. Belli bir zaman sonra ilk yazınıza baktığınızda tarih konusunda mesafe katettiğinizi ve yazma yeteneğinizin de geliştiğini fark edersiniz. Yazdığınız her yazı aslında ciddi bir araştırmanın ürünüdür. Araştırırken hiç farkında olmadığınız şeyler öğrenirsiniz ve yazarken daha önce fark etmediğiniz noktaları fark edersiniz. Tüm bunların yanında aktardıklarınız birileri tarafından okunuyorsa bu çok daha kıymetlidir. Sizinle aynı ilgi alanına sahip insanları tanırsınız. Okurlarınız yorum yapar, soru sorar, hatta sizle tartışmaya bile girebilir. Bunun sonucu da yine aynı yere çıkar: Daha çok öğrenirsiniz.

1

Yazmanın iş hayatında başarılı olmak adına da önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Mesleğiniz ile alakalı konularda düzenli olarak sitenizde ya da sosyal medyada yazdığınızı düşünelim. Yazdığınız onlarca yazı mesleğinize ne kadar hakim olduğunuzu gösterirken önemli bir rol oynayacaktır. İçi dolu bir blog bir CV’den daha sağlam bilgiler sunabilir. Bunun yanında mesleğiniz ile alakalı bir şeyler yazmak sizle aynı mesleğe sahip insanları tanımanıza vesile olacaktır. İş hayatında iyi bir çevreye sahip olmanın öneminden bahsetmeye gerek yoktur diye düşünüyorum.

Uzun lafın kısası bir şeyler yazmak, insanlarla paylaşmak hem sizi hem de başkalarını geliştirecek bir aktivitedir. İlk adım olarak bir blog açabilir ve kaleminizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Blog yazmak başka insanları tanımanıza, başka pencereleri görmenize olanak sağlayacaktır. Kişisel ve mesleki başarınıza destek olacaktır. Kalemi elinize aldığınızda yazacak bir şeyiniz olmadığı fikrine kapılabilirsiniz. Fikirlerinizi paylaşmak için belli bir seviyeye ulaşma zorunluluğunuz olmadığını unutmayın. İyi bir araştırmacı olmaya odaklanın. Uzmanlaşmayı hedeflediğiniz veya hobi olarak sürdürdüğünüz alanlarda yazmak en makul seçim olacaktır. Şunu da unutmamak gerekiyor: Üretmek bir toplum için atılması gereken en önemli adımdır ve yazmak da bir üretme işidir. Ürettiğiniz içeriğin kalitesini getirebildiğiniz en yüksek seviyeye getirmeye çalışın. Kaleminizi kullanın!

Yazı yazmayı öğrenmek, her şeyden önce düşünmeyi öğrenmektir.    -Amiel Suche

 

Özel İçerik: Alperen Kopuz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.