Öğrenci Kariyeri Banner

Kelimelerin Arkasındaki Derin Etki: Tipografi

Kelimelerin Arkasındaki Derin Etki: Tipografi

Steve Jobs bir diploma törenindeki konuşmasında şöyle bahsediyor: "Üniversitedeki o tek kaligrafi dersine katılmamış olsaydım, Mac hiçbir zaman birden fazla yazı tipine ya da orantılı olarak boşluk bırakılmış yazı tiplerine sahip olamayacaktı.Bununla birlikte kişisel bilgisayarlar da yaptıkları harika tipografiye sahip olmayabilirlerdi." Peki böylesine etkili bir kavramı önemli kılan etkenler nelerdir ? Uygun font neye göre seçilir ? İşte merak edilen detaylar:

Tipografi Nedir ?

Jobs, tipografiyi bilimin yakalayamayacağı şekilde güzel, tarihi ve sanatsal bir incelik olarak tanımlıyor.Tipografi, kelimeleri ve metinleri okunaklı, net, görsel olarak okuyucuya çekici gelecek şekilde düzenleme sanatı olarak biliniyor. Yazının yapısını, görünümünü, yazı tipini içeren bu sanat yazıda verilen mesajı iletme ve duygularını daha çok ortaya çıkarma amacı taşıyor. Kısacası yazıya hayat veriyor denilebilir.

Neden Bu Kadar Önemlidir ?

Helvetica Yazı Tipi Örneği

  • Markaların, özel kurumların fark edilmesini kolyalaştırır.

Her marka kendine ait logosunun,isminin yazımında kullanılan bir yazı tipi, yapı ve görünüme sahiptir.Kullanılan tipografi ile özdeşleşmiş olduğundan bizim hangi marka olduğunu hemen anlamamızı ve farketmemizi sağlar.Öneminin belki de en belirgin bu sebebi sayesinde daha çok kullanıcıya ve takipçiye ulaşılır.

  • Karar verme yetisini etkiler.

Tipografi, bir metni okurken algılama sırasında derin bir etkiye sahiptir.Zayıf font kullanımı ve metnin mesajını taşımayan bir görünüm ikna edici olmayabilir.

  • Okuyucuların dikkatinin uzun sürmesini sağlar.

İyi bir tipografi kullanımı o yazının baştan sona okunmasını etkiler ve akılda kalıcılığını arttırır.

Uygun Yazı Tipi Nasıl Seçilir ?

  • Serif,Sans-Serif, Decorative

Basit olarak yazı tiplerini üç kategoriye ayırabiliriz: serif, sans-serif ve decorative.Serif yazı tipleri çoğunlukla geleneksel izlenim için kullanılırken, sans serif daha modern bir görünüm sergiliyor. Bu aşamada okuyucuya nasıl bir izlenim vermeniz gerektiğini seçmelisiniz.

  • Okunabilirlik

Her harfin kolayca okunabildiğinden ve diğer harflere göre ayırt edilebilir olduğundan emin olun.Mutlaka okunabilirliği kontrol etmelisiniz.

  • Amaç

İletmeye çalıştığınız mesaj nedir? Okuyucu kitle kimdir? Yazı tipi ne tür bir işletmeyi temsil ediyor? Bunların hepsi size en uygun yazı tipini seçmeniz için temel sağlayacak sorulardır.

Hangi font hangi duyguyu ifade ediyor ?

Yazı karakterlerini belirlemenin bilimsel bir dayanağı da var.Buna yazı tipi psikolojisi deniyor.Yazı tipi psikolojisi, farklı yazı tiplerinin düşünceleri, duyguları ve davranışları nasıl etkilediğinin incelenmesidir. Aşağıdaki görselde hangi yazı tipinin nasıl etki yarattığını inceleyebilirsiniz. Görselde bulunmuyor fakat Comic Sans fontunun bilindiği üzere dünya üzerinde oldukça negatif bir etkisi bulunuyor. Hatta yasaklanması için açılan web siteleri bile var.Eğer kullandıysanız kendinizi, gelecek kötü yorumlara karşı önceden hazırlamalısınız.

******BONUS******

İsmini bilmediğiniz fontları belirleyebilmek için kullanabileceğiniz bir web sitesii ⇒ Link

******BONUS******

En sevilmeyen tipografi Comic Sans nefreti o kadar büyümüş ki kullanımının engellenmesi için bir sayfa açılmış Link

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Melis Keşen tarafından oluşturulmuştur.


Melis  Keşen

Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.