Öğrenci Kariyeri Banner

Katlamalı Har(a)ç Sistemi Hızla Yayılıyor

Katlamalı Har(a)ç Sistemi Hızla Yayılıyor
harc

 

[ad name="HTML"]

 

TORBA Yasa’yla birlikte kabul edilen katlamalı harç sistemi 2014’ün sonunda İzmir’deki devlet üniversitelerinde de uygulanmaya başlandı.

Bu kapsamda öğrenciler herhangi bir derse üçüncü kez kayıt yaptırdığında ek ders ücreti ödeyecek, ödemeyenler ise fakültelerine kayıt yaptıramayacak. Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS) başına 35 TL alınacak olan öğrencilerin dersi geçememesi halinde bu rakam 4 katına kadar çıkabilecek.

Türkiye’deki tüm devlet üniversitelerinde kademeli olarak yürürlüğe girmeye başlayan sisteme Dokuz Eylül ve Ege de 2014’ün sonunda katıldı. Yeni sistemin nasıl hesaplandığına dair herhangi bir açıklama bulunmadığını söyleyen öğrenciler, 3 bin TL’ye kadar ulaşan borçlar karşısında şok yaşadı. Bazı öğrencilere - bin 800 TL gibi rakamlar çıkması soru işaretleri yarattı. Sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlatan öğrencilere pek çok kesimden destek gelirken, İzmir, Denizli, Kayseri ve Sakarya gibi uygulamanın başladığı şehirlerde protesto eylemleri düzenlendi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Sosyal devlet anlayışından uzaklaşan bir uygulama olduğu görülüyor. ‘Yeni Türkiye’ adı altında artık her şeyin ticarete dayalı olduğunun göstergesi. ‘Paran varsa okuyacaksın, yoksa okumayacaksın’ deniliyor. Bu çocuklar özelde değil, devlet okulunda okuyor. CHP olarak hep öğrencinin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Karşı çıkacağız. Parti olarak elimizden gelen ne varsa yapacağız” dedi.

Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Doç. Dr. Ümit Akıncı, uygulamanın kabul edilemez olduğunu kaydetti, şunları paylaştı: “Öğrencileri devlet üniversitesinde tam anlamıyla birer müşteri haline getiren bu uygulama kabul edilemez. Yüksek öğretim kamusal kaynaklarla yürütülmeli, üniversitelere bütçeden ayrılan pay artırılmalı. Bugün üniversitelerdeki altyapı başta olmak üzere birçok eksikliğin giderilmesinin yolu, katlamalı harç uygulaması değil, kamusal kaynaklardan daha fazla pay ayrılmasıdır” dedi.

ÖĞRENCİLER İSYANDA 
DEÜ Ekonometri Bölümü’nden Fahri Pancar: “Borçlar hukuku usulüne göre bize tebliğ edilmiş herhangi bir borç yok. Bilgi sistemi üzerinden yüklenmiş bir borç bu. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız.”

DEÜ Kamu Yönetimi’nden Sinan Kutlu: “2011’de afla geldim. Arkadaşlarım haber verdi. Borcu görünce adeta şok oldum. İkinci öğretim harçları zaten çok yüksek. Ailem Mardin’de. Babam bin lira maaş alıyor, kardeşim İstanbul’da okuyor. Babam, ‘Okulunu bırakma borç alacağım’ diyor ancak bu büyük haksızlık.”

[ad name="HTML-1"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.