Öğrenci Kariyeri Banner

Kariyer Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Kariyer Hedefleri Nasıl Belirlenir?
Kariyerinize yeni başladığınızda, beş ya da on yıl sonrasını düşünmek çok zor görünebilir. Ne de olsa, yeni başladığınız zaman nereye varmak istediğiniz ve bu hedefi nasıl belirleyebileceğiniz konusunda bir fikriniz henüz oluşmamış olması mümkün. Kariyeriniz için hedefler belirlemek, bir nevi başlangıçla gelen sorunlarınızın üstesinden gelmenin harika bir yoludur ve bununla birlikte kariyeriniz sürecince size rehberlik edecek bir yol olacaktır.

İşte, hedeflerinizi nasıl belirleyeceğiniz ve hedefe nasıl ulaşacağınızın adım adım yolu;

  • Kariyer hedefinizi belirleyin




Kariyer hedeflerinize yaklaşırken, büyük resmi düşünmeniz gerekmektedir. Potansiyelinizi kabul etmek, gelecekteki başarınızı şekillendirmek için harika bir yol olacaktır. Yeteneklerinizin farkına varmak için ulaşılabilir hedefler belirlemenin en iyi yolu, odağınızı daraltmaktır. Gerçekleştirebileceğiniz kısa süreli hedeflerinizi oluşturduktan sonra uzun vadede neler yapmak istediğinizi düşünmek için biraz zaman ayırı. Kendinize kariyer bakımından bir iki yıl içinde gerçekleştirilmesi muhtemel olan hedefleri belirleyin. Örneğin; şu anda bir satış ekibinde  hesap yöneticisiyseniz ve ekibi yönetmek istiyorsanız, özel hedefiniz bir yıl içinde ilişki yöneticisi olmak olabilir. Bu hedefe sahip olmanız, sizi kariyer yolunuzda net bir şekilde yönlendirecek ve sizi yolun ilerisinde bir yönetici olarak başarıya yönlendirecektir.

  • Hedefe ulaşmak için atacağınız adımları belirleyin




Amacınızı belirledikten sonra, başarmanıza yardımcı olacak stratejiyi hazırlamanın zamanı geldi. Bu, kariyerinizdeki bir sonraki aşamaya ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız beceri ve deneyimleri bilmek, oraya ulaştırmanızı sağlayacak olan yolu biçimlendirmektir.Eksik olan beceri ve deneyimlerinizi bir şekilde tamamlamaya çalışmalısınız. Satış ekibi örneğine dönecek olursak; bir ilişki yöneticisi olmayı hedefliyorsanız iletişim becerilerinizin mükemmel düzeyde olması gerektiğini bilmelisiniz. Planınızdaki adımlardan biri; bu becerileri keskinleştirmek için daha fazla insanla iletişime geçmeli, kendinizi bir üst düzeye çıkartmanız gerekmektedir. Bunun içinde, birçok müşteriyle etkileşime geçmelisiniz. Müşterilerinizle olan iletişiminizin iyi olması, sizi bir sonraki noktaya götürecektir.

  • Yöneticinizden tavsiyeler isteyin




Planınızı oluşturmak ve başarılı olmanız için gereken tüm adımları attığınızdan emin olmanızın en iyi yolu; yöneticinizden tavsiye almaktır. Onlara, kariyer hedeflerinizden bahsetmekten, yardım ve öneri almaktan çekinmeyin. Yöneticilerinizin de sizin gibi çeşitli yoldan geçtiğini unutmayın. Eğer ki çekinir de adım atamazsanız, ilerleyemezsiniz. Yöneticinizin yardım ve deneyimleriyle net bir planınız oluşacaktır. Yapacağınız bu hamleler onların hedeflerinizi anlamasını sağlayacak, sizi daha iyi tanımalarına yardımcı olacak ve bunları başarmak için neler yapabileceğiniz konusunda size ışık tutulmasını sağlayacaktır.

  • Başarı için zaman oluşturun


 

resim 4

Kariyer hedefiniz için bütün planları oluşturduktan sonra ihtiyacınız olan tek şey; doğru zamandır. Doğru zamanda odaklanabilmeniz için ihtiyacınız olan; günlük rutininizi ayarlamak, zamanınızı iyi kullanmayı bilmek, programlarınızı ayarlamak yeterli olacaktır. Tüm bunları başardıktan sonra, hedefinize giden yolda daha verimli hale gelecek ve aynı zamanda yöneticinizi ileriye doğru hareket etme arzunuzu, yeteneğinizi, başarma hırsınızı kanıtlamış olacaksınız. Buda sizin kariyer konusunda ne kadar çabaladığınızı gösterecek, gelişmenizi sağlayacaktır.

Kariyer hedeflerini nasıl belirleneceğini ve bunlara ulaşmak için bir plan geliştireceğinizi bilerek, kariyerinizi şekillendirebilir ve hayalinizdeki işin sonucunu düşündüğünüzden daha çabuk bitirebilirsiniz. Hayallerinize ulaşmanız, başarılı olmanız tamamen sizlerin elinde...

Özel İçerik: Şevval Göker

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.