Öğrenci Kariyeri Banner

Kanıtlandı: Evrendeki İlk Molekül Bulundu!

Kanıtlandı: Evrendeki İlk Molekül Bulundu!
Bilim insanları  yıllarca süren evrendeki molekül arayışında büyük bir patlamanın ardından evrende oluşan molekül türüne dair iz bulundu. 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 3 bin ışık yılı uzaklıktaki gezegenenimsi bir bulutta helyum hidrür kalıntıları bulunduğunu açıkladı. Aslında bu keşif artık uzayda helyum hidrürün olduğuna dair bir kanıt olmuş durumda. Bu haberle ilgili ayrıntılı bilgiler Nature dergisinde deki son sayısında yayımlandı.

Evrenin ilk keşif yapılan zamanlarında bilinen sadece birkaç farklı atom vardı. 100 bin yıl sonra bilim insanları büyük patlamanın sebebiyke helyum ve hidrojen atomlarının ilk kez bir araya geldiğini ve  'helyum hidrür' isimli molekül oluştuğunu düşünüyorlar.

Bilim insanları bu arayış içerisinde evrenin bazı yerlerinde helyum hidrürün var olabileceğini tahmin ediyordu. Ama şuana kadar bu moleküle dair bir kanıt bulunmamıştı.

images_790x445

Bu Buluş Evrenin Kimyasına Dair Düşünceleri Kanıtlayacak

Nasa'nın uçan teleskop adıyla bilinen Sofia, helyum hidrürün NGC 7027 adlı gezegenenim buluttaki keşifini gerçekleştirdi. Bu keşifin bilim insanları tarafından evrenin ilk zamanlarındaki kimyasal yapısına ve bu moleküle yapının milyarlarca yıl içerisinde gelişimine ilişkin düşüncelerimizin bazılarınıda vurguladığını söylüyor.

SOFIA Bilim Merkezi'nin direktörü Harold Yorke, "Bu molekül dışarılarda bir yerlerdeydi, ancak doğru pozisyonda gözlem yapacak doğru araçlara ihtiyacımız vardı. SOFIA bunu mükemmel bir şekilde yapmayı başardı" diyor.

Evren o kadar çok gizemli dolu ki galaksilerden, yıldızlar ve daha farklı büyük karmaşık yapılarda dolu. 13 milyar önce büyük patlamadan sonra evrenimiz çok sıcak ve birkaç atom vardı.  Çoğunlukla helyum ve hidrojen atomları vardı. Atomlar bu ilk molekülleri oluşturmaya başladıklarında, evren hem soğumaya başladı hemde oluşan şekline bürünmeye başladı. Bu durumda bilim insanları helyum hidrürün ilkel anlamında ilk molekül olduğuna kanaat getirdi.

Bu soğumaya sonra, hidrojen atomları ve helyum hidrür  ile etkileşim kurmaya başladı ve böylelikle yıldızların oluşmasında birincil sebep olan hidrojen molekülü oluştu.  Günümüz için ise yıldızlar kimyasal açıdan zengin bir evren.

Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden Rolf Guesten, "Helyum hidrürün yıldızlararası uzaydaki varlığına ilişkin kanıtın eksikliği, astronomide onyıllar boyunca bir çıkmaz oluşturdu" diyor.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.