Öğrenci Kariyeri Banner

Kandilli Rasathanesi'nden Celal Şengör Açıklaması!

Kandilli Rasathanesi'nden Celal Şengör Açıklaması!

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen büyük Marmara depremi nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını açıklamıştı. Kandilli Rasathanesi'nden Şengör'ün açıklamasına yanıt geldi.

Prof. Dr. Celal Şengör, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile, beklenen büyük Marmara depremi sonrası İstanbul’da oluşmasını beklediği kaos ortamı nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını açıklamıştı. Şengör’ün sözleri üzerine Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’den bir açıklama geldi.

'Bulunduğunuz yeri terk etmek değil, depreme hazırlıklı olmak lazım'!

Özener; “Herkesin çok sağlam olarak gözlediği, Anadolu'nun ortası Konya'da bile, deprem olmaz denilen yerlerde bile deprem oluyor. Bulunduğunuz yeri terk etmek değil, bence depreme hazırlıklı olmak lazım.” diye konuştu.

Beklenen Marmara depremi hakkında son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Haluk Özener şöyle konuştu:

“Marmara'ya baktığımız zaman, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü kayıtlarına baktığımız zaman, zaten Marmara’da her yıl ortalama 900 civarı deprem oluyor. Bu depremlerin bir kısmı da 4’ten büyük depremler. Yani Marmara Bölgesini de deprem aktivitesinin olduğu bir yer olarak düşünürsek, olan 3.6’lık depreminde aslında Marmara’nın olağan sismik aktivitesine bağlayabiliriz.”

Ama bu şu demek değildir. ‘Bu 3.6’lık deprem büyük bir depremi tetikleyecek’ bunu söyleme şansımız yok ama bunu söylerken de ‘Marmara'da 7’den büyük deprem olmayacaktır’ demek de doğru değil. Dolayısıyla olan depremler, Marmara’nın olağan sismik aktivitesi. Birçok bilim insanının kabul ettiği gibi Marmara Denizi içerisinde olabilecek büyük bir deprem beklentisi bütün bilim insanlarında var ama her zaman olduğu gibi şunu belirtmek istiyorum; bununla ilgili bir zaman söyleme şansımız yok.”

'Fayın Denizden Geçiyor Olması Avantaj'

Fayın Marmara Denizinin içinden geçiyor olmasının avantaj olduğunu dile getiren Haluk Özener, şöyle devam etti:

“İstanbul'a 15-18 kilometre uzaklıktan geçen fay hatları var. Bu da bilinmeyen bir şey değil, bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Yani Türkiye'nin birçok yerinden, şehirlerin içinden fay geçerken Marmara Denizinin içinden geçen bir faydan bahsediyoruz. O da en yakın yerleşim alanına 15 - 18 kilometre uzaklık var. Tabii ki bu bir avantaj olarak kabul edilebilir. Faya ne kadar yakınsanız, zemininiz ne kadar kötü bir zeminse daha fazla etkileniyorsunuz. Binanızın yapısı, binanızın kalitesi burada çok etkiliyor. Dolayısıyla birçok farklı parametreye bağlı. Zemininiz sağlamsa, faydan uzaktaysanız, binanız sağlamsa doğal olarak daha az etkileneceksiniz.”

Türkiye'de deprem korkusuyla şehir değiştirmenin anlamsız olduğunu söyleyen Özener; “ Türkiye Afet Müdahale Planı'ndan (TAMP), İl Risk Azaltma Planı'na (İRAP) ve Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'na (TARAP) geçtik. Yani deprem olduktan sonra müdahale etmektense depremden önce riskleri azaltma yönünde girişimlerimiz var. Tüm Türkiye, 81 il için, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapılan çalışmalar var. Yapılacak işler belli aslında. Önemli olan yetkili ve sorumlu kuruluşların yapılacak planlamaları harfiyen uygulayıp riskleri azaltması gerekiyor. Riskler azaltıldığı zaman depremden sonraki süreçlerde çok çok rahat edebilecek duruma geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.