Öğrenci Kariyeri Banner

Kaligrafi Nedir?

Kaligrafi Nedir?
Kaligrafi güzel yazı yazma sanatıdır. Kaligrafi sözcüğü, Yunanca “ kallos” (güzel) ve “graphos” (yazı) sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Kaligrafinin birçok çeşidi vardır. Ancak günümüzde en çok tercih edilen ikisi Batı tarzı modern kaligrafi ve geleneksel kaligrafidir.

Geleneksel kaligrafi, Osmanlı döneminde hadis ve ayetlerin yazılmasında kullanılmış, günümüze birçok eser bırakmıştır. Arapça ‘hatt’ kelimesinden türeyen yazı, çığır, yol anlamlarına  gelen hat kelimesi, terim olarak “Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı (hüsn-i hat)” anlamına gelmektedir. Hat sanatıyla uğraşan kişilere ise "hattat" denir. Camilerde, eski kervansaray işlemelerinde hat sanatına rastlamak mümkündür.



Hat sanatı modern kaligrafiye göre daha zordur ve ülkemizdeki hattat sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.


Modern kaligrafi yani Batı tarzı kaligrafi ise günümüzde giderek popülerleşmektedir. Birçok kişinin Instagram keşfetinde rastlamış olabileceği modern kaligrafi için çeşitli kalemler satılmaktadır. Türkiye'de bulabileceğiniz en çok önerilen markalar Tombow (dual brush), Artline'dir. (stix brush marker).



Hangi tarzı olursa olsun kaligrafi, davetiyelerde de birçok kişinin tercihi haline geldi.




Günümüzde kaligrafiyle uğraşan bazı insanlar, bildiklerini paylaşmak amacıyla çeşitli mecralardan insanlara ulaşmaya ve  sanatlarını duyurmaya çalışıyorlar. Onların sayfalarını ziyaret ederek kaligrafi hakkında daha fazla bilgi elde edebilirsiniz.

MirayLetters, AmandaRachLee, HowToHandLetter

Özel İçerik: Ayşe Atar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.