Öğrenci Kariyeri Banner

Kahveler Lügatı

Kahveler Lügatı
Kimilerimiz sınavlarını atlattı, bazılarımızın hala devam etmekte olan vizeleri var. Hepimize Allah kolaylık versin. Sınav haftaları çoğumuz için uykusuz geçen geceler demek. Uyku problemine karşı çözüm yollarımızdan birisi de tabiiki “kahve”. İçiyoruz, içiyoruz da kahve sadece üçü bir aradan mı ibaret? Diğer kahve çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Gelin bir bakalım.

Espresso

espresso_tall

Sakın ola sizler de benim yaptığım hataya düşüp “Expresso” demeyin. Oradaki “x” harfinin yerinde “s” harfi olacak. Espresso tüm kahvelerin özü olarak bilinir. İnce çekilmiş, sıkıştırılmış ve yüksek basınçlı ortamda kaynama derecesine yakın sıcaklıktaki su ile demlenmesiyle elde edilir. Diğer kahve türlerine kıyasla daha koyu ve yoğun bir tadı vardır. Üzerinde kendine has ince ve altın renkli bir krema tabakası vardır. Adı İtalyancadan gelmektedir. Hızlı, çabuk anlamına gelmektedir. Sert bir kahvedir.

Americano

americano-nasil-yapilir_646x340

Asıl adı “Caffe Americano” dur. Amerikan askerlerinin kahvesi olarak bilinir. Americano, Espresso’nun biraz daha sulu halidir. Bu yüzden biraz daha hafif içimlidir.

Latte

Latte

İtalyancadan Türkçeye çevirisi “süt” olan Latte; Espresso, sıcak süt ve köpükten oluşur. Cappuccino ile kıyaslandığında yaklaşık olarak iki kat fazla süt ile hazırlanır. Kahve içmeye yeni başlayanlar için ideal seçimlerden birisidir. İçimi kolay, hafif ve lezzetlidir.

Mocha

view

Acı kahve sevmeyenler için üç seçenekten birisi “Mocha” dır (Diğer iki seçenek latte ve cappucino). Espresso ve süt ile Latte elde edildikten sonra çikolata ve köpük de eklenince kahvemizin adı “Mocha” oluyor. Üzerine şurup ve krema eklentisi de yaparak kahvemizi daha tatlı bir hale getirebiliriz. Kahve ve çikolata sevenler için ideal bir kahve çeşididir.

Macchiato

caramel-macchiato_830x550

İtalyanca “lekeli, benekli” anlamına geliyor. Espressonun üzerine az miktar süt köpüğü koyularak hazırlanıyor. Koyu kavrulmuş bir kahve içiyorsanız, sert gelebilecek bir Espressoyu yumuşattığı için tercih edebileceğiniz seçeneklerden birisi olabilir. Üzerine karamel şurubu ilave ettiğimizde adı sizin de tahmin edeceğiniz üzere “Caramel Macchiato” oluyor.

Cappuccino

cappuccino_830x550

Cappuccino da Espresso bazlı kahve türlerinden birisidir. Latte’ye benzer. Espresso, süt ve süt köpüğünden oluşur. Üzerindeki köpük dudaklarımıza yapışacak cinsten olup kalın ve yoğun kıvamdadır. Sütün ısıtılma şekli ve içerisinde bulundurduğu süt miktarı ile Latte’den farklılık gösterir.

Filtre Kahve

filtre-kahve-nasil-yapilir-3

Demleme yöntemi ile hazırlanan bir kahve çeşididir. Kahve çekirdekleri çekilip taze taze süzme ya da damlatma yöntemi ile fincana boşaltılır. Filtre kahvenin dezavantajı ise süzülünce bazı aromalar fincana ulaşamıyor ve posada kalıyor. Fincana ulaşan aromaları en etkili şekilde alabilmek için demlendikten yarım saat içinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Kaynak

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.