Öğrenci Kariyeri Banner

Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Depremlerin Ardından Yerle Bir Olan Tarihi Yapılar!

Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Depremlerin Ardından Yerle Bir Olan Tarihi Yapılar!

Deprem felaketi nedeniyle bazı şehirlerimizle birlikte yüzlerce yıllık tarihi yapılarımız da enkaz haline geldi.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 40 binin üzerinde insanımızın yaşamını kaybetmesine neden oldu. Deprem, yalnızca etki ettiği şehirlerde değil, tüm Türkiye’de tarifi mümkün olmayan acılara sebep oldu.,

Büyük yıkımlara nededn olan deprem Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere çok sayıda ilimizdeki tarihi yapıları da vurdu.

İşte büyük Kahramanmaraş depremlerinin ardından yıkılan tarihi yapılar:

1- Gaziantep Kalesi

Gaziantep kent merkezinde, 25-30 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde yer alan kale, son olarak 2000’li yılların başında restore edilmişti. Kentin en önemli sembollerinden biri konumunda bulunan Gaziantep Kalesi, Kahramanmaraş depremlerinin ardından ne yazık ki büyük oranda yıkıldı.

2- Şirvani Camii

Tarihi Gaziantep Kalesi’nin yakınlarında bulunan Şirvani Camii de deprem felaketinin ardından hasar gören yapılar arasında yer alıypr. 677 yılında inşa edilen cami şehirdeki en önemli tarihi yapılardan biriydi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından caminin kubbesi ve doğu cephesinde bulunan duvar tamamen yıkıldı

3- Adıyaman Ulu Cami

Adıyaman'da bulunan en önemli tarihi eserlerden biri olan Ulu Camii, depremlerin ardından büyük oranda yıkıldı. Adıyaman Ulu Cami 1300’lü yıllarda, Dulkadiroğulları döneminde inşa edilmişti.

4- Diyarbakır Surları

Binlerce yıllık tarihe sahip olan surlar, 2015 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' olarak tescillendi. Surların, bugünkü görünümü ise 349 yılında Roma İmparatoru 2'nci Constantinious döneminde ortaya çıkmıştı.Dünyanın en eski surları arasında gösterilen yapı depremin ardından ayakta kalmayı başardı. Ancak yapının bazı bölümlerinde hasarlar meydana geldi.

5- Malatya Yeni Camii

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya’da 300’den fazla bina yıkıldı. Yıkılan yapılar arasında şehrin simgelerinden Yeni Camii de yer alıyor. 123 yıl önce inşa edilen cami, Pazarcık merkezli ilk depremde hasar almıştı. Tarihi cami, Elbistan merkezli ikinci depremin ardından büyük oranda yıkıldı.

6- Hatay Meclis Binası

Hatay Meclis Binası, 1927 yılında, sinema salonu olarak inşa edilmişti. 1938 yılında, Hatay Devleti’nin kurumasıyla meclis binası olarak kullanıldı. Şehrin en sembol yapılarından biri olan tarihi bina, korkunç depremlerin ardından ayakta kalmayı başaramadı ve yakın geçmişimizde son derece önemli bir yeri olan kültür hazinesi yok oldu.

7- Ata Koleji

İnşasına 1900 yılında başlanan ve 1908 yılında tamamlanan Ata Koleji, Kahramanmaraş depremlerinin ardından tanınmaz hale geldi.

8- Habib-i Neccar Camii

Antakya’nın, Müslüman Arapların yönetimine girdiği dönemde, 638 yılında inşa edilen cami, binlerce yıllık geçmişiyle kentin en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyordu.

9- Antakya Protestan Kilisesi

Antakya’nın Fransız hakimiyetinde bulunduğu yıllarda inşa edilen kilise, şehrin tarihi öneme sahip çok sayıdaki kilisesinden biriydi. Tarihi kilise deprem felaketinin ardından nerdeyse tamamen yok oldu.

10- İskenderun Latin Katolik Kilisesi

1858 yılında inşa edilen kilise, yaşanan bir yangının ardından 1888-1901 yılları arasında restore edilmiş ve kullanıma açılmıştı. Ancak iki büyük depremin ardından tarihi kiliseden geriye bir enkaz yığını kaldı.

11- Meryem Ana Kilisesi

Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Vakıflı isimli Ermeni köyünde bulunan kilise, yüzyıllar önce yine bir deprem felaketinde büyük hasar gördü ve bu sebeple restore edildi. Kilise, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız depremler nedeniyle büyük oranda hasar gördü.

12- Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi

Orijinalinde ahşap olarak inşa edilen tarihi kilise 1872 yılındaki deprem nedeniyle tamamıyla yıkılmış, yerine taştan bir kilise inşa edilmişti. Ancak Hatay’daki önemli tarihi yapılardan biri olan kilise yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle bir kez daha yıkıldı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.