Öğrenci Kariyeri Banner

Kadın Girişimcilerimizin Destek Alabilecekleri Kurum ve Kuruluşlar

Kadın Girişimcilerimizin Destek Alabilecekleri Kurum ve Kuruluşlar
Son yıllarda ele alınan konulardan birisi de ülke ekonomisi ve toplum refahına sınırsız faydalar sağlayan kadın girişimcilerdir. Türkiye’de de kadınların iş hayatına kazandırılması için çeşitli alanlarda birçok kurum ve kuruluş tarafından kadın girişimci destekleri verilmektedir. Biz de Türkiye’deki kadın girişimci desteklerini listeledik.

Kadın girişimciler için finansal destekler


Günümüzde girişimcilerin, girişim sürecinde karşılaştıkları ve çözmek zorunda oldukları birçok problem bulunmaktadır. Özellikle kadın girişimciler var olan problemlerin yanında daha pek çok soruna da çözüm bulmak zorundadır. Karşılaşılan bu problemlerin en önemlilerinden birinin finansal kaynaklı problemler olduğu söylemek yanlış olmayacaktır. Kadın girişimciler genellikle borç veren kuruluşlarla finansal olarak problem yaşamaktadır. Bunun sebebi iş hayatına yeni atılmış ve girişimcilik süreci içerisinde bulunan kadınlar finansal güvenilirliklerini belgeleyecek finansal kayıtlara sahip değillerdir.

Son zamanlarda sayısı artarak ilerleyen başarılı kadın girişimcilerin iş hayatına kazandırılması için hem kamu hem de özel kurum ve kuruluşlar tarafından kadın girişimciler için maddi destek sağlanmaktadır. Bu maddi destekler öncelikle hibe daha sonra ise faizsiz kredi ve düşük faizli kredi şeklindedir.

Devlet destekleri


KOSGEB


İş kurmak istiyoruz ama biraz desteğe ihtiyacımız var veya işimizi kurduk büyütmek istiyoruz, bu süreci kısaltıp finansal sıkıntı yaşamadan atlatmak istiyoruz diyorsanız KOSGEB sizin için alternatif bir destek kaynağı olabilir. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının amacı Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yani KOBİ’lerin gelişmesini ve büyümesini sağlamaktır. KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumudur. Bünyesinde çeşitli alanlarda programlarla girişimcilere desteklemektedir.

Hem kadın hem de erkek girişimcilere birçok programla hibe ya da düşük faizli kredi desteği sağlar. En önemlisi de kadın girişimciler için iş yeri kurma kredisi veren tek devlet kurumu olmasıdır. Kendi işinin patronu olmak isteyen kadın girişimciler, Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanırlar. Kadın girişimciler bu sayede diğer girişimcilere göre var olan desteklerden %20 oranında daha avantajlı olarak faydalanmaktadır.

KOSGEB girişimci kredisi almak isteyenler için Uygulamalı Girişimci Eğitimi alınmasını ön koşul olarak sunmaktadır. Eğitimle birlikte girişimcilik belgesi almaya hak kazanılır. Bu bağlamda iş yeri kurmak amacıyla KOSGEB kadın girişimcilere, devlet teşvikli 50 bin TL hibe olanağını sunmaktadır, 300 bin TL’ye kadarki yatırımlarda düşük faizli kredi alınabilir.

KOSGEB kadın girişimci desteği şartları bulunmaktadır. Bu şartlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşından küçük olmamak, Uygulamalı Girişimcilik Programı’na kaydolmak ve internet üzerinden ya da direkt başvuru yapmaktır. Şartlara uyan kadın girişimcilere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilir.

fd

Banka destekleri


Girişimcilik ekosisteminde yerini almaya başlayan kadın girişimcilere gerek kamu bankaları gerekse özel bankalar onları kendi girişimlerini hayata geçirme konusunda düşük faizli krediler vererek destekliyor.

TEB’den Kadın Patronlara Özel Krediler


Türkiye Ekonomi Bankası olan TEB girişimci kadınların potansiyeline inanarak onları desteklemektedir. TEB, kadınların kaynaklara, bilgiye, yeni pazarlara ve finansa erişim konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu belirlemiş ve girişimci kadınlara bu konularda destekleyici programlar sunmaktadır.

Kadın girişimcilere destek vermek amacıyla hayata geçirilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programına 50 milyon avroluk kredi fonu bulunan TEB, 36 ay vade imkanlarıyla 125 bin TL’ye kadar destek sağlamaktadır.

DenizBank’tan Kadın Girişimcilere Özel Destek Kredisi


Hem sıfırdan iş kurmak isteyen hem de var olan işini büyütmek isteyen kadın girişimciler için DenizBank 80 bin liraya kadar kredi imkanı ile en hızlı ve en kolay finansal çözümler sunmaktadır.

Ziraat Bankası’dan Kadın Girişimcilere Özel Destek


Kredi Garanti Fonu (KGF) ile uygun faiz oranlı kredi imkanı sunan Ziraat Bankası, 60 aya varan nakit kredi desteği, iş yeri alımlarında da kadın girişimcilere 96 aya kadar vade imkanı sağlıyor.

“Kadın Girişimci Destek Paketi” adı altında sağlanan destekte ise kadın girişimciler, kredi tahsis masrafında %50 indirimden yararlanmakla birlikte bankacılık hizmet ve ürünlerini ücretsiz kullanabilmektedir.

Vakıfbank Kadın Girişimcilere Kredi Destek Paketi


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 30 milyon dolar tutarında fon temin eden VakıfBank, 84 aya varan geri ödeme seçenekleriyle uygun faiz oranlarıyla kadın girişimcilere kredi imkanı sağlamaktadır.

İş Bankası’ndan Kadın Girişimci Kredisi


Kadınların ekonomiye katılımını, işini büyütmelerini ve daha ileriye taşımalarını destekleyen İş Bankası EBRD programı çerçevesinde uygun faiz ve ödeme imkanlarıyla kadın girişimcilere kredi imkanı sağlıyor.

İş Bankası’ndan kredi desteği sağlamak isteyen kadın girişimcilerden üst düzey pozisyonda en az bir kadın yönetici olması, hali hazırda ticari faaliyeti bulunan gerçek kişi kadın tacirler ve %51 hissenin kadın ortağa ait olması aranan şartlar arasındadır.

Finansbank Kadın Girişimci Destek Kredisi


İşlerini kurmak veya işlerini büyütmek kadın girişimcilere tam destek sağlayan FinansBank, kredi desteğinden yaklaşık 2 bin kadının yararlanmasını sağlıyor. Oldukça büyük bir fona sahip olan banka, kadın girişimcilere avantajlı faiz oranlarıyla sağladıkları kredi desteğini 36 aya varan vadelerle bütçenize uygun ödeme seçenekleri sunmaktadır.

Garanti BBVA ile Kadın Girişimci Destek Kredisi


Garanti BBVA kadınlar tarafından yönetilen işletmelere 60 aya varan vadelerle kredi desteği sağlamaktadır. Özel faiz oranları içeren ihtiyaç ve yatırım kredileri sayesinde, tahsilat ve ödemeler kolayca düzenlenebilmektedir. Türkiye’de kadın girişimcilere yönelik çeşitli çalışmalar yürüten ilk özel banka olan Garanti BBVA, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya faaliyet gösteren tüm girişimci kadınlar başvurabilir.

dfd

Kadın girişimciler için eğitim destekleri


Kadın girişimcilere kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan maddi desteğin yanında eğitim desteği de büyük rol oynar. Kendi işlerini kurması ve yaptığı girişimcilik ile ülkeye yön veren kadınlar için kadın girişimci geliştirme ve destekleme programları bulunmaktadır. Bu programlar çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sunulmaktadır.

KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği)


Girişimcilik yolunda kadınların güçlenmesini hedefleyen Kadın Girişimciler Derneği diğer adıyla KAGİDER kadınlara verdiği eğitim destekleriyle bilinen bir sivil toplum kuruluşudur. 2002 yılında kurulan dernek Kadın Fonu, Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi, DigiGirlzDay, Tedarik Zincirinde Kadın Girişimciler, Women 20, İşimi Kuruyorum ve Geleceğin Kadın Liderleri gibi çeşitli projeler ve etkinlikler sunarak günümüzde aktif faaliyet göstermektedir. Dernek kadınların girişimcilik konusunda desteklerken bilişim, teknoloji ve politika alanlarında da iş hayatına hazırlar.

KAGİDER, girişimci kadınlar için Kadın Girişimci Geliştirme Programı düzenleyerek uygun olan projeleri bir araya getirdiği bir kamp düzenlemiştir. Katılımcılar müşteri bulma ve tutma, yatırımcılarla ilişki ve dijital yönetim gibi birçok konuda eğitim almıştır. Ayrıca programdan sonra öne çıkan kadın girişimcilere mentorluk desteği sağlamıştır.

GİKAMER


Kadın Girişimciliğini Geliştirme Merkezi projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı ile Türkiye İş Kadınları Derneği ve Galatasaray Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilmiştir. Bu merkez kadınların sahip oldukları bilgi ve deneyimi iş hayatına girişimci olarak aktarabilmelerini hedeflemektedir. Kadın Girişimciliğini Geliştirme Merkezi ile teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı girişimcilik faaliyetleri desteklenecektir. Projede 100 kadın girişimci, 5 dönem 200 saat eğitim ve mentorluk hizmetiyle, iş geliştirme, planlama ve birebir danışmanlık hizmetine erişim imkanı bulacaktır.

AKAGİM


Ataşehir Belediyesi Kadın Girişimcilik Merkezi, kadınların kendi iş fikirlerini geliştirip iş yerleri kurabilmelerine destek vermek amacıyla kurulmuştur. Merkezde dört farklı gruba hizmet vermektedir: İşletmesini açmış ancak çeşitli sebeplerle desteğe ihtiyacı olan kadınlara, yeni bir iş fikri olan girişimci kadınlara, el emeği üreten kadınlara malzeme desteği ve evinde el emeği üreten kadınlara satış yapmaları için satış yeri desteği sağlamaktadır. Ataşehir Belediyesi’ne bağlı bu kadın girişimcilik merkezinde zenginleştirilmiş girişimcilik eğitimi, yönetim becerilerini geliştirme eğitimi, uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmektedir. Ayrıca verilen bu eğitim ve hizmetler ücretsiz olmakla birlikte kontenjanı 100 kişi ile sınırlandırılmıştır.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu


TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla girişimcilik kültürüne öncülük etmek üzere kurulmuştur. Aynı zamanda girişimcilere iş yaşamı ve yenilikler ile ilgili konularda bilgi vermek amacıyla eğitim etkinliklerinde bulunmaktadırlar. Üye olacak girişimcilerde ticaret siciline kayıt, gerçek kişi tacir veya tüzel kişilerin ortağı, yönetim kurulu üyesi, yöneticisi, genel müdürü veya murahhas azası olmaları gibi özellikler aranmaktadır.

ffffff

Kadın girişimciler için network destekleri


Günümüzde kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler için projelerin sürdürülebilirliği açısından network önemli bir etkendir. Network desteği yakalamak isteyen kadınlar kuruluşların düzenlemiş olduğu girişimlerle bir araya gelip fırsatlar yakalayabilirler. Bu bağlamda sosyal ağ, girişim yolculuğuna yeni başlayan ya da işletmesini hayata geçirmiş kadın girişimcilere büyük destek sağlar.

ANGİKAD


Girişimci İş Kadınları Derneği olarak bilinen ANGİKAD, üyeleri olan girişimci kadınlar ekonomiden hizmet, danışmanlık, teknoloji ve enerji sektörü gibi geniş bir yelpaze de faaliyet göstermektedirler. Uluslararası birçok kurum ve kuruluşla projeler yürütmektedir. Hayata geçen veya yürütülen projelerle sosyal iletişim ağlarını güçlendirmek hedefleri arasındadır.

Arya Women


Arya Kadın Yatırım Platformu, Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformudur. Platform, melek yatırımcıları bir araya getiren başarılı girişimcilerden oluşmaktadır. Arya Yatırım, yıllar içinde büyüyerek 7 startup’a 2 milyon avro yatırım yapmıştır. Aynı zamanda her ay farklı konularda gençlik atölyeleri düzenlemektedir. Düzenledikleri etkinliklerle 1000’den fazla girişimciye ulaşarak 25 bin kişiyle sosyal medya üzerinden etkileşim yaratmıştır.

TİKAD


Türkiye İş Kadınları Derneği olarak bilinen TİKAD, gelişmiş ülkelerde profesyonel kadınların bir araya gelerek oluşturdukları güç birliğinin Türkiye’deki karşılığıdır. Türkiye ekonomisinde kadınların rolünü güçlendirmek için faaliyetler yapmaktadır. 2019 yılının en önemli faaliyetlerinden biri ise işbirliğiyle Girişimci Kadın Merkezi kurmalarıdır.

KADEM – İnovasyonda Kadın


Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), 8 Mart 2013 tarihinde kurulan bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. KADEM’in hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri pek çok proje vardır. İnovasyonda Kadın Projesi öne çıkan projeler arasındadır. Türkiye’de ‘Bir fikrim var ve ona hayat vermek istiyorum’ diyen tüm kadın girişimciler için TÜBİTAK Marmara Teknokent yürütücülüğü ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde İnovasyonda Kadın temalı bir girişimcilik kampı düzenlenmiştir. Kampa katılan 30 aday arasından en iyi 5 projeye 25.000 bin TL değerinde nakdi proje desteği sağlanmaktadır.

“Bir kadına gerçekten doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir.”

Marilyn Monroe,

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.