Öğrenci Kariyeri Banner

Japonların Üşengeçliği Yenmek İçin Uyguladığı 8 Yöntem!

Japonların Üşengeçliği Yenmek İçin Uyguladığı 8 Yöntem!

Yapacağımız işleri sürekli ertelemek, üşengeçlik etmek kısacası tembellik yapmak. Aslında bütün bunları yaparken hayatımızı da ertelemiş oluyoruz. Birçok insanın önemli problemi olan tembellik hayatımızda da önemli bir sorun. Hayatımızı etkileyen bu erteleme hastalığı ile nasıl baş edebiliriz? Tembellikten nasıl kurtuluruz?

Tüm Dünya'da çalışkanlıklarıyla bilinen Japonlar, bu probleme ilginç çözümler üretmiştir. Sizin için bunları derledik ve işte tembellikten kurtulmanın 8 yolu. 

1. İkigai

Temel anlamı ''varlık nedeni''dir. Japonca bir kavram olan İkigai kişinin hayatında değerli kıldığı şeyleri belirtmek için kullanılır. Hayatı yaşamak için anlamlı kılan ve yaygın olarak kullanılan bir kelimedir. Japonlar İkigai Felsefesinin tembellikten kurtulmak için uyguluyorlar.

Bu yönteme göre, hayatınızı anlamlı kılacak şeyler bulup yaşamınızı daha değerli ve kaliteli bir hale getirmek için bir hedefiniz olmalı. Belirlediğiniz hedef size motivasyon ve güç kaynağı olacak ve bu sayede üşengeçliğinizden kurtulacağınız söylenyor. 

2. Kaizen

Japoncada ''artan, sürekli gelişen'' anlamında kullanılır. Türkçe anlamına baktığımızda ise ''sürekli gelişen veya sürekli iyileşen'' anlamına gelir. Yaşamımızda sürekli gelişmemiz, yenilenmemiz gerektiği savunulur. Bir işe başlamak, o işte az da olsa yol aldığımızı gösterir.

Kaizen Felsefesinin düşüncesine göre; sürekli daha iyiye doğru yol almak, küçük de olsa adım atmak sonucunda değişkliği getirir. Bu sayede erteleme hastalığınızı bir kenara bırakıp hep daha iyiye gidebilirsiniz.

3. Pomodoro Tekniği

Japonların geliştirdiği zaman yönetme tekniğidir. Tembellik hastalığı olan insanların genellikle ya yapacağı işin uzunluğundan ya da zorluğundan dolayı sürekli erteleme eğilimi olduğu söylenir. Uygulayacağınız bu teknikle gözünüzde büyüyen işin aslında o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. 

Pomodoro tekniğinde 25 dakika çalışıp 5 dakika ara veriyorsunuz. Bu sayede bir işe odaklanmanız artıyor ve nasıl yapacağım diye düşündüğünüz şeyler bitmiş oluyor. 

4. Shoshin

Zen Budist kavramı olan Shoshin, bir şeyler öğrenirken zihni ''başlangıç durumuna'' getirme anlamı taşır. Bu tekniğe göre bir konu hakkında bilginiz hangi düzeyde olursa olsun sanki o konuyla hayatınızda ilk defa karşılaşıyormuş gibi istekli, heyecanlı bütün ön yargılarınızdan arınmış olmanız gerektiğini söylüyor. Yeni şeyler öğrenme hevesinin tembellik hastalığından kurtulmanın bir yolu olabilir. 

5. Wabi-sabi

Bu yaklaşıma göre; küçük problemleri, kusurları görüp onları büyütmek yerine büyük olanın güzelliğini ve ihtişamını görmemiz gerekir. ''Kimse mükemmel değildir'' düşüncesini benimseyen bu yaklaşım, kusurlarla bütünün güzelliğine odaklanmayı öneriyor. Bu düşünceye göre bir iş için harekete geçmek, tembellik yapmamak daha kolay hale geliyor. 

6. Hara hachi bu

Hara hachi bu, insanlara yüzde 80 doyana kadar yemek yemelerini söyleyen Konfüçyüs düşüncesidir. Bu felsefenin insanlara aşırı tokluktan dolayı gelen halsizlikten uzaklaştırdığını ve uzun sürede ise üşengeçlik hastalığınızdan kurtulduğu düşünülüyor.

7. Kakeibo

Kakeibo, Japonlara özgü para biriktirme yöntemidir. Tam anlamıyla ''hane mali yönetimi'' demektir. 1904 yılında ev kadınlarının hanenin para durumunu kontrol etmelerini sağlayan Japonya'nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından ortaya atılmıştır. 

Tekniğin temel mantığı; her ay maaşınızı aldığınızda bir deftere giderlerinizi ve hedefiniz olan para miktarını yazıyorsunuz. Bu sayede maddi sıkıntılardan dolayı motivasyon ve stres düşüklüğünden uzaklaşarak erteleme hastalığınızdan kurtulmuş oluyorsunuz. 

8. Shinrin yoku

Shinrin yoku, Japonca'da orman banyosu anlamında kullanılıyor. Bu yöntem, doğada vakit geçirmenin insana verdiği dinginliğin, ruh haline iyi geldiği düşünülüyor. Yönteme göre; doğada vakit geçirmek, daha verimli olmaya ve odaklanmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. 

 

Kaynak


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.