Öğrenci Kariyeri Banner

İyi Bir Uyku Demek Sağlıklı Yaşam Demek! Bunun İçin 6 Güzel Tavsiye

İyi Bir Uyku Demek Sağlıklı Yaşam Demek! Bunun İçin 6 Güzel Tavsiye
Bilimsel çalışmalara göre uykunun yaşam  kalitesini artırdığını ve her ne kadar önemli olsa da uykuya dalmak ve güzel bir uyku çekmek kolay olmuyor. Peki bunun için neler yapabiliriz ?

University of California, Berkeley'de sinir bilimi ve psikoloji bölümü öğretim üyesi olan Walker, "Uzun ve sağlıklı bir hayatınız olmasını istiyorsanız, akşamları iyi uyumaya gayret etmeniz gerekiyor" diyor. Bunun için yapılan araştırmada bir milyon insanı inceledi ve kitabında uyku ve sağlıklı yaşam arasındaki uyumlu veriyi belirtti. Walker, "Uyku, dünya üzerinde var olan en demokratik ve en ücretsiz sağlık sistemi" olarak belirtti.  Bu araştırmada bilim insanları artık "uykunun faydalarının ne olduğu" sorusunda cevabı aramadı "uykunun bize sağlamadığı fayda olup olmadığı" sorusuna odaklandılar.

Bu çalışmalarda çok ciddi sonuçlar elde edildi. Uykunun, beynimizin ve vücudumuz üzerinde önemli etkileri var. Uykusuz olmanın tetiklediği durumlar olduğu düşünülen  durumlar ise Alzheimer hastalığından başlayıp kanser, kalp krizi, obezite, şeker, depresyon ve hatta intihar gibi ölümlere de neden olacağını gösteriyor.  Ayrıca uyku hapları da beraberinde sağlık sorunlarını getiriyor. Kaliteli bir yaşam ve güzel bir uyku için neler yapmalıyız ?

images (1)_790x445

1. Düzenli Bir Saat Oluşturup Aynı Saatte Uyuyup, Aynı Saatte Kalkmayı Deneyin

Aslında bu adım herkes için biraz daha kolay. En önemliside kalkma saatinizi bir alışkanlığı dönüştürmelisiniz. Eğer her gün aynı saatte yatıp ve aynı saatte kalkarsanız gün sonunda aynı saatte uykunuz gelecektir.

2. Odanız Karanlık Olsun

Bu ortam vücudunuzun biyoritminin düzenlenmesine yardımcı olur ayrıca melatonin hormonun salgılanması içinde karanlık bir ortam olması daha verimli bir uyku almanızı sağlar. Melatonin hormonun salgılanmasını kötü etkileyen elektronik cihazların ekranında beliren mavi ışık olduğu için uyumadan önce kullandığınız cihazı bırakın ve unutmayın yatmadan bir saat önce bulunduğunuz ortamın ışığını loşlaştırın.

3.Bulunduğunuz Ortamı Serin Tutun 

Dinlendirici bir uyku ve beynimizin için beynimizin sıcaklığı 1 derece düşük olmalı. Bu yüzden odanın sıcaklığı 18 derece civarında bulunmalı. İyi bir uyku için uyduğunuz ortam serin olmalı.

4. Yatağınızı Sadece Uyumak İçin Kullanın 

Uykuya dalmak da zorlanıyorsanız ve bu durum 20 dakikayı aşıyorsa, yataktan kalkın ve uykunuz gelene kadar başka şeylerle uğraşın. Mesela bu kitap okumak olabilir, müzik dinlemek ya da televizyon izlemekte ama bunları yatağınızda yapmayın. Çünkü yatağınızda uyumak dışında başka bir şey yapmamanız beyninizin yatağınızı sadece uyku yeri olarak bağdaştırır. Bu da uyku kalitesini artırır.

5.Kafein Gibi Uyarıcıları Azaltın

Gün içerisinde bir insan kafein, kola ve tein gibi sinir sistemini uyaran maddeleri yüksek miktarlarda kullanır. Buna Prof. Walker uykudan 12 saat önce tükettiğimiz bu ürünleri almamamızı söylüyor. Ayrıca Profesör kafeinin vücudumuzda kaldığınıda söylüyor. Bu yüzden her ne kadar siz erken saatlerde de kahve tüketseniz kafein sizin vücudunuzda kalmayı sürdürüyor.

6. Alkol Tüketimine Dikkat Edin 

Alkol ile rahat bir uyku çekmeniz pek mümkün değil.  Aksine yardımcı olmuyor.  Bu nedenle uykudan önce yüksek miktarda alkol tüketimi sizi olumsuz etkileyebilir.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.