Öğrenci Kariyeri Banner

İyi Bir Endüstri Mühendisinin Kesinlikle Bilmesi Gereken 4 Program!

İyi Bir Endüstri Mühendisinin Kesinlikle Bilmesi Gereken 4 Program!
Günümüz rekabet ortamında artık iyi olmak değil, en iyi olmak gerekmektedir. Bunun için maddi manevi her şekilde kişi kendisine yatırım yapmalıdır.
Son yarım çeyrek yüzyılda, İngilizce ile birlikte bilgisayar da dünyayı fetheden şeyler arasındadır ve birçok bilim dalı günümüzde işlemlerini bilgisayar üzerinden halletmektedir.
Mühendislik de bu konuda başı çeken bilim dallarından biridir.
Peki ya Endüstri mühendisleri en çok hangi bilgisayar programlarına hakim olmalıdır?

Microsoft Office


 

ms-office-nedir.jpg

İlk olarak sıranın başında MS Office programları yer almaktadır. Bunun en büyük sebebiyse bütün dünyada en çok kullanılan işletim sisteminin Windows olmasıdır. Bu nedenle işletmecilerin birçoğu da doğal olarak MS Office programlarını seçmektedir ve etkin olarak  MS Office Excel, MS Office Word, MS Office Power Point, MS Office Access... gibi programları kullanmaktadırlar. Bu programlar arasında şüphesiz en önemlisi MS Office Excel’dir. Çünkü  birçok programın yapabileceği işlemleri tek başına başarılı bir şekilde yerine getirebilir ve bu programı iyi derecede kullanabilen kişinin de bulunduğu yerde ilerlemesini sağlayabilmektedir.

Excel ile neler yapılabilir?

  • Öncelikle basit veya karmaşık her türlü hesaplamaları yapabilirsiniz.

  • Formüller sayesinde bilimsel hesaplamaları da  yapabilirsiniz

  • İşletmelerde gelir-gider, alım-satım, stok kontrolleri, çalışanların maaşı...gibi birçok işlemleri de yapabilirsiniz.

  • Hatta ileri derecede excel bilgisi ile resim bile çizebilirsiniz!!


Visual Studio 


Visual-Studio-2017-RC-Released

Günümüzde bilgisayar kullanımı çok yaygın. Bu yüzden işlemler ve çalışmalar bilgisayarlar aracılığıyla yönetiliyor. İyi ve nitelikli denilebilecek bir endüstri mühendisinin bilgisayarı etkin kullanabilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımlarından biri de yazılımdır. Mühendisler bu konuda en iyiler arasında olan Microsoft firmasının geliştirmiş olduğu Visual Studio yazılımlarını etkin olarak kullanabilmelidir. Visual Basic, Visual C++, Visual C # gibi programlar iyi bir endüstri mühendisi olma yolunda sizi bir adım öne taşıyacaktır.

 

Microsoft Structured Query Language


sql-server-logo

Microsoft SQL Server yine bir Microsoft firması ürünü olan ve açılımı 
Structured Query Language yani Yapılandırılmış Sorgu Dili anlamına gelen ve veri tabanı oluşturmak amacıyla geliştirilen yazılım dilidir. Bu programın önemi ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi olmasıdır. İlişkisel veri tabanı yönetim sisteminin İngilizce olarak çevirisi Relational Database Management Systemdir ve karşımıza RDBMS olarak bazı kaynaklarda çıkabilmektedir. Microsoft tarafından SQL Server olarak karşımıza çeşitli sürümler çıkmaktadır. Bunlar içinde Express versiyonları da var ama onlar daha çok eğitim amaçlı kullanılmaktadır ve ücretsizdirler. Ücretli olarak da kurumların hizmetine sunulan versiyonları bulunmaktadır. Bunlar Standart, Business, Intelligence ve Enterprise olarak adlandırılmaktadırlar ve bu sürümlerde terabytelarca veriyi saklama imkanına sahip olursunuz.


Peki veri tabanı nedir?

Veri tabanı düzenli veriler topluluğudur. Birbirleri ile ilişkin verilerin, veri tekrarına olanak vermeden çok amaçlı depolama imkanı sağlamasıdır. Hedefi ise veri kirliliğinin önüne geçmektir.

İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi nedir?

İlişkisel veri tabanını, çeşitli tablolar arasında organize edilmiş verilerden oluşan veri tabanı olarak açıklayabiliriz. Bu farklı tablolar arasındaki veriler, çeşitli anahtarlar vasıtası ile birbirlerine bağlanırlar. İlgili tablolarda, sütunlar arasında bir anahtar sütun yer almaktadır. Bu anahtar sütun aracılığı ile birden çok tablo verileri birbiriyle bağlantı sağlayabilir ve herhangi bir sorgulamada birlikte görüntülenebilirler. Bu tür veri tabanları arasında PostgreSQL, MySQL, Oracle, dBase, Informix, Ingres, başta gelmektedir.

 

Enterprise Resource Planningerp


Son olarak ERP yani Kurumsal Kaynak Planlaması programından bahsedelim. Öncelikle bu programın İngilizce açılımından başlayalım. ENTERPRISE RESOURCE PLANNING. Bu programların amacı size zaman ve ulaşım kolaylığı sağlayarak işinizi kolaylaştırmasıdır. Bu program sayesinde yanınızda sürekli bilgisayar taşımadan ya da herhangi bir programa bağlı kalmaksızın internet ulaşımı olan herhangi bir yerden ve herhangi bir bilgisayardan şirketinizin ağlarına bağlanabilirsiniz ve tüm birimlerin her türlü bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu programlar sayesinde kendi şirketiniz dışında başka şirketlere de bağlanmanız mümkündür. ERP programları üretim süreçlerinden tutun yönetimsel ve finansal bilgilere kadar her türlü bilgiyi aynı çatı altında toplar. Bu da birçok bilgiye aynı anda ulaşımı sağlamaktadır.

Yapmış olduğumuz araştırmaya göre MS Office,Visual Studio, Microsoft SQL Server ve ERP gibi programları bilmenizin daha doğrusu etkin bir şekilde kullanabiliyor olmanızın iyi ve nitelikli bir endüstri mühendisi olma yolunda büyük bir artısı vardır.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.