Öğrenci Kariyeri Banner

İTÜ ROV Takımından Uluslararası Başarı!

İTÜ ROV Takımından Uluslararası Başarı!
İTÜ ROV Team Hakkında

Uçak ve Uzay Bilimleri, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik - Elektronik Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşan İTÜ ROV Takımı, farklı disiplinlerden gelen üyelerinin katkılarıyla gün geçtikçe başarılarına yenilerini ekliyor. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilge Tutak’ın danışmanlığında kurulan ekip; takım ruhu, ortak merak duygusu ve katıldığı her projede aktif olmasıyla tanınıyor.

Arı Teknoloji Geliştirme Kulübü (ARIGE) olarak robotik alanındaki birçok öğrenci yarışmasına katılan ve üniversitelerini en iyi şekilde temsil eden ekip, ARISAT takımıyla Cansat Model Uydu yarışmasında dünya birinciliği, 2016 yılında düzenlenen Viyana Robot Yarışması’nda (Vienna Robot Challange) ilk üç dereceyi elde etti. Üyeleri Space-X Hyperloop yarışmasına da katılan İTÜ ROV’da, üniversitesini bu yıl ABD’de temsil edecek Mars Rover ekibinden üyeler de yer alıyor.

ROV yarışmasına katılan ekipler; fizik, matematik, elektronik ve mühendislik becerilerini deniz ortamında uygulamalı olarak gösterdi.
Marine Advanced Technology Education (MATE) tarafından düzenlenen yarışmada katılımcılar bir yandan eğlenirken diğer yandan yeteneklerini sergileyerek kendilerini kanıtlamaya çalıştı. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde belirlenen görevleri en iyi şekilde yerine getiren takımların zorlu bir rekabete girdiği etkinlikte, uzaktan kumandalı su altı araçları (Remotely Operated Vehicle - ROV) birbiriyle yarışıyor. Bu araçlar özellikle su altı araştırmaları, insanların ulaşmasının mümkün olmadığı ve gerçekleştirmesi zor görevler için arama-kurtarma vb. su görevlerinde de kullanılabilmeleriyle öne çıkıyor. ROV’lar; açık deniz platformları, su altı boru hatları, habitat taraması gibi birçok su altı görevini su üzerinden yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kollar sayesinde tek operatör kumandası üzerinden gerçekleştirebiliyor.


itü rov team


Bu yıl “Geleceğin Liman Şehirleri: Ticaret, Eğlence, Sağlık ve Güvenlik” temasıyla düzenlenecek yarışmada, temsili olarak kontrollü bir havuz içerisinde yerine getirilecek görevler ise; bir eğlence platformunun bakım ve tamir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, kirlenmiş sedimentlerin tespiti ve bunlardan örnek alınması, gemiden denize düşmüş olan konteynerlerin tespiti, konumlandırılması ve özel bir taşımacılık sistemi kurulumu (hyperloop) olarak belirlendi.

Bu yıl iki adım hâlinde yapılan yarışın ilk ayağı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 29 - 30 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi ve üniversitelerini temsil eden İTÜ ROV takımı, geliştirdikleri su altı aracıyla yerel yarışma kapsamında verilen görevleri tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ekiplerini geride bırakan ekip yerel eleme turunu kazandı. Ekip böylece, Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinde düzenlenecek uluslararası yarışmaya katılma hakkını elde etti.

itü rov team 2


Başarılarının altında yatan en önemli sebepler ise sıkı çalışmaları, hevesleri ve bitmek bilmeyen meraklarıdır. Bu sayede Mate'nin bölgesel eleme yarışmasını kazanan ekip; MATE'in Kaliforniya, ABD'de gerçekleşecek uluslararası yarışmasında, araştırmacı grubunda temsil edecek tek takım olma şansını elde etmiş oldu.

Bizler de ÖğrenciKariyeri Ailesi olarak İTÜ ROV Takımına Kaliforniya'da başarılar dileriz.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.