Öğrenci Kariyeri Banner

İşten Ayrılmanın Doğru Yollarını Öğrenin

İşten Ayrılmanın Doğru Yollarını Öğrenin
İşten ayrılmanın doğru şekli

[ad name="HTML"]

Yeni bir iş buldunuz ve artık işinizden istifa etmenizin zamanı geldi. Bunu yaparken de köprüleri yıkmak istemiyorsunuz. Bu yazı da püf noktaları dikkatli okuyun

Profesyonel gelişiminizde oldukça etkili olan şirketinizden ayrılmak oldukça zor ve hassas bir karar olacaktır. Ancak yine de çeşitli sebeplerle şu anda çalıştığınız işinizden istifa etmek zorunda kalabilirsiniz. Her şeyin olduğu gibi istifa etmenin de doğru ve yanlış yolları vardır. Yanlış yolu seçmek sizin ve işvereninizin arasını açacak, karşılıklı suçlamalara neden olabilecek ve hatta kötü bir referans sebebi sayılabilecektir.
Diğer taraftan doğru olarak yapılacak bir istifa kişisel gelişiminiz ve kariyerinizde başarıyı getirebilir.

"istifa nedenleri"

İstifa eden kişilerin genelde iki nedeni vardır: Ya kariyerlerinde bir değişiklik yapıyorlardır ya da mutsuz bir iş çevresinden kaçıyorlardır.
İstifa etmek işinizden nefret ediyor olsanız bile stresli bir iştir. Bir çok çalışan sizin yeni işinizin ne olduğunu ve size ne kadar maaş teklif ettiklerini merak edecektir. Değişim hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır, iş değiştirme de öyle. Madem bir şekilde istifa edeceksiniz, bunu doğru şekilde yaptığınızdan emin olun.

İşte istifa etmenin doğru yolları:

-Eğer aynı şirkette 3 yıldan uzun bir süredir çalışıyorsanız, sekiz hafta öncesinden işvereninize haber vermeniz daha doğru olacaktır. İstifanızı önceden, zamanında haber vermeniz iş ahlakı açısından oldukça önemlidir.
-Ayrılma kararınızı açıklarken neler söyleyeceğiniz üzerinde çalışın.
-Yerinize gelecek kişiyi aramada yardımcı olmayı teklif edin

"Pozitif olun"

-Patronunuz ve iş arkadaşlarınızın her biriyle konuşmaya ve gitme nedeninizi açıklamaya çalışın. Bu özellikle sizin arkanızdan; işinizden memnun olmadığınıza ya da istifa etmeniz için baskı gördüğünüze dair çıkabilecek asılsız dedikoduların önüne geçmeyi sağlayacaktır. Örneğin özellikle iyi anlaştığınız iş arkadaşlarınıza mail atabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, mesajınızın kısa ve net olması.
-Ayrılma nedeniniz sorulduğunda genel cevaplar verin. Örneğin; bu kaçırmak istemiyeceğim bir kariyer fırsatıydı..gibi.
-İşinizden ayrılma süreciniz zor olsa bile, hiçbir çalışma arkadaşınızla aranızın açık olmamasına ve firmanızdan "köprüleri yakmadan" ayrılmaya gayret gösterin.

"Yarım kalan işler"

-İşten ayrılma kararınızı açıkladıktan sonraki süre zarfında işinizi aksatmayın. Bu tip bir durum içinde olmanız, yöneticileriniz tarafından hoş karşılanmayabilir. Bu sizin son anda kötü bir şekilde hatırlanmanıza neden olabilir. İnsanların daima ilk ve son izlenimleri hatırladıklarını unutmayın.
-Yazılmış bir istifa mektubu size her zaman söylemek istedikleriniz üzerinde daha rahat bir kontrol kurmanızı ve mesajınızı daha doğru olarak iletmenizi sağlar.
-İleride gerekli olabilecek durumlarda yardımcı olabileceğinizi belirtin.
İstifa mektubunuzu yazarken;
İşten ayrılma nedeninizi kısaca belirtin.
Bu şirkette edindiğiniz bilgi ve deneyimden bahsedin.
Çalışma arkadaşlarınıza ve yöneticinize teşekkür edin.
Ayrılma tarihinizi bildirin.
Ayrılmadan önce gereken sürede haber verin.
Sorumluluk alanınızdaki işleri tamamladığınızdan ya da ilgili kişilere devrettiğinizden emin olun.
Kısaca işinizi sakin ve profesyonel bir şekilde hallederseniz belki de zararınıza olabilecek istifa etmeyi lehinize çevirebilirsiniz.

Önce gerekli şartlar oluşmalı

Bir firmada, firmanın genel prensip ve politikaları doğrultusunda, organizasyon yapısı çerçevesinde ve tesbit edilen hedef,plan ve programlara göre sayısız faaliyetler yapılır.
Bu faaliyetleri yürüten ise insandır.Yani, yöneticiler, çalışanlar. Bu faaliyetler sürecinde bireylerin, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açıdan dereceli olarak etkilendiği de bir gerçektir.
Bunlar zaman zaman iş tatminsizliği olarak dışa vurabilir. Önemli olan bunun geçici olmasıdır. Bir işyerinde birçok işlem arasında birkaçının bu duruma yol açması bütüne bakıldığında kalıcı bir rahatsızlığa dönüşmez. Ancak bu kişiyi sürekli rahatsız eden bir boyutta ise, ister kendi dışından kaynaklanan sebeplerden olsun, isterse kendi yapısı gereği olsun, istifa düşüncesi gündeme gelecektir.
Önemli olan istifanın, en son, bıçak kemiğe dayandığında, kişiselliklerin, hırsların ve kızgınlıkların had safhaya ulaştığı zamana bırakılmamasıdır.
Bu hem kişilerin incinmemesi hem de kişiliklerin korunması açısından önemlidir. Yaşam devam ettiğine göre, eskide olumlu bir izlenim bırakmak ve yeni bir işhayatına da yıpranmadan başlayabilmenin yoludur.

İletişim hataları

Böyle bir düşünce gündeme geldiğinde ilk yapılacak iş iletişim kanallarını gözden geçirmek olmalıdır. İstifayı düşünen kişi, bunu dile getirmeden önce mutlaka istifayı sunacağı birim-kişiyle görüşmelidir. Sorunlarını açıkyüreklilik ile dile getirmelidir.Çoğu kez istifa şartlarının oluştuğu ve istifanın kaçınılmaz olduğuna inandığımızda, bunun aslında bir dizi iletişim hatalarından kaynaklandığını görürüz.
İletişim kanallarını açmaya dönük çabamız, bizim istifa kararımızı da gözden geçirme fırsatını verecektir.
Eğer iletişim kanalları tıkanmış ve iletişim kurulması mümkün değil ise ya da sözkonusu durumda bir değişim umudu gözlenmemişse, istifa o zaman gündeme gelmelidir. Bu düşünce o zaman net olarak ifade edilmelidir.
Daha sonra bunda kararlı olunduğu ve kişinin gönüllü bir seçimi olduğu beyan edilerek, sistemin, işyerinin mağduriyetini kısmen önleyecek bir devam süresi teklif edilebilir.
Diğer bir deyişle, istifanın gerçek şartlarının oluşup oluşmadığı tesbit edilmeli. Oluştuğuna kanaat getirildiğinde, bunun sebepleri ve gereği açıkça ifade edilmeli. Bu eylemi yaparken kişilik ve dürüstlüğümüzü ortaya koymalı ve bütün bunların bizim yeni hayatımızı da yönetecek bize ait özellikler olduğunu unutmamalıyız.

Kaynak: Yeni Asır


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.