Öğrenci Kariyeri Banner

İstediğiniz Yaşama Göre İİBF'de Bölümünüzü Belirleyin

İstediğiniz Yaşama Göre İİBF'de Bölümünüzü Belirleyin
Giriş sınavını kazanmış öğrenciler bugünlerde üniversite ve bölüm seçimiyle uğraşıyorlar. Geçmişte bu konuda yazdığım yazımı güncelleyerek tekrar yazmamı isteyen çok kişi oldu. Ekonomi (iktisat), maliye, işletme, finans veya uluslararası finans, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve ekonometri bölümleriyle sınırlı kalmak üzere deneyimlerime dayanarak durumu özetleyeyim.

Her şeyden önce üniversiteyi bitirince ne yapmak istediğinizi düşünmeniz ve bu yolda bir karar vermeniz gerekiyor.

Araştırmacı ya da ekonomi bilen bir yönetici olmayı planlıyorsanız ekonomi (iktisat) bölümü ideal bölüm olabilir. Eğer diğer dallardaki eksikleri kendi başınıza çalışarak tamamlayabilirseniz ekonomi bölümünü seçin.

Eğer matematiğe meraklıysanız ve araştırmacılık alanında ya da teknik alanlarda görev almak istiyorsanız ekonometri sizin için ideal olabilir. Ekonometri okuyacaksanız muhasebe bilginizi de geliştirirseniz ideal bir araştırmacı veya risk yönetim uzmanı olabilirsiniz.

social sciences

Maliye bölümü her konuya yer verilen bir daldır. Öğrenciyi daha çok kamu görevleri için hazırlar. Bu bölümün mezunları muhasebe ve ekonomideki eksiklikleri tamamlamak kaydıyla mezuniyet sonrası özel kesim sınavlarına girebilecek düzeye gelirler.

İşletme bölümü öğrenciyi daha çok özel kesimde çalışmak için hazırlar. Ekonomi ve maliyedeki eksikleri tamamlayanlar kamu kesimi sınavlarına da hazır hale gelirler.

Finans veya uluslararası finans bölümü günümüzde çok kullanılan piyasa bilgilerini veren bir bölümdür. Öğrencilerini hem kamu kesimi hem de özel kesim için hazırlar.

Kaymakamlık gibi kamu görevlerini düşünen öğrenciler için ideal bölüm siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüdür. Bu bölüm öğrencilerini daha çok kamu kesimi için hazırlar. Bu bölümde okuyacak olanların bilgilerini geliştirmek ve ileride özel kesim şansını da yakalayabilmek için kendi başına ekonomi ve muhasebe çalışması gerekir.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencileri birçok alanda genel bilgiyle donatır. Özellikle mezun olduktan sonra insan kaynakları bölümlerinde çalışmayı düşünen öğrenciler için idealdir. Kamu kesimi ve özel kesim sınavlarında başarı için muhasebe başta olmak üzere eksikleri tamamlamak şarttır.

social-science

Hangi bölüm seçilirse seçilsin üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişen seçimlik derslere çok dikkat etmek gerekir. Örneğin; ekonomi bölümünde okuyan bir öğrenci seçimlik dersleri seçerek muhasebe ve hukuk derslerindeki eksikliğini giderebilir.

Bu eksikleri gidermek için en çok çaba harcaması gereken öğrenciler ekonometri bölümünde okuyanlar olacaktır. Ekonometri, oldukça ağır bir bölümdür. Matematiği iyi olmayanlara önerilmez. Bu bölümü seçecek olanların piyasadaki işlere talip olabilmesi için muhasebe ve hukuk gibi derslere özel olarak çalışması gerekir.

Hangi bölümü seçerseniz seçin ilk yıl, 4 yıllık sürede hangi zorunlu derslerin okutulacağının ve hangi seçimlik derslerin bulunduğunun listesini inceleyin ve bütün seçimlerinizi bu anlattıklarıma göre daha ilk yıldan kafanızda yapın. Hangi bölümü seçerseniz seçin hukuk ve muhasebe öğrenmeye çalışın. Seçimlik olmayan hukuk dallarını kendiniz çalışın. Yine aynı şekilde mutlaka muhasebe çalışın. Örneğin; genel muhasebe dersi seçimlik ise seçin ve eğer sizin bölümünüzde mali analiz yoksa onun kitabını alıp kendiniz çalışın. Mutlaka ve mutlaka üniversiteyi bitirirken yabancı dil düzeyinizi iyi düzeye getirmeye çalışın. İmkânınız varsa yaz aylarında kurslara gidin.

4 yıl az bir süre değil. Eğer daha ilk yıldan iyi bir planlama yaparsanız mezun olduğunuzda ekonomi, işletme, muhasebe ve hukuk bilen, yabancı dil bilgisini iyi düzeye çıkarmış olarak hayata atılır ve başarılı olabilirsiniz.

Bugün Türkiye’de çok sayıda İİBF mezunu işsiz var. 4 yıl sonra bu sayı muhtemelen çok daha fazla olacak. O nedenle üniversiteye girişten itibaren disiplinli ve planlı bir çalışma içine girmek ve programdaki eksikleri kendi başına çalışıp tamamlamak şart. Yaşam sınavında “Biz bunları okumamıştık” diye bir şey yok. Birlikte sınava gireceğiniz kişilerden çok daha iyi olmanız gerekiyor.

Kaynak

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.