Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Elon Musk'ın Yeni Hedefi: Trafiği Bitirmek

İşte Elon Musk'ın Yeni Hedefi: Trafiği Bitirmek
elon-musk

Elon Musk’ın büyük şehirlerdeki trafik krizini çözmek için bir fikri var. Henüz detayları duyamadık ancak Musk planı olmadan konuşan birisi değil. Herkes Musk’ın “sıradaki büyük şey”inin ne olacağı hakkında yorumlar paylaşmaya başladı bile.

[ad name="Google Adsense"]

Bloomberg’in haberine göre Elon Musk, Norveç’te düzenlenen bir toplu taşıma konferansında yeni planına dair ağzından bir şeyler kaçırdı. “Tam otobüs gibi olmayan ancak şehiriçi yoğunluk sorununu çözebilecek bir araca yönelik bir fikrimiz var.” diyen Musk, “Hakkında fazla konuşmak istemiyorum, söylediklerime dikkat etmeliyim.” sözleriyle planın tam olarak hazır olmadığını da bildirmiş oldu. Musk’ın bu araca dair söyledikleri şeyler arasında, bu misyonu yerine getirmek için “insanları yalnızca bir durağa değil, gitmek istedikleri yere götürecek yeni bir araba ya da araç türü” olduğunu görüyoruz. Ayrıca Musk “otonom araçların anahtar bileşen olduğunu” belirtiyor.

Musk’ın söylediklerinden bir çıkarım yapacak olursak “tam bir otobüs gibi olmayan yeni bir araba ya da araç türü” sizi istediğiniz yere götürebilecek. Yani şehiriçi yolları kullanan, otonom bir araçtan bahsediyoruz. Otobüsten küçük ve arabadan büyük (yani 8-10) kişilik, büyük ihtimalle elektrikle çalışan otonom bir araç, benzer rotalara sahip kullanıcılarına hizmet sunabilir. Hatta uzun yolculuklar için trenlerdeki gibi aktarma sistemi de kullanılabileceğini düşünürsek, bir nevi yol treni gibi bir sistem hayal edebiliriz. Akla gelen bir diğer ihtimal de tek ya da iki kişilik minik otonom araçların birbirine bağlanarak yolculuk etmesi (bu sayede yüksek enerji tasarrufu sağlanabilir).

8-10 kişilik bir araç kulağa servis araçları gibi geliyor ve birçok insan için pek cazip bir opsiyon değil, neticede birçok kez durmak zorunda kalacak. Ancak güzergah ve yolcular çok iyi hesaplanabilirse ve sistemi yeterince insan kullanırsa etkili bir sistem olabilir. İşin sırrı, sizinle benzer bir güzergahı kullanan birçok insanın olduğuna emin olmak ve bu insanların sistemi kullanmasını sağlamak.

Bu çokyolculu otonom taşıma sistemi hakkında doğru bilgiye sahip tek insan Elon Musk ve o detaylı bir plan paylaşmadan projenin ne olduğunu tam anlamıyla öğrenemeyeceğiz. Eğer proje yeterince ilgi görürse (Hyperloop projesinde olduğu gibi) Elon Musk kısa sürede detaylı bilgiler paylaşacaktır. Kendisi, Businessweek ile yaptığı bir röportajda “Keşke paylaşmasaydım, SpaceX ve Tesla’yı yönetmek zorundayım ve bunu yapmak yeterince zor.” dedi. Elbette Elon Musk olmak kolay değil.

Bir girişimci olarak kesinkes yeni bir şeyle ortaya çıkmak zorunda değilsiniz. Mevcut çözümleri yeniden tasarlayarak (bazen de yalnızca birleştirerek, mesela bu örnekte Musk’ın otonom araç teknolojisini ve yolculuk paylaşımı uygulamasını birleştirmesi gibi) günümüzde belirli bir oranda çözülmüş sorunları daha da iyileştirmek için çabalayabilirsiniz. Uçaklar onyıllardır hayatımızda var ancak yine de daha hızlı, daha güvenli ve aynı anda daha fazla yolcu taşıyabilecek uçaklar geliştirmek için şirketler milyarlarca dolarlık araştırma – geliştirme faaliyetleri yürütüyorlar. Eğer bir girişimci olarak basit düşünüp etkili bir fikirle ortaya çıkabilirseniz oyun kazananı olmamanız için hiçbir sebep yok.

[ad name="HTML"]

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.