Öğrenci Kariyeri Banner

İşte C-Suit Hakkında Merak Ettiklerimiz!

İşte C-Suit Hakkında Merak Ettiklerimiz!
C-Suit Nedir?

C-Suit, global ve yerel piyasalarda her geçen gün artan yüksek rekabet organizasyonlarının yönetim çatısını oluşturan tepe yönetici pozisyonlarına verilen isimdir. Hepimizin bildiği, duyduğumuzda vay be dedirten unvanlardan bahsetmek istiyorum. Kim bu chief officer’lar? Ne iş yaparlar? Ne kadar maaş alırlar?

handshake isolated on business background

1) CEO (Chief Executive Officer)

Yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygulayan, şirketin bugününü yönetirken yarınını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren kişidir. Yöneticilerin yöneticisi olarak tanımlanan CEO, büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasındaki bağlantıyı kuran kişiyken, küçük şirketlerde en yüksek makama sahip kişi olarak kullanılır.

CEO şirketin ekolojisini, iç ve dış çevresinin iyi anlayıp, sadece bugün kâr etmeyi değil uzun dönemde sürdürülebilir bir başarı elde etmeyi hedeflemek zorundadır.

2) CFO (Chief Financial Officer) ve CRO (Chief Risk Officer)

Bir kurumda; şirkette finans fonksiyonunu en üst düzeyde temsil eden ve sorumlu olan kişiye denir. Karar alma süreçlerinin ayrılmaz birer parçasıdır. CFO’lar mali işler süreçlerinden birinci derece sorumlu üst düzey yönetici olarak kurumun tepe yöneticisi ve organlarına raporlarlar. Kendi işlerindeki üst düzey yöneticinin yanında organizasyon; matris yapıda ise eğer grup veya holding CFO’suna da raporlarlar.

Risk yönetimi sürecinin sanayi ve hizmet alanında önem kazanmasıyla CRO(Chief Risk Officer) karşımıza çıkıyor. CRO istihdam etmek için öncelikle elverişli ortam oluşuncaya kadar ilgili sorumluluklar CFO üzerindedir. Hatta terminolojide yaygın olmamakla birlikte CFRO(Chief Financial Risk Officer) unvanı bile kullanılmaya başlandı. CRO' yu Türkiye’de ilk hayata geçiren Sabancı Holding olmuş. Sabancı Grubuna 2005 yılında “Yılın Kurumsal Risk Yönetim Programı” ödülünü kazandıran Tamer Saka,  kurumsal risk yönetimiyle ilgili şöyle bir tanımlamada bulunmuştur: “Risk yönetimi risk almak değildir. Doğru riski doğru maliyetle üstlenme sanatıdır.”

CFO maaşları sektöre göre değişmekle beraber finans sektörü olarak ele aldığımızda yıllık 550 bin- 1 milyon TL’ yi bulabiliyor.

5

3) CTO (Chief Technology/Technical Officer) , CISO (Chief Information Security Officer) ve CIO(Chief Information Officer)

Üç üst düzey yönetici pozisyonu  birbiriyle bağlantılı olduğu için bir maddede toplamak istedim. CTO teknolojide sorumlu üst düzey yöneticiye verilen isimdir. CISO bilgi güvenliğinden sorumlu başkana denir. CIO ise bilgi sistemleri grup  başkanına verilen isimdir. Örneğin; çok farklı sektörlerde ve lokasyonlarda faaliyet gösteren onlarca şirketin bulunduğu toplulukta  CIO’ya bağlı olarak CTO ve CISO görev yapar. Daha ufak holdinglerde tek başına icra kurulunda bulunabilir ve ayrıca günümüzde CIO’ lar CEO’nun sağ kolu gibidir; çünkü artık şirketler BT’nin hayati öneme sahip olduğunu, büyümek ve pazardaki yerini korumak için BT’nin iyi yönetilmesi gerektiğinin farkına varmışlardır.

6

4) CDO (Chief Digital Officer)

İşletmelerin dijital süreçlerinden sorumlu üst düzey yöneticiye verilen unvandır.

Şirketler değişen teknoloji ve tüketici davranışına ayak uydurabilen, yeniklikleri takip edip , dünyada olup bitenleri anlayan, bunlara uygun stratejiler geliştiren  ve bunları uygulayabilen  dijitalden sorumlu birine ihtiyaç duyması böyle bir alanın açılmasını da beraberinde getirmiş oldu .

CDO’lar kendi alanıyla sınırlı kalmayıp , içe kapanık olmazlar. Kurumsal  ve sosyal ağları en aktif şekilde kullanırlar ve iletişimleri kuvvetlidir. Temel sorumluluğu otomasyon sayesinde şirkete tasarruf sağlamak ve gelir yaratan teknolojilerin kullanılmasıyla şirkete para kazandırmaktır.

Ortalama bir çalışandan 7 ila 12 kat daha fazla maaş alırlar.

CDO olmayı düşünenlere Harvard Business Review’den birkaç tavsiye:

  • Hedefleriniz kolay ulaşılabilir olsun.

  • Şirket içinde sizi destekleyecek birimler ve yöneticiler bulun.

  • Zamanınızın %30’unu maliyetleri düşürüp süreçleri iyileştirecek çözümler bulmaya ayırın.

  • Ana ekibinizi çok geniş tutmayın. Az kişiyle verimli çalışın. İhtiyaç duyulan bazı hizmetleri şirket dışından alır.


5) COO (Chief Operating Officer)
Genelde çoğu firmada CEO’nun hemen ardından gelen kişidir. Özellikle çok sahipli şirketlerin içerisinde yer alan, şirketin günlük çalışmalarını takip eden ve şirket içerisindeki çalışmaların büyük bir bölümünden sorumlu olan kişiye verilen unvana denir.

8

6) CSO (Chief Security Officer)

Şirket güvenliğinden sorumlu üst düzey yöneticilere verilen unvana denir. İşlerin aksamadan sürekliliğini sağlamak, kayıpları önlemek, gizlilik ve sahteciliği engellemek gibi konular bulunuyor.

CSO aynı zamanda Chief Sales Officer ile karıştırılmamalıdır. Chief Sales Officer ise satış operasyonlarından sorumlu üst düzey yöneticiye verilen unvana denir.

Financial planning
7) CHRO (Chief Human Resourses Office)

HR ‘ın ne demek olduğunu biliyoruz , bilmeyenler için söyleyelim insan kaynakları anlamına geliyor. CHRO ise insan kaynaklarından sorumlu üst düzey yöneticiye verilen unvandır. HR, şirketlerin çalışan profilini belirler, adaylar arasında uygun olanları seçer, adaylarla tanışır onları işe alır ve onları şirkete adapte etmeye çalışır . Çalışanın taleplerini alır ve bunları karşılamaya çalışır. Özetle şirketteki tüm personelin şirkete verimli olacak şekilde yönetilip, yönlendirilmesini sağlar.

Yıllık ortalama 60 bin – 100 bin arası maaş alırlar.

En çok kullanılan unvanlar ve pozisyonlar bu şekildeydi arkadaşlar. Şirketin ihtiyacına veya türüne göre yeni pozisyonlardan da bahsedilebiliriz. Örneğin;

-CBO(Chief Brand Officer)

Markanın yönetiminde ve değerini arttırmada sorumlu yöneticiye denir.

-CCO(Chief Creative Officer)
Tasarım gerektiren alanlarda ekibi yöneten , trendleri bilen , hem müşteriden hem de tasarımcının dilinden anlayan yönetici pozisyonunun adıdır.

-CSCO(Chief Supply Chain Officer)
Tedarik ve satın alma zincirinin kontrolü, geliştirilmesi ve yönetiminden sorumlu kişiye verilen unvana denir.

Özel İçerik: Gülhan Adışen

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.