Öğrenci Kariyeri Banner

İstanbul'un Gözü Ara Güler 90 Yaşında Aramızdan Ayrıldı!

İstanbul'un Gözü Ara Güler 90 Yaşında Aramızdan Ayrıldı!
Türkiye ve dünyada birçok başarılara imza atmış olan ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler, dün gece kaldırıldığı hastanede 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hepimizin saygı duyduğu isim, 16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi.

Ekran Resmi 2018-10-18 12.17.45

1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" ünvanını kazandı.

47

1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu.Bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Ismet Inönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotografcılara poz vermeyen Picasso röportajı.

Untitled-2

Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor.

Adına belgeseller yapılan, kitaplar yazılan Güler, tüm bu başarılarla dolu hayatına rağmen fotoğrafı böyle tanımlıyor:  "Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun."

Bu uzun ömründe milyonlarca defa deklanşöre basan dünyanın foto muhabiri Ara Güler; kaybolacak nice değeri, tarihe kaydetti. Bu yüzden kendisi görsel tarih yazıcısı olarak bizler için 20. yüzyılın aynası oldu. Ara Güler “Kim lazımsa çektim ve çektiğim herkes bende iz bıraktı” diyor. “Foto muhabiri etki altında kalmamalı” derken  Güler; etki altında kaldığı için Yahya Kemal’i çekmediğini hatırlayıp, üzülüyor. Dünya çapında ünlü çok sayıda insanın fotoğrafları da çeken Güler; “Ama foto muhabirliği sadece ünlü birilerinin portresini çekmek değildir, ben hep yaşamı aradım; yaşamın, yaşanmışlığın, örflerin, adetlerin, duyguların  fotoğrafını çektim” diyor ve ekliyor; “çekmeye devam ediyorum kimi zaman yaşamı, kimi zaman  yaşamın ızdırabını.”

accident

“Fotoğraf makinesi bir alettir, fotoğrafı beyin çeker, realitede gördüğün olayın bir netice vereceğini düşündüğün anda basarsın deklanşöre” diyen usta Ara Güler’e göre; fotoğraf sanat değil ama fotoğraf çeken sanatçı olmalı. Çünkü bir fotoğrafta sanatçının bakış açısı, kültürü, eğitimi, algısı yatar. Renklerin yanıltıcı olduğunu ifade eden Güler; “bir fotoğrafı daima siyah-beyaz düşünün, o hali ile iyi ise; o iyi bir fotoğraftır”  diyor.

Son olarak yazımızı onun en sevdiğimiz sözüyle bitirelim : "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın."

Ara Güler'in makinesiyle durduğu daha nice an için: TIK!

Coşkun Aral'ın yaptığı Ara Güler belgeselini izlemek için TIK!

Özgün İçerik: Tamay Ün

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.