Öğrenci Kariyeri Banner

İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nü Tanıyalım!

İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nü Tanıyalım!
Merhabalar..
Bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık(ÖNLİSANS) bölümünü tanıyacağız. Bu bölüme YGS puanıyla tercih yapılıyor ve tercihe göre ingilizce program veya türkçe program tercih edilebiliyor. Sözel bir bölümdür.
Öncelikle hepimizin kafasında halkla ilişkiler denince gelen fikirleri daha da aydınlatmak adına kısaca tanımına bir bakalım.

Okulumuz, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık öğrencilerine esas olarak iletişim ilkelerini, tanıtım yollarını, reklamcılığı, pazarlamayı, halkla ilişkiler teorilerini ve tekniklerini güncel bir eğitimle öğretiyor. Bu bölümün amacı dünyamızı kasıp kavuran rekabet ortamında kullanabileceğimiz pazarlama, tanıtım gibi yetenekleri kazandırabilmek. Halkla ilişkiler programı biz öğrencilerin dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakabilmesini sağlıyor ayrıca iletişim kurabilme yeteneğimizin oluşmasını sağlıyor. Bölümün öğrencisi olduğunuz andan itibaren farkedeceğiniz iletişim becerileriniz, yorumlayabilme kabiliyetiniz hediye olarak size veriliyor sanki. Bir seneyi geride bıraktıktan sonra bakış açınız, fikirleriniz ve farkedebilme güdünüzde artış oluyor ve içinde bulunduğunuz süreçlerin algılanabilmesi daha da hızlanıyor.

Daha açık olmak gerekirse bu bölüm kişisel olarak, reklamlardaki hileleri anlamadan, iletişim becerilerini arttırmaya kadar geniş bir yelpazeye yayılan faydalardan oluşuyor.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü 4 senelik(LİSANS) olarak da mevcuttur. Lisans programlarında daha çok teorik dersler görülürken önlisans programlarında daha az teorik daha çok mesleki eğitimler bulunmaktadır. Örneğin; 4 senelik halkla ilişkiler programında ‘’Medya ve sosyoloji’’ gibi teorik yani okumaya dayalı, yorum dersleri bulunurken, önlisans programlarında ‘’pazarlama, reklamcılık’’ gibi mesleki dersler bulunmaktadır.kesinlikle ic resim

-İlk Sene Dersler-

Dersler her okula ve her seneye göre değişkenlik gösterebilir.
Programa dahil olduğunuz sene genellikle öğrencilerin zorlandığı ‘’işletme’’ dersi bulunmaktadır. Sözel öğrencilerinin kafasında algılayabilmek için yeni yöntemler uyguladığı derslerden biridir.
‘’halkla ilişkilerin ilkeleri’’ dersinde iletişim metodlarına giriş yapılır ve şematik olarak iletişim vurgulanır. Dersin bitiminde kullandığımız iletişimin hangi türden olduğunu anlamış olmanın verdiği mutlulukla artık hayata farklı bir boyuttan bakmaya başlarız.

‘’Reklamcılık’’ dersi kolay ve yaratıcılığı tetikleyen bir derstir. Lisans programlarında hem teorik hem mesleki verilip konu başlıkları daha da açılıp genellikle dört seneye yayılır. Önlisans programlarında bir kere alınır ve konsantre bir derstir yani fazla bilgi ve az zamanda alınan sıkıştırılmış bir derstir. En sevilen derslerden biri olarak akıllarda kalmaktadır.

‘’Türk Medyası’’ dersi dünyaya bakışımızı değiştiren ikinci derstir. Senelerce televizyonda izlediğimiz programlardan haberlere, yarışma programlarından araya giren reklamlara kadar amaçlarını ve neyi amaçladıklarını öğretir. Böylelikle televizyonda aslında insanlara neyi aşılamak istiyorlar, ne gibi propogandalarla ve oyunlarla insanlara alışveriş yaptırıyorlar gibi bir sürü yeni bilgiyi hazmetmiş oluruz. Bundan sonra Sosyal medyayı kullanırken ve televizyon izlerken dikkatli davranıp kendimizi etrafımızdaki insanları uyarırken buluruz.
‘’kitle iletişim’’ dersi de sosyal medyayla alakalı olan ve yenilikçilik isteyen bir ders olarak öğretilir.
Birinci sınıf birinci dönemde genel olarak böyle dersler programa dahildir. Duruma göre yabancı dil eğitimi, seçmeli dersler de olabiliyor.

İkinci dönem en çok zorlayan ders genellikle ‘’ pazarlama’’ dersi oluyor. Yine biz sözelcilerin anlamak için epey çaba sarfettiği fakat tekrar edildikçe öğrenildiği ve başarı sağlanılabildiği bir derstir. Önlisans programlarında yine sıkıştırılmış olduğu için çok fazla konuyla karşılaşabiliriz. Bir kaç hafta sonra derse alışma süreci tamamlandığında zor gelmemeye başlar ve yeterli çaba gösterilirse en yüksek notla bile geçilebilen sözel odaklı bir derstir.
Pazarlama dışında ‘’yazım teknikleri, iletişimde yeni trendler’’ gibi eğlenceli yorum dersleri ve yazım dersleri de vardır.
‘’sayısal mantık’’ dersi ikinci engel olarak görülür. Derse girildikçe sayılarla hiç bir ilgisi olmayan direk mantıkla alakalı bir ders olduğu anlaşılır. Makaleler, paragraflar yardımı ile anlatım bozuklukları bulur gibi mantık hatalarını bulmaya başlarız. Bunu kendi hayatımızda da bolca kullanmaya başlarız haliyle. Hem kişiye hem meslek hayatına derin artılar katan bir derstir. Dönem sonuna doğru final sınavında sayısal sorular yer alır, herkesin yapabileceği yüzde hesapları gibi sorular vardır ve genellikle öğretmenler sözel öğrencilerine kolaylık olsun diye az puanlı soruları sayısal veriler kullanarak hazırlarlar.

‘’Kurumsal İletişim’’ dersi de pazarlama kadar sıkıştırılmış olmasa da yine de fazla konu içermektedir fakat günümüzde hep farkında olduğumuz güncel verilerden oluşmaktadır. Tatlı bir hocaya denk gelirseniz örneklendirme tekniği ile kavrayabilmeniz kolaylaşır. Hergün kullandığımız markaların şirketlerinin iletişimlerini, görevlerini öğrendikçe gerek genel kültürüze gerekse ileriki meslek hayatımıza yine bir artı atmış oluyoruz.

‘’Kurumsal Sosyal Sorumluluk’’ dersinde öğrenip hazırlayacağımız sosyal sorumluluk projesi neticesinde hem kişisel refaha ulaşırken hem de projelerin yapım aşamalarını ve ne içermesi gerektiğini öğrenmiş oluruz.
Bunlar dışında yine yabancı dil gibi ve seçmeli dersler gibi eklemeler yapılabilir.ic resim2

-İkinci Sene Dersler-
Marka yönetimi, pazarlama araştırması, iletişim ve kültür, tarih, edebiyat ve tüketici davranışı gibi derslerdir. Henüz bu döneme yeni başladığım için yorumda bulunmak istemiyorum. Anlayacağınız gibi yine iletişim odaklı mesleki derslerdir.
İkinci dönem zorunlu staj başlar ve haftanın belirli günleri belirli saatler arasında bir firmada veya şirkette stajyer olarak çalışma zorunluluğu vardır. Stajın yanında proje yönetimi adlı ders için okula gelinir.

-İŞ İMKANI-

Halkla ilişkiler ve reklamcılık mezunu olduğunuz zaman Reklamcılık, pazarlama, insan kaynakları, işletmeler, iletişim sorumlusu gibi daha eklenebilecek bir sürü alanda iş imkanı sağlanabilir. Çok geniş bir bölüm olmanın avantajıyla bir sürü alanda bir sürü pozisyonda iş bulabilme imkanınız bulunmaktadır.
İş imkanı konusuna ek olarak Bilgi Üniversitesi iş bulabilme konusunda öğrencilerine yardım eden bir kuruluştur. Bilgi üniversitesinden mezun olan bir çok insan okulun avantajları sayesinde iş bulabiliyor.
Katılacağınız öğrenci klüpleri sayesinde mesleki eğitiminize bir sürü artı katabilir, CV’nize ekleyebilirsiniz.

EĞER EĞİTİMİNİZE LİSANS OLARAK DEVAM ETMEK İSTERSENİZ;

Direk Geçiş Sınavı hakkında bilgi edinerek, önlisans programınızdan lisans programına geçiş yapabilirsiniz. Genellikle yaz aylarında olan bu sınava girip, bir puan elde edip, puanınıza göre ister bulunduğunuz okulu tercih edin ister başka okulu tercih edin devam edebilirsiniz. İsterseniz Halkla ilişkiler, isterseniz reklamcılık alanından devam edebilme şansınız vardır.

Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü insanın hayatını büyük anlamda değiştiren bir bölümdür, bu değişime hazır olarak bölüme başlamanızda fayda var. Son derece kuvvetli iletişim deneyimleriniz, bir sürü sizin bölümünüzde olmayanların bilmeyeceği bilgiler edinmeniz, hayata farklı bir pencereden bakıyor hissine kapılmanız beklenen semptomlar arasındadır. Bu değişime hazır mısınız?

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.