Öğrenci Kariyeri Banner

İşçi Robotların Gelmesi Geleceği Nasıl Etkileyecek?

İşçi Robotların Gelmesi Geleceği Nasıl Etkileyecek?



ABD merkezli McKinsey Global Enstitü tarafından yapılan araştırma sonuçları robot teknolojisinin gelişmesinin insanları işsiz bırakacağını gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre robotlar 2030 yılına kadar 400 ile 800 milyon kişiyi işsiz bırakacak. 


46 ülkede 800 meslekle yapılan araştırmada robotların iş dünyasına dahil olması sonucu olarak her beş çalışandan biri işsiz kalacak.Gelişmiş ülkelerde robotlar daha çok kişiyi işsiz bırakacak.Araştırmanın sonucuna göre iş hayatında kullanacak olan robotlar ekonomisi gelişmiş ülkelerde daha çok kullanılacak.

İş kaybının üçte biri Almanya, ABD gibi zengin ülkelerde gerçekleşecek. Araştırmaya göre ABD’de 39-73 milyon kişi 2030 yılına kadar işinden olacak.

1245286_937f5dfa8510ea473b27d736f415307b_640x640

Zengin olmayan ülkelerde ise robotlar iş dünyasında daha az kullanılacak.

Ekonomisi güçlü olmayan ülkelerde ise robotlara yapılan yatırım daha az olacağından robotların iş dünyasındaki etkinliği daha az olacak. Araştırma sonucuna göre Hindistan’da işlerin sadece yüzde 9’u robotlara bırakılacak.

McKinsey Global Enstitü'ye göre robotlaşmanın ülkeler üzerindeki etkisi dört etkene bağlı; gelir seviyesi, ücret oranları, demografi ve endüstri yapılandırması.

fpddi3zgddgyl4mjyka6

Makine operatörleri ve gıda sektörü çalışanlarının işleri tehlikede

Robotlar en çok makine operatörlerini ve gıda sektörü çalışanlarının işlerini ele geçirecekler. Robotların etkin olacağı diğer işler ise mortgage komisyoncuları, hukukçulara yardımcı iş alanları, muhasebeciler ve back-office çalışanları.

En az zarar görecek meslekler ise doktorlar, hukukçular, öğretmenler, barmenler, bahçıvanlar, tesisatçılar, bakımevi çalışanları olarak raporda yer alıyor.

Robotlar yeni iş kolları da yaratacak.McKinsey Global Enstitü'nün araştırmasına göre önümüzdeki 15 yıl içinde tıpkı 1900’lü yıllarda tarımcılıktan endüstriyel hayata geçişin yaşandığı bir süreç yaşanacak.Bu süreç içinde 1980'lerde bilgisayarın hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan iş kolları gibi yeni iş kolları da ortaya çıkacak.

Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.