Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmesinde Düşülen Tuzaklar

İş Görüşmesinde Düşülen Tuzaklar

Kimimizin farklı farklı deneyimlere sahip olduğu, kimimizin ise hala korkulu rüya olarak gördüğü ve cesaret edip bir türlü sağlıklı ve verimli geçiremediği iş görüşmeleri hakkında bilmediğimiz dağlar kadar detaylar var. İş verenlerin bizi denemesinden tutun da tuzaklı sorulara kadar… Gerçekleştireceğiniz iş görüşmelerini sorunsuz ve olumlu geçirebilmeniz için bunları bilmenizde fayda var. Gelin birlikte inceleyelim!

İşverenin Anlamlandırılamayan Davranışları    

is gorusmesi         

Görüşmenin en kıvılcımlı anında işverenin odayı terk etmesi, telefon görüşmesi başlatıp saatlerce bitirmemesi ya da aniden başka bir şeyle ilgilenmeye başlayıp dikkatini size vermemesi aslında bambaşka mesajlar içeriyor. İşvereniniz bu yaptıklarıyla sizin mücadeleci bir ruha sahip olup olmadığınızı, olaylar karşısında vereceğiniz tepkileri, sorunlar karşısında kullanacağınız yolları ve dikkatleri tekrar kendi üzerinize nasıl çekeceğinizi merak ediyor. Eğer siz de böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız yapacağınız en iyi şey görüşmeyi daha müsait bir günde tekrar gerçekleştirmeyi istemektir. Bu şekilde hemen pes etmemiş ve mücadeleci ruhunuzu işvereninize kanıtlamış olacaksınız.

Aniden Çıkan Kaos Ortamı

is gorusmesi

Görüşme esnasında ortamda her zaman olmasa da fikirler uyuşmadığında nabızlar ve sesler yükselebilir fakat bu durum hakaret, çığlık, küfür ve bağırma durumuna kadar geldiyse sakin olun, test ediliyorsunuz. “Ne yani hiçbir şey demeyecek miyim” dediğinizi duyar gibiyim fakat aslında o anda işverenin sizden istediği tek şey sakinlik. Görüşmeyi terk etmek, karşılık vermek gibi tepkiler de verebilirsiniz elbet, sonuçta kimsenin formalite icabı bile olsa size bağırmaya hakkı yok. Fakat bu görüşmeden olumlu ayrılmak istiyorsanız maalesef susmaktan başka çareniz yok.

Masumane Görünen Kahve Fincanı

is gorusmesi

Yazılım geliştirme şirketi olan “Xero Australia” başkanı Trent Innes tarafından başlatılan ve artık neredeyse bütün iş görüşmelerinde uygulanan kahve fincanı testi aynen şu şekilde işliyor. Görüşmenin başında işvereniniz size bir fincan kahve ikram ediyor ve kahveniz bittikten sonra fincanınızı ne yapacağınızı beklemeye koyuluyor. Siz fincanı nereye koyacağınızı mı soracaksınız, bardağı masaya mı bırakacaksınız yoksa yardımcı olmak isteyerek mutfağa mı götüreceksiniz? Bu tepki sizin disiplininizi ölçerek karakter ve davranışlarınız hakkında işvereninize mülakat sorularından daha fazla bilgi verecek. “Peki ben bu fincanı ne yapmalıyım?” derseniz eğer, mutfağa giderek yıkamanız gerekecek diyebilirim. Bir fincan yıkamayla sorumluluklarınızı bilen ve yardımsever bir imaj çizmeyi kim istemez ki?

Tehlikeli İstekler

is gorusmesi

İşveren sizden yapmakta zorluk çekeceğiniz ya da yaparsanız olumsuz tepki alacağınız hareketlerde bulunmanızı istiyorsa mutlaka yapın. Bu istekler önemli bir evrakı yırtma, patronunuzun üzerine kahve dökme gibi garip olabilir. Risk alabildiğini ve duvarlarınızı yıkıp dışarı çıkabildiğinizi göstermek istiyorsanız, bu fırsatı değerlendirmelisiniz.

Yere Düşen Objeler

is gorusmesi

İşveren ilgiyi tam da üzerine çekmek istediği anda kalemini veya masasından herhangi bir eşyasını yere düşürdüğünde hiç beklemeden ondan önce davranın ve objeyi alarak işvereninize teslim edin. Tebrikler, duyarlı ve yardımsever görünerek bu testi de geçtiniz.

Sürekli Uzayan Bekleme Süreleri

is gorusmesi

İş görüşmesine vaktinde gelmenize rağmen işvereniniz dakikalardır meşgulse ve bu süre katlanarak artıyorsa paniğe gerek yok, sınanıyorsunuz. Stresli durumlarda gergin görünmemek, başladığınız bir işi kararlılıkla sürdürmek, pes etmeden beklemek ve bu pozisyonu almayı ne kadar fazla istediğinizi göstermek sonucu oluşturduğunuz izlenim emin olun ki siz henüz görüşme odasına çağrılmadan önce işvereninizin kulağına gidecektir.

Yeni Ekip Arkadaşları

is gorusmesi

İşveren, görüşme bitmeden önce sizi ekip arkadaşlarınızla tanıştırmak ve kendinizi kısa, öz bir şekilde yansıtmanızı isterse sakin olarak kendinizi araya yalan yanlış bilgi katmadan tamamen kendiniz olarak tanıtın. Bu da ekibin aday hakkındaki, adayın da ekip hakkındaki görüşlerinin ilk aşamada alınarak ekip çalışmalarında konsantrasyon ve uyumluluğun sağlanıp sağlanmayacağının önceden belirlenmesi için kurulan ve sizin de düştüğünüz tuzaklardan biridir.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Mülakatlarda Sıkça Yapılan 7 Hata

Bir Sonraki Mülakatın İçin 10 Beden Dili Tavsiyesi

Telefonda Mülakat Soruları ve Cevapları

İş Görüşmesinde Kullanılması Gereken Olmazsa Olmaz Cümleler


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.