Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde Şansınızı Artırabilecek Taktikler!

İş Görüşmelerinde Şansınızı Artırabilecek Taktikler!

Bazı iş görüşmeleri, görüşmeyi yaptığınız kişilerin tavır ve tutumlarına göre biraz çekişmeli geçebiliyor. Ekşi Sözlük'te yer alan bir yazıda, bu tür görüşmelerde işinize yarayabilecek bazı taktikler paylaşılmış. Biz de sizin için bu taktikleri özet halinde derledik.

1- Mülakata Mutlaka Bir Ön Hazırlık ve İstihbarat Çalışması Yaparak Gidin

Mülakatınız öncesi sakince bilgisayarınızın başında oturun ve başvurduğunuz firma ile sizinle mülakatı yapacak kişi hakkında internet üzerinden edinebileceğiniz tüm bilgileri edinmeye çalışın. Başvuru yaptığınız firmanın değerleri ve sizinle mülakat yapacak kişinin karakter özelliklerini iyi analiz etmeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır. 


2- Sosyal Medyadaki İmajınız Oldukça Önemli

Size ciddi bir pozisyon önerecek bir şirket sosyal medya hesaplarınızı itinayla ve dikkatlice kontrol edecektir. Öz geçmişinizde müthiş profesyonel bir imaj verirken sosyal medya hesaplarınızdaki 'eğlenceli' paylaşımlar sizi yakabilir. Bu yüzden eğer profiliniz herkese açıksa biraz daha özen göstermeye dikkat edin.


3- Sorulabilecek Olası Mülakat Sorularını Önceden Öngörmeye Çalışın

Bu konuda internet üzerinde size fikir verebilecek çok iyi kaynaklar bulunuyor. Özellikle insan kaynakları sitelerini iyi inceleyin ve mülakat tecrübesi olan arkadaşlarınızdan fikir almaya çalışın. 

Her soru için vereceğiniz cevabı mutlaka önceden belirleyin ve mülakata gitmeden prova yapın. Ancak burada en önemli nokta; cevaplarınızın kısa, somut odaklı ve olabiliyorsa hikaye formatında olmasıdır.


4- Görüşmeye Mutlaka En Az 15 Dakika Erken Gidin

Erkenden gitmeniz durumunda iş yerindeki ortamı gözlemleme imkanınız da olacaktır. Hakkınızdaki tüm belgeleri güzel bir dosya içinde çantanızda buludurmaya dikkat edin. Her ihtimale karşı yanınızda not defteri ve kalem de bulundurun.


5- Görüşmeye Gittiğiniz Yerdeki Herkese Nazik Davranın

Bu zaten günlük hayatta da dikkat etmemiz gereken bir şey. Ancak mülakata gittiğiniz binanın park yeri sorumlusundan, kapıdaki güvenliğe, asansöre beraber bindiğiniz kişilerden firmadaki sekreterlere kadar herkese en iyi imajınızı vermeniz oldukça önemli

Unutmayın kimse önemsiz değildir son derece iyi geçen bir mülakatın sonrasında şirketin çaycısının hakkınızda yapacağı tek bir negatif yorum bile doğru zamanda doğru kulağa ulaşırsa işinizi bitirebilir.


6- Mülakat Sırasında Heyecanlı ve Uzun Konuşmalardan Kaçının

Size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar samimi, sakin ve kısa olmalıdır. Sizinle mülakat yapan kişi ne derse desin kesinlikle eski iş yerleriniz hakkında olumsuz konuşmayın. Hatta genel olarak hiçbir şey ve hiç kimse hakkında olumsuz konuşmayın. 


7- Mülakatı Yapan Kişiye Mantıklı Sorular Sorun

Buradaki asıl önemli nokta akıllıca sorular sormaktır. Eğer yeterince hazırlık yapmaz ve sadece zeki görünmek için garip sorular sorarsanız işler biraz sıkıntıya girebilir. Mülakat öncesinde yapacağınız hazırlık, başvuru yaptığınız firma ve sektörle alakalı edineceğiniz bilgiler doğrultusunda çok iyi birkaç tane soruyu önceden hazırlayıp gidebilirsiniz.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.