Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde Kullanılan Aldatıcı 5 Soru

İş Görüşmelerinde Kullanılan Aldatıcı 5 Soru
İş bulmak, dünyanın en stresli şeylerinden biri olsa gerek. Sizi beğenecekler mi? Beğenseler bile orada mutlu olacak mısınız? Diğer seçenekleri değerlendirmek daha mı doğru olurdu? Bunun gibi birçok soru oluşur kafanızda.
Bunun bir de işveren tarafı var. İşe girmek kadar, ekibe ve şirkete yaraşan kişiyi seçmek de bir o kadar zordur. Bunun için şirketler, bazı aldatıcı sorular sorarlar ve ruhunuz bile duymadan sizi değerlendirmiş olurlar. Size birkaçını söyleyelim, siz de kendinizi daha iyi ifade etme şansını yakalayın.

1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Neden sorulur?
Tüm görüşmelerin başlangıcı olan ve önemsiz gibi görünün bu soru, aslında sizinle alakalı birçok ipucu veriyor. Bu soruya hazırlıklı ve kendinden emin cevap veriyor olmanız, ev ödevinize iyi çalıştığınızı gösteriyor. Kendinizi ifade etme şekliniz de, karakterinizi hemen ele veriyor.

Neden aldatıcı?
Bu soruya en iyi adaylar bile kişisel hayatından bahsederek cevap vermeye başlayabilir; ancak bunu yapmamalısınız. Hatta sizi bu konuda yönlendirecekler ve koyu bir muhabbete dalacaklardır. Yapmayın.

Beklenen cevap nedir?
İşveren sizden başarılarınızdan bahsetmek ister. Bu konuda net ve kendinizden emin ve inandırıcı olmalısınız. Başarmak istediklerinizi belli etmelisiniz.

2. Kendinizi bir kelimeyle ifade edebilseniz, bu ne olurdu?

Neden sorulur?
Kendinizden ne kadar emin olduğunuzu ve ekiple çalışıp çalışamayacağınızı ölçerler.

Neden aldatıcı?
Yöneticinin nasıl bir çalışan aradığını bilmediğiniz için bu soruya cevap verebilmek zordur. Kelimelerin gücü de bazen yanlış anlaşılmalara yol açabilir.

Beklenen cevap nedir?
Başvurduğunuz pozisyonun ne olduğu, burada çok önemli. Örneğin, finans bölümüne başvuruyorsanız, “yaratıcı” demek yersiz olur. Bunun yerine “dakik” demek daha mantıklıdır.
Bu soru gelene kadar şirketi ve görüşmeyi yapan kişiyi iyi gözlemleyin. Size ne demeniz konusunda ipuçları verecektir.

3. Başvurduğunuz diğer pozisyonlara nazaran, bizim pozisyonumuzu nasıl buluyorsunuz?

Neden aldatıcı?
Bunun anlamı, “Başka işlere de başvuruyor musun?” demektir. İş arama konusunda ne kadar aktif olduğunuzu bilmek isterler. Diğer pozisyonlar hakkında ne düşündüğünüzü ve ne kadar dürüst olduğunuzu öğrenmeye çalışırlar.

Neden aldatıcıdır?
Tek başvurduğunuz yerin burası olduğunu söylerseniz, yalan söylediğinizi düşüneceklerdir. Çünkü iş arayan herkes, birden fazla şirkete başvurur. Sırf bu işe girmek için diğer şirketlerle alakalı olumsuz şeyler söylememek de önemlidir. Bu şekilde kişiliğinize not verirler.

Beklenen cevap nedir?
Başvurduğunuz birkaç şirket olduğunu, henüz kendiniz için en iyi şirketin hangisi olacağına karar vermediğinizi söyleyin. Kötülemenin ya da övünmenin faydası olmaz.

4. En büyük üç zayıf ve güçlü noktanızı bize söyleyebilir misiniz?

Neden sorulur?
Her pozisyonun belirli gereksinimleri vardır. İşveren burada, bu noktalara uyup uymadığınızı belirlemeye çalışır.

Neden aldatıcıdır?
Zayıf noktalarınızı, güçlü noktalarla nötrlemek burada önemlidir. Eğer yapmazsanız, bu iş için yetersiz gözükürsünüz.

Beklenen cevap nedir?
İşveren, güçlü noktalarınızın işinize neler katabileceğini; zayıf noktalarınızın gidişatı engelleyip engellemeyeceğini bilmek ister. Olgunluk ve özgüven de, sizde fark etmek istedikleri şeylerden biridir.

5. Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

Neden sorulur?
Burada amaç, sizi heveslendiren şeyin ne olduğunu öğrenmek ve şirketi iyice araştırıp araştırmadığınızı anlamak. Bu sizin işi ne kadar istediğinizi gösteriyor.

Neden aldatıcı?
Bir şirkette çalışma nedenlerinizin öncelik sırasını belirlemek burada önemli. Eski şirketinizden kurtulmak mı istiyorsunuz, daha fazla mı para istiyorsunuz yoksa bu şirkette mi çalışmak istiyorsunuz?

Beklenen cevap nedir?
Burada bu işi gerçekten isteyip istemediğiniz test edilir. Ekiple anlaşabilir misiniz, yeterince enerjik misiniz, şirketi iyice araştırmış mısınız, hedeflerini ve amaçlarını iyice anlamış mısınız? Ve en önemlisi, bu şirketin bir parçası olmayı gerçekten istiyor musunuz?

Umarız, istediğiniz iş sizin olur ve başarıdan başarıya koşarsınız.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.