Öğrenci Kariyeri Banner

İş Fikri Bulmak İçin Çok Seyahat Edin

İş Fikri Bulmak İçin Çok Seyahat Edin
seyahat

Sık sık girişimci adaylarından “ne iş kurmalıyım?” tadında sorular alıyoruz. Ne yazık ki bizim bu sorulara bir yanıt vermemiz mümkün değil, çünkü bir girişimcinin başarılı olabileceği, kendi yeteneklerine, becerilerine ve tutkularına uygun bir iş fikri bulması ancak kendisinin yaşayabileceği bir süreç.

[ad name="Google Adsense"]

Öte yandan bol seyahat etmenin girişimcilere yeni fikirler bulmak konusunda yardımcı olacağına da kalpten inanıyoruz. Yeni ülkeler, yeni insanlar, yeni tasarımlar, yeni gelenekler, yeni ihtiyaçlar… Bütün bunlar size kendi işinizi kurmanız için ilham verebilir.

Bize inanmıyorsanız aşağıda sunduğumuz örneklere bir göz atın. Bugün çok başarılı olan pek çok girişimcinin fikirlerinin seyahatlerinde tetiklendiğini görünce eminiz ki siz de ilk seyahatinizi planlamaya başlayacaksınız.  Üstelik seyahat etmek size yalnızca yeni fikirler bulmak için değil, başarılı bir girişimci olmak konusunda çeşitli yetenekler kazandırmak konusunda da çok yararlıdır.

Ama şimdilik gelin ilham verici hikayelere bir göz atalım.

Steve Jobs, Apple: Çok uzun zamanınını harcadığı Hindistan ve Japonya seyahatlerinde Steve Jobs, Apple ürünlerinin birbirileri ile çok kolay senkronize olabilen, yani birbirileri ile uyumlu ürünler olması gerektiğini keşfetmiş. Apple tutkunlarını bugün bu markanın birer kölesi haline getiren unsurlardan birisi de bu değil mi zaten?

Blake Mycoskie, Tom’s Shoes: Ünlü ayakkabı ürtecisi Toms’s Shoes markasının yaratıcısı Blake Mycoskie, sattığı her çift ayakkabı için, bir çift ayakkabıyı ihtiyacı olanlara hediye etme fikrini Arjantin’e yaptığı bir seyahat sırasında düşünmüş. Başlattığı bu sosyal program şirketinin satışlarının katlanarak büyümesini sağlamış.

Dave Gilboa,Warby Parker: Gözlük satışını çevrimiçine taşıyarak olağanüstü başarı elde eden Warby Parker’in kurucusu Dave Gilboa bir seyahati sırasında gözlüğünü kaybetmiş. Ülkesine döndüğünde gözlüklerini yenilelemenin mütevazi öğrenci bütçesini aştığını gören (ve uzun bir süre gözlüksüz idare etmek zorunda kalan) Gilboa ucuz ama şık ve internet üzerinden satılacak gözlük çerçeveleri tasarla fikrini geliştirmeye başlamışlar.

Haugey Kardeşler, Tegu: Tegu’nun kurucuları olan Chris and Will Haughey Honduras’a yaptıkları bir iş gezisinde gördükleri sefaletten etkilenirler.  Haughey’lar fakirlik çizgisinin altında para kazanan insanlara iş imkanları yaratacak bir girişimin önemini kavrarlar. Daha sonra yapacakları bir Almanya seyahatinde gördükleri tahtadan yapılmış oyuncakların içine mıknatıs koyma fikrini de bulan iki kardeş bu ürünleri Honduras’taki düşük gelirli insanlara ürettirmeyi düşünürler. Bugün Tegu Honduras’lı insanlara aynı zamanda üretim, yönetim ve liderlik eğitimleri de sağlıyor.

Kiyan Foroughi, Boticca.Com: Kiyan Foroughi da Boticca.com’u kurma fikrini Marakeş tatilinde yerel bir kuyumcu kadından alışveriş yaparken bulmuş. Kuyumcu kadın son derece güzel ürünlerine pazar bulmak da ne kadar zorlandığını görünce dünyadaki tasarımcıların ürünlerini pazarlayabilecekleri bir pazar yeri kurma fikrini geliştirmiş.

Örnekler harika. Peki, siz nereye seyahat ederek ilham almayı düşünüyorsunuz?

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.