Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanları Çalıştırarak İşlerini Sevmesini Sağla!|IKEA ETKİSİ

İnsanları Çalıştırarak İşlerini Sevmesini Sağla!|IKEA ETKİSİ
Günümüzde her ne kadar yapılan ürünler, icatlar, teknolojik gelişmeler hayatı kolaylaştırmaya yönelik olsa da bazı durumlarda müşteriler ''Bu kadar da kolay olmasın kardeşim!'' diyerek içindekileri haykırabilirler. Şu an bir anlam karmaşıklığı yaşamış olabilirsiniz; çünkü hayatı kolaylaştırmaktan bahsediyorum, zamandan artırmayı ifade ediyorum ve müşterilerde bu kadar kolay olsun istemiyor olabilirler diyorum. Evet arkadaşlar yanlış okumadınız. Müşteriler her zaman kolay olsun, basit olsun modunda olmayabilirler. Bazen onlara farklı bir satış politikası sunmalı ve psikolojik olarak onların bazı duygularını bastırmayı bilmelisiniz. Nasıl oluyor diyorsanız yazıdan aksiyon alalım!

IKEA ETKİSİ

ıkea

Sanırım IKEA markasını duymayan bilmeyen yoktur diyeceğim; ama bilmeyenler için kısaca 'Büyük şehirlerde kurulan mobilya eşyaları satan küresel bir firmadır'' diyebiliriz. Bu firmada mağazada beğendiğiniz seçtiğiniz ürün evinize demonte halde gelir. Yani en ufak yapı taşına kadar ayrı şekilde gelir. Paketini açarsınız ilk çıkan size nasıl monte edileceğini anlatan bir kitapçık bulursunuz daha sonra bir bakarsınız milyonlarca parça çıkar ve o nereye takılacak bu nereye takılacak bir elde matkap bir elde kitapçık döner durursunuz.

Şirket her ne kadar bu olayı maliyetlerini düşürmek için yaptıklarını söylese de farklı bir taraftan bakacak olursak firma emek işini size yüklüyor ve o ürünü yaptıktan sonra gözünüzde kesinlikle normal bir ürün gibi olmuyor. Neden mi? Çünkü o ürünü siz yaptınız! Uğraştınız, saatlerinizi verdiniz.

İşte IKEA'nın uyguladığı bu satış politikası ya da psikolojik ilizyon literatüre, bilimsel makalelere ''IKEA ETKİSİ'' olarak geçti. Yani başta IKEA sponsor olmuştur kesin öve öve bitiremez demiş olabilirsiniz; ama durum öyle değil bu etki Harvard Üniversitesi'nde 3 profesör tarafından incelenip oluşturulmuş bir tez. Olay bilimsel yani hacı.

Günlük hayatımızda da birçok kere düşündüğümüz, kankalarımızla konuştuğumuz bir olay aslında. Her kolay şey insanı mutlu eder miydi? Hali hazırda sahiplendiğiniz bir şey sizin olur muydu? Cevapları size bırakıyoruz; fakat ortaya koyduğumuz emek ve mücadele sonunda olan bir şey bizi dünyalar kadar mutlu eder ve gözümüzde değerli olur. Bu konuyu aşkla bağdaştırabilirsiniz, yaptığınız kek ile veya sabahlara kadar çalıştığınız bir ödev ile..

Emek ver, mücadele et ve başar. Bu seni her zaman mutlu edecektir.

Özgün İçerik : Zafer DEMİRCİ

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.