Öğrenci Kariyeri Banner

İnsan Beyni Kelimeleri Nasıl Okuyor?

İnsan Beyni Kelimeleri Nasıl Okuyor?
Bir İgnliiz Üvnsertsinede ypalın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. Öenlmi oaln brinci ve snonucnu hrfain yrenide omlsaımyış. Ardakai hfraliren srısaı krıaışk osla blie ouknyuorumş. Çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btüün oalark oykuorumuşz.

Bu cümleyi sanki yerleri değişmemiş gibi aynı hızda okumanızı sağlayan şey cümlenin anlam bütünlüğüdür. Kelimelere takılmadan cümleyi, anlam bütünlüğüne göre okuruz.

Bir kitap ya da dergi okumadan önce beynimizin o kelimeleri tanıdığını görürüz. Ancak psikologlar yıllar boyunca beynimizin nasıl çalıştığını ve kelimeleri nasıl okuduğu üzerinde sıkı bir çalışma gerçekleştirmişlerdir.

asdsdaf

Sonucunda psikologlar beynimizin bir kelimeyi okumadan önce her harfini sırayla taradığını söylüyorlar. Önce kelimeleri resim olarak tanırız. Gözleriniz kelimeleri tanıdıkça beyniniz anlamlarını ortaya çıkarmaya başlar. Hatta araştırmacıların sonuçlarına göre kelimelerin başındaki ve sonundaki harf aynı olursa insan beyni o kelimeyi zorlanmadan okuyabiliyor.

Çocuk, okuryazar hale geldikçe, beyinde sihirli bir şekilde maddi olarak gerçekleşen bir “okuma merkezi” yoktur. Bunun yerine, daha önce bağlantılı olmayan mevcut alanları bağlamak için bir bağlantı ağı gelişir. Okuma, dil ile görsel erişimin bir yolu haline gelir; bu, görsel kalıpları tanımak ve konuşulan dili anlamak için kullanılan mimariye dayanır.

Bir okuyucu yeni bir görsel ile karşılaştığında bu görsel gözlere doğru yolculuk eder ve oradan beynin ''posta kutusu''olarak bilinen sol füziform girusuna gider. Kelimelerin bir sözcük olarak tanımlandığı yer burasıdır.

adfasd

Sözcükler ve harfler, posta kutusunda saklanır - tek tek ezberlenmiş şekiller veya desenler değil, semboller olarak saklanır. Bu nedenle, yetenekli bir okuyucu, yazı tipine bakmaksızın bir kelimeyi hızlı bir şekilde tanıyabilir .

Bilgi daha sonra, kelime anlam ve telaffuz çalışmak için mektup kutusundan beynin ön ve temporal loblarına gider. Aynı alanlar, bir kelime duyduğumuzda aktif hale gelir, böylece sadece okuma ve yazma yerine dil için uzmanlaşmışlardır.

Bilgi, yetenekli okuyucunun sinaptik otoyolları boyunca çok hızlı bir şekilde seyahat edebileceğinden, yolculuğun tamamı yarım saniyeden daha kısa sürer .

dfghsfh

Okuryazarlık gelişimi için gelecek ne yapabilir?

Teknoloji geliştikçe, “okuryazar” olmanın ne anlama geldiğini tanımlamamız gerekir. Genç beyinlerin şimdi sadece yazılı dile değil, yazılı dilin sunduğu hızlı medyaya da adapte olması gerekiyor.

Bunun sadece, kulaklarımız arasındaki o gizemli bej süngerin gelişimini nasıl etkilediğini göreceğiz.

 

Özel İçerik: Ulaş Özcan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.