Öğrenci Kariyeri Banner

İmza İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

İmza İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gereken 5 Gerçek
imza

İmza atmak hem iş hayatının hem de günlük hayatın artık “refleksten farksız” hale gelen bir parçası. Gün içinde sayısız sözleşmeye, faturaya ve kredi kartı slipine imza atıyoruz. Peki acaba kaçımız imza ile ilgili bu bilgilere gerçekten hakimiz?

[ad name="Google Adsense"]

İmza atmak her zaman gerekli değildir

Örneğin bir kredi kartı slipine ya da bir mağazadan aldığınız bir ürün karşılığında size verilen faturaya imza atmayı unutmanız, gerçekleşen alışverişin geçersiz sayılmasına neden olmaz. Çünkü dijital ortamda düzenlenen ve sizin de bilgilerinizi / kredi kartınızı paylaştığınız her işlem kendiliğinden geçerli sayılacaktır. Ancak bu durumun tersi de yaşandığında, yani kredi kartınızla sizin dışınızda bir işlem yapıldığında ilgili mercilere itiraz etme hakkınız daima saklıdır.

Ayrıca bazı hallerde, örneğin sözlü yapılan kira sözleşmeleri de kanunen geçerlidir. Yani bir kişi, mülk sahibiyle arasında yürürlükte olan bir kira sözleşmesi olduğunu pek çok farklı şekilde kanıtlayabilir. (Banka dekontları, faturalar, ikametgah vb.) Ancak günümüzde bu tip sözleşmeler genelde yazılı ve imzalı şekilde yapılır. Bunun amacı ise, taraflar arasında bir güvencede olma psikolojisi sağlamaktır.

Çeklerin üzerine atılan imzalar genelde kontrol edilmez

Çek defteriniz çalındığında bu olumsuz durum imza kontrolüyle giderilmez. Çünkü uzmanlara göre, insanlar çek defterlerini belli bir harcama eğilimi içerisinde ve genelde düzenli ödemeleri için kullanırlar. Çek dolandırıcılıkları genelde bu normal eğilim dışındaki harcama hareketlerinin izlenmesi ile çözülür.

İmza atılan kalemin rengi önemlidir

Evrak aslının önemli olduğu durumlarda, fotokopi ya da çeşitli kopyalama yöntemlerinden kaçınmak için mavi mürekkepli kalemle imza atmak daha iyidir. Özellikle avukatlar imza ve paraf işlerinde mavi mürekkepli kalemler tercih ederler.



İmza attığınız bir sözleşmeden cayma hakkınız olabilir

Bir sözleşmeye imza attınız diye, sözleşme sonlanana kadar sözleşmenin size yüklediği sorumluluklara bağlı kalmak zorunda kalmazsınız. Haklı nedenlerle (Ayıplı / kusurlu mal, mücbir sebepler vb.) imzaladığınız sözleşmelerden cayma hakkına sahip olabilirsiniz. Bu haktan nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmek için, sözleşme konusunu düzenleyen yasalara göz atmakta fayda var.

Kefil olarak imzalanan bir sözleşmeden sorumlu olursunuz

Bir yakınınız “Bu sözleşmeye benim için imza atar mısın?” diye ricada bulunduğunda genelde pek de düşünmeden imzalama eğiliminde olabilirsiniz. Ancak tarafı ya da kefili olduğunuz herhangi bir sözleşmenin sizi de en az esas imza sahibi kadar bağlayacağını aklınızdan çıkarmayın ve sözleşme koşullarını iyice öğrenmeden imza atmayın.

[ad name="HTML"]

Kaynak:

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.