Öğrenci Kariyeri Banner

İlk Turun Ardından 14 Günlük Süreç Nasıl İşleyecek?

İlk Turun Ardından 14 Günlük Süreç Nasıl İşleyecek?

Dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda üç aday da seçilmek için yeterli oy sayısı olan yüzde 50.1 oy oranına ulaşamadı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre ikinci tur 28 Mayıs’ta olacak.

Milliyet Gazetesi'nden Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre, Cumhur İttifakı’nın Adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda tekrar yarışacak. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre bugün saat 17.00’de sonlanacak. 

4 Gün Sürercek İtiraz Süreci Başlıyor

15 Mayıs itibarıyla ikinci tura kalan adaylar için propaganda dönemi yeniden başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi de aynı gün saat 17.00’de sonlanacak ve ilçe seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59’a kadar kararlaştırılacak.

16 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi ise saat 17.00’de bitecek ve yapılan itirazlar il seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 17 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya yapılacak itiraz süresi 17.00’de bitecek.

İlçe seçim kurulları tarafından sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulu tarafından, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri gerçekleştirilecek. 18 Mayıs’ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

19 Mayıs günü YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmesi için ilgili mercilere ulaştırılacak. 20 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak ve 24 Mayıs’a kadar devam edecek.

Kesin Seçim Sonuçları 1 Haziran'da Belli Olacak

24 Mayıs itibarıyla adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start verecek. Seçim propaganda dönemi 27 Mayıs saat 18.00’e kadar devam edecek. 28 Mayıs günü ise ikinci tur için oylar kullanılacak. 29 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi aynı gün 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurulları tarafından en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak. 30 Mayıs günü ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sonlanacak ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs’ta ise il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ya yapılacak itiraz süresi bitecek. 1 Haziran’da il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. Kesin seçim sonuçları YSK tarafından Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere iletilecek.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.