Öğrenci Kariyeri Banner

İktisat Nedir? İktisatçı Ne İş Yapar?

İktisat Nedir? İktisatçı Ne İş Yapar?

Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner. (Mustafa Kemal Atatürk)


Şu anda bir lise öğrencisiyseniz bu yazıyı okuyarak kendiniz için çok faydalı bir iş yapıyorsunuz. Ygs-lys derken epey yıpratıcı bir süreçten geçiyorsunuz ve sonunda sizin için en doğru kararı vererek, iyi bir gelecek planı oluşturmak istiyorsunuz. Sonuna kadar da haklısınız. Bu yolda en büyük danışmanlarınız yüksek ihtimalle rehber öğretmenleriniz; fakat onlar da bir yerden sonra yetersiz kalabiliyor. Henüz bir lise öğrencisiyken rehber öğretmenime iktisatın nasıl bir bölüm olduğunu sorduğumu hatırlıyorum, o zamanlar hukuk okumak istiyordum. Cevap olarak; ‘boşuna 4 yılını harcarsın, sonunda da işsiz kalırsın ya da bankacı olursun’ demişti. Şu anda iktisat okuyorum ve rehber öğretmenimi iyi ki dinlememişim diyorum.

Gold bars and the earth on a set of brass scales. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.

İktisat her şeyden önce size yaşadığınız dünyanın nasıl bir işleyişle yürüdüğünü öğretiyor. Zaten mezun olduğunuzda da ünvanınız bankacı değil ‘iktisatçı-ekonomist’ oluyor. Şu an yaşadığımız dünyanın temellerinin özellikle sanayi devriminin de etkisiyle, ekonomi üzerine kurulduğunu hepimiz anlayabiliyoruz. Dolayısıyla güncel olaylara ve yaşadığınız dünyanın işleyişine ilgiliyseniz ekonomi sizin için uygun bir bölüm. Özellikle araştırmacı bir kimliğe sahipseniz, girdiğiniz ortamlarda konuşulan konular üzerine hep bir fikriniz oluyorsa bu bölümden çok keyif alabilirsiniz; çünkü birçok bölümden temel derslerin eğitimlerini alacaksınız. Hukuk, muhasebe, matematik, tarih, edebiyat ve benzeri...

ekonomik-güven-endeksi

Madem bu kadar geniş bir bölüm neden bu kadar iktisat mezunu işsiz diyebilirsiniz. Ekonomi insan üzerine teori üreten bir bilimdir. Okulda aldığınız dört yıllık bir eğitimle insan psikolojisini ve ihtiyaçlarını anlayıp üzerine kafa yormanız imkansız. Burada da iş size düşüyor. Tıp veya hukuk gibi bölümlerden farklı olarak mezun olduğunuzda işinizi elinize veren bir bölüm olmadığı için kendinizi fazlasıyla geliştirip artı yönlerinizi açığa çıkarmalısınız. Bunun içinde bölümünüzü sevmeniz gerekiyor. Araştırmacı kimliğimiz ancak sevdiğimiz işleri yapınca ortaya çıkar.

7303d446-bed3-445b-91e4-bc572722fae1

Ayrıca bilinenin aksine mezun olduğunuzda işsiz kalma ihtimaliniz birçok bölüme göre daha düşüktür; çünkü iktisat size sayısız meslek imkanı sunar. Kendinizi hangi alanda geliştirmek istediğinize bağlı olarak mezun olduğunuzda birçok bakanlıkta çalışabilirsiniz, pazarlama veya insan kaynakları uzmanı olabilirsiniz, ekonomi bilgisi olan bir yönetici olabilirsiniz veya bu bölümde uzmanlaşmak isteyebilir, akademik kariyer de yapabilirsiniz.

curious-squirrel

Daha anlatılacak bir çok detay var ama hepsinden önce bu bölüme ilginiz var mı bunu ölçmemiz gerekiyor? Şimdi bir kaç soru yazacağım, eğer cevaplarıyla ilgileniyorsanız düşünmeyin iktisat okuyun derim.

  •  Fakirlik neden var? Devletlerin kendi paralarını basma güçleri varken neden bolca para basmıyorlar ve fakirlere dağıtmıyorlar? 

  •  Enflasyon nedir? Ülkelerarası ilişkilerden nasıl etkilenir?

  •  Para birimimiz TL olduğu halde dolar bizim için neden bu kadar önemli?

  • Borsa ne işe yarar? Yükselip alçalması çok mu önemli?

  • Haberler kişi başına düşen milli gelirin arttığını bağırırken, cebimdeki para neden artmıyor?

  • Faiz nedir? Nasıl oluyor da başka ülkeler bizim ülkemizdeki faizi etkiliyor?

  • Dünyanın süper gücü neden Amerika'dır?


wallpaper-766992

Ne okuyacağınıza hala karar veremediyseniz yönünüzü rehber öğretmeniniz ve aileniz belirleyecektir. Oysa ki seçilen hayatı yaşayacak olan sizsiniz. Bu yüzden böylesine önemli bir kararı başkalarına bırakmayın. Araştırın, herkese danışın ve sizi heyecanlandıran işi seçin. Yanlış karar verirsem gibi sorunları dert etmeyin. Yolun en başındasınız ve vereceğiniz karar aslında hiçbir şeyin başı ya da sonu değil. İleride bölümünüzü değiştirmek isterseniz üniversiteler size bunun için çeşitli imkanlar sunuyor. Sınavlara tekrar hazırlanabilirsiniz. Bir sene eğer hayatınızı değiştirebilecek kadar güçlüyse, emin olun sandığınız kadar uzun bir süre değil. En önemlisi kendinizi iyi tanıyın, ne istediğinize gerçekten kulak verin.

uzagi-gorebilmek-ve-is-sahibi-olmak

Bir iktisat öğrencisi olarak size okuduğum bölümü tanıtmaya çalıştım. Her yerde bölümün dezavantajları zaten anlatıldığı için, bu yazıda avantajlarına değinmeyi tercih ettim. Eminim aklınıza takılan daha birçok soru vardır. Bütün bilgiyi tek kaynaktan bulamazsınız araştırın, iktisat okumaya karar verdiyseniz ön alıştırma olur sizin için; çünkü bu bölümde duyduğunuz her şeyi araştırma ihtiyacı hissedeceksiniz.

Başarılar...

 

ÖZEL İÇERİK: SEDA AYDIN

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.