Öğrenci Kariyeri Banner

İkinci Bir Dil Seçerken Neye Dikkat Etmeliyiz?

İkinci Bir Dil Seçerken Neye Dikkat Etmeliyiz?
Yabancı dil öğrenmek bir çok kişi için zor ve meşakkatli bir yol olsa da zamanın ve iyi bir işin gerekliliklerinden. Yabancı dil öğrenmek küresel bakış açısını geliştirdiği gibi iletişim becerileri ve zeka seviyenizi arttırırken yaratıcılığın gelişmesine de yardımcı olur. Ülkemizdeki bölümlerin çoğu İngilizce eğitim verirken , Fransızca ,Almanca, Arapça  eğitim veren bölümler de mevcut . Hepimiz artık teknoloji ile birlikte daha çok evrenselleşen ve rekabetin arttığı bu ülkede İngilizce'nin gerekliliğini anlayıp ve  ikinci bir dil öğrenme çabasına girmiş bulunmaktayız. Peki ikinci bir dil seçerken sadece ilgi duyduğumuz bir dil olması yeterli bir sebep mi ? Zaman,enerji ve para harcayacağımız bir dil seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

NE KADAR ZOR BİR DİL ?

Örneğin Çince, karakterleri ve tonlamaları itibariyle bizim için çok farklı, alışık olmadığımız bir lisandır. Çince, tamamen ayrı birer dil olarak kabul edilebilecek kadar farklı "dilcik" lerden oluşmuştur. Ki Çince'nin ne kadar zor olduğunu duymayan yoktur. Çince ya da Arapça  öğrenmeyi düşünüyorsanız zor bir dil olduğunu kabul edip kendinize bu dili gerçekten öğrenmeyi istiyor muyum , öğrenmek için yeterli sabır gösterebilir miyim  sorularını sormalısınız. Çünkü bu dillerin zorluğundan dolayı bir süre sonra öğrenmeyi bırakabilirsiniz ki en az orta seviyede olmadığınız bir dil çok da işinize yaramaz.

dil 1

KÜLTÜRÜNE İLGİ DUYUYOR MUYUM ?

Dil ve kültür iç içe geçmiş oluşumlardır. Dil kültürü, kültür de dili besler. Eğer öğreneceğiniz dilin kültürünü benimsemiş olursanız  dili öğrenmeniz kolaylaştıracaktır.  Örneğin anime izliyor ya da manga okuyorsanız ; bunları Japonca olarak okumaya , izlemeye başlamak  sizin için eziyet olamaktan ziyade eğlenceli olacaktır. Ya da İtalya'nın kültürüne ve tarihine aşık biriyseniz İtalyanca öğrenebilirsiniz. Dini konulara ilgiliyseniz Arapça , İbranice öğrenebilirsiniz.

dil 7

ÖĞRENDİĞİM DİLİ KONUŞABİLİR MİYİM ?

Dillerin çoğunun kendine ait farklı sesleri ve bu seslerin kendine ait çıkarılış biçimleri var.Örneğin Fransızca ,telaffuzu Türkler için zor olan bir dildir. Bir dilin grameri ne kadar zor olursa olsun ,gramerini öğrenmek konuşma becerinizi geliştirmekten kolay olacaktır. Öğrenmeyi tercih edeceğiniz dili telaffuz edebilecek misiniz onu ölçün çünkü yanlış telaffuz konuşurken öz güveninizi etkiler ve karşınızdakinin sizi anlamamasına yol açar. Ki bilirsiniz ki şirketler dili ne kadar bildiğinizden çok ne kadar konuşabildiğinizi önemser.

dil 10

KULLANILAN BİR DİL Mİ ?

Öğrenmek için dil seçerken dilin kullanıldığı ülke sayısı ve bu ülkelerin gelişmişlik seviyeleri önem taşıyor. Örneğin Almanya ne kadar az nüfus ve yüz ölçümüne sahip olsa da dilini değerli kılan sahip olduğu sosyo-ekonomik güçtür. Ya da İspanyolca , dünyanın en çok konuştuğu üçüncü dil ve konuşulduğu ülkeler birçok küreselleşmiş şirkete sahiptir. Rusça , Fransızca , Japonca , Arapça dilleri de bu nedenle seçilebilecek diller arasındadır.

dil9

HEDEFLERİNİZE YÖNELİK Mİ ?

Mezun olduğunuzda hangi şirkette çalışmak istiyorsunuz ? Cevabınız yabancı bir şirketse öğreneceğiniz dil sizi hedefinize biri bırakın üç beş adım yaklaştırır. Yazılım okuyorsanız ve hayaliniz oyun tasarlamaksa Japonca öğrenmeniz , kimya okuyorsanız almanca ya da Fransızca öğrenmeniz daha faydalıdır. Ülkemizde Kore ,Fransız , Japon  ve Alman  şirketleri kendi dillerini bilen eleman konusunda ciddi tutuma sahip. Dili bırakın şirkette o ülkenin kültürünü bilmeniz isteniyor. Örneğin Korece bildiğiniz için  işe tercih edilirken üssünüzü Kore geleneklerine göre selamlamadığınız için azar işitebilirsiniz. Dil öğrenmeyi hobi olmaktan öteye taşımak için, mesleğinizde hangi şirketlerde kariyer hedefliyorsanız o şirketin bağlı olduğu ülkenin dilini öğrenin.

Young man have job interview.

Özel İçerik: Gülname Likoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.