Öğrenci Kariyeri Banner

HUAWEI'den Türk Profesöre Onur Ödülü!

HUAWEI'den Türk Profesöre Onur Ödülü!
Ankara doğumlu Türk Profesör Erdal Arıkan, dünya çapındaki başarıların altına imzasını atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene 5G teknolojisinde kritik rol oynayan ‘kutupsal kodlar’ çalışması ile IEEE  (ABD merkezli uluslararası kuruluş Dünya Elektrik Elektronik Mühendisleri Meslek Örgütü) tarafından madalyaya layık görüldü.

Adsız tasarım (29)

(Her yıl “Enformasyon Bilimi, Sistemleri ve Teknolojisine çok üst seviyede katkı sağlayan” bir bilim insanına verilen IEEE Richard W. Hamming Madalyası 2017'de Prof. Dr. Erdal Arıkan'a verildi.)

Adsız tasarım (30)

Prof. Dr. Arıkan’ın çalışması 2016’da 5G uygulama standartları arasına alınırken Dünya Telekomünikasyon devi Huawei firmasınca, söz konusu buluşu temel alan yeni bir 5G teknolojisi kullanıldığı açıklandı.

Günümüzde özellikle 5G özelindeki araştırmalar, iletişim sektörünün gelişmesi için büyük önem taşıyor. Onlarca yıllık bilimsel araştırmanın sonucunda ulaşılan teorik keşifler, teknolojik gelişimin rotasını belirliyor. 5G iletişim teknolojilerine adım adım yaklaşırken, Prof. Arıkan'ın Polar Kod çalışmaları veri transferinin güvenilir, tutarlı ve azami seviyede hızlandırılması açısından yepyeni bir yaklaşım sunuyor.

Polar Kodlar, belli bir bant genişliği üzerinde verinin sıfır hata ile gönderilebileceği, maksimum teorik limite yaklaşılabilmesini sağlayan yegâne kodlar olarak öne çıkıyor. Polar Kodlar bu anlamda, 5G iletişim performansını önemli ölçüde geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda kodlama karmaşıklığını azaltarak enerji tasarrufu da yapılmasını sağlıyor. Arıkan'ın Polar Kod çalışmaları, iletişim endüstrisini neredeyse kökten değiştirdi. 3GPP, 2016 yılında Polar Kodları 5G NR (New Radio) kontrol kanalları için, resmi kodlama yöntemi olarak kabul etti.

Adsız tasarım (31)

HUAWEI Kurucusu ve CEO'su Ren Zhengfei, 5G Polar Kodları ile ilgili çalışmaları başta olmak üzere, iletişim teknolojilerine yönelik önemli katkılarından dolayı, Prof. Dr. Erdal Arıkan'a, gerçekleştirdiği özel bir törenle "Onur Ödülü" takdim etti.

Ödül töreninde HUAWEI Kurucusu ve CEO'su Ren Zhengfei, Prof. Arıkan'a Monnaie de Paris (Paris Darphanesi) tarafından tasarlanan ve üretilen, üzerinde dünyayı ileriye taşıyan yeni iletişim teknolojilerinin önemini simgeleyen kırmızı bir bakara kristali ile Zafer Tanrıçası'nın tasvir edildiği özel bir madalya sundu.


HUAWEI Dönüşümlü CEO'su Eric Xu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu ödülü olağanüstü bilim çalışmaları ve iletişim teknolojilerine adanmışlığı nedeniyle Prof. Arıkan'a büyük bir mutlulukla takdim ediyoruz. Bugün gelinen nokta; 5G standartları, kablosuz iletişim teknolojileri ve temel araştırma alanlarında dünya çapında gerçekleşen emeğin bir sonucudur. Bu standartların oluşması, 10 yıldan uzun süredir çalışan on binlerce bilim insanı ve mühendis ile HUAWEI'nin de aralarında olduğu onlarca şirketin ortak başarısıdır" dedi.


Adsız tasarım (32)


Prof. Dr. Erdal Arıkan ise ödül töreninde yaptığı açıklamada, son yıllarda Çin bilim adamları arasında araştırma, mühendislik ve imalat alanlarında gördüğü muazzam ilerlemeyi kaydetti. Huawei gibi seçkin şirketlerin katılımı ve çabaları olmadan bu ilerlemenin mümkün olmayacağını söyledi.


Adsız tasarım (34)


Ayrıca 8 Ağustos 2018'de Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, kendilerini ağırlayıp yaptığı paylaşımda /“Kutupsal Kodlar” buluşu ile 5G teknolojisinde çığır açan Prof. Dr. Erdal Arıkan hocamızla Türkiye’nin dijitalleşme vizyonunu konuştuk. Bilim insanlarımızın birikiminden faydalanmak her zaman önceliğimiz olacaktır./açıklamasında bulundu.


Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.