Öğrenci Kariyeri Banner

Hollanda'dan Şaşırtan Ötanazi Kararı!

Hollanda'dan Şaşırtan Ötanazi Kararı!

Hollanda'dan, ötanazi hakkında çok şaşırtan bir karar haberi geldi. İddialara göre, 2002'den bu yana 12 yaş ve üzeri bireylere ötanazi hakkı sunan Hollanda, yaş sınırını 1'e düşürecek.

Günümüzde etik tartışmaları hala devam eden, kişinin kendi rızasıyla sağlık sorunları sonucunda ölümü tercih ettiği ötanazi, Hollanda’da uzun süredir yasal olarak uygulanmakta. Bu yöntemi ilk kez kabul eden ülke olma unvanına sahip olan Hollanda, bugün kritik bir karara daha imza atmaya hazırlanıyor.

1 Yaşın Üzerindeki Herkese Ötanazi Hakkı Tanınacak!

Hollanda hükümeti, bugüne kadar yalnızca 12 yaş ve üzerine sunulan ötanazi hakkında yaş sınırını tamamen kaldırmaya hazırlanıyor. İddialara göre Hollanda Sağlık Bakanlığı, yaşı 1 ve üzeri olan herkese ötanazi hakkı verecek.

Ülkedeki çocuk hekimlerinin ısrarı sonucu uzmanlardan görüş isteyen hükümet, 1-12 yaş aralığına da ötanazi hakkı sunulması hakkında öneri aldı. De Telegraaf gazetesi, yeni düzenlemenin yakın zamanda kabul edileceğini iddia etti. Ancak, ötanazi hakkının sürekli epileptik atak geçiren ve artık kesin ölümü beklenen çocuklara tanınacağı belirtildi. Çocuğun ne istediğini belirleyemeyeceği durumlarda ise karar, ebeveynleri tarafından verilebilecek.

Bu karar her ne kadar bizleri hayrete düşürse de, bu kararı almayı planlayan ilk ülke Hollanda değil. 2014 yılında Belçika, 12 yaşın altındaki çocuklara ötanazi hakkı tanıyan ilk ülke olmuştu.

Ötanazi Nedir?

İki farklı şekilde uygulanan ötanazi, kişinin tıbbi yolla yaşamına sonlandırması anlamına geliyor. Aktif ötanazide kişinin ölümü bir iğne ve özel bir karışım ile gerçekleştirilirken pasif ötanazi, kişinin devam eden tedavisinin kesilmesiyle yapılıyor.

Ötanazi, bizim ülkemizde yasal değil. Türk Ceza Kanunu, hastaya ötanazi uygulanmasına ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesini öngörüyor. Ötanazi, şu an Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, İspanya ve ABD’nin bazı eyaletlerinde yasal olarak uygulanıyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.