Öğrenci Kariyeri Banner

Hindistan'dan Başarısızlık Haberi Geldi

Hindistan'dan Başarısızlık Haberi Geldi
Dünyanın gözü kulağı birkaç gündür Hindistan'daydı. Ülkenin Ay görevleri için tasarladığı 160 milyon dolara mal olan Chandrayaan-2 uzay aracı, ayın yüzeyine 2 kilometre kala bağlantı kesti. Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO) Direktörü Kailasavadivoo Sivan, Ay'a fırlatılan uzay aracı Vikram ile irtibatın inişe kısa süre kala kesildiğini açıkladı. Hindistan’ın aya gönderdiği ‘Vikram’ adlı uzay aracı, yüzeye inişine çok kısa bir süre kala başarısız oldu, araçla bağlantı kesildi. Hindistan Ay’ın yüzeyine inen dördüncü ülke olma şansını kaybetti.

Ülkenin Bengaluru kentinde bulunan uzay merkezinden yapılan açıklamada, ‘uzay aracından gelen verilerin analiz edildiği’ belirtildi fakat başka bir açıklama yapılmadı.

Uzay aracının akıbeti ile ilgili olarak aracın yüzeye indiği, ancak sinyal gönderemediği ya da aracın inişinin tamamen başarısız olduğu ve parçalandığı olasılıklarının değerlendirildiği bildiriliyor.

2

Chandrayaan-2 roketi, bir adet uydu, ‘Vikram’ adlı iniş aracı ve ‘Pragyan’ adlı altı tekerlekli bir ay gezgini (rover) aracı taşıyordu. ‘Vikram’, roketten ayrılan uydu aracından koparak aya inecek ve ‘Pragyan’ı ay yüzeyine çıkarması bekleniyordu.

Hindistan uzay programının ‘babası’ kabul edilen Dr Vikram A. Sarabhai’nin adı, vefa borcu olarak söz konusu uzay aracına verilmişti.

Hindistan'ın Chandrayaan-2 misyonunu Bengaluru kentindeki ISRO merkezinde bilim insanlarıyla birlikte izleyen Başbakan Narendra Modi de misyonun başarısız olması üzerine bir açıklama yaptı. "Hayatta inişler ve çıkışlar vardır… Kazandığınız küçük bir başarı değil" ifadelerini kullanan Modi, misyon çalışanlarına "Hindistan sizinle gurur duyuyor. Elinizden gelenin en iyisini yaptınız" dedi. Başbakan Modi ayrıca, "Eğer tarihçiler günün birinde bugün yaşanan kazayı yazacak olarsa, muhakkak bunun hayatımız boyunca Ay'ın romantik tasvirinden ilhamla başlatılmış olan Chandrayaan'ın macerasının son ayağında Ay'a kavuşmak için acele ettiğini de yazacak" diye konuştu.

3

Hindistan için ilk ay maceresı aslında bu değildir. 22 Ekim 2008’de fırlattığı Chandrayaan-1, 300 gün boyunca Ay’ın yörüngesinde 3 bin 400 tur attı, üzerindeki 11 ayrı cihazla çeşitli ölçümler gerçekleştirerek, Ay'ın yüzeyinde magnezyum, alüminyum, silikon, demir, radon, uranyum ve toryum gibi elementler ile çeşitli minerallerin dağılımlarını saptamaya çalışmıştır.

İsmini, Sanskritçe “Ay” (Chandra) ve “araç” (yaan) sözcüklerinin birleşmesiyle alan uzay aracının üzerindeki ölçüm cihazlarından 6 tanesi ABD, Avrupa ve Bulgaristan uzay ajanslarının katkılarıyla üretilmiştir.

20 Temmuz 1969'da Amerika, Apollo 11 ile Ay'a ilk ayak basan ülke oldu. Uzaya insan gönderen ilk ülke olan Sovyetler Birliği ile rekabette öne geçebilmek için 1972 yılına kadar 5 farklı Ay'a iniş programıyla devam etti.1958-1976 yılları arasında ise Sovyetler Birliği insan ile değil ama insansız hava aracıyla dünyanın uydusuna çok sayıda iniş sağladı. 1972'den bu yana ABD dışında Ay'a insanlı iniş gerçekleştirebilen ülke bulunmuyor. İnsansız seyahati en son 2013 yılında Çin gerçekleştirmiş, böylece Ay'a giden üçüncü ülke olmuştur.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.