Öğrenci Kariyeri Banner

Himalaya Su Kuleleri

Himalaya Su Kuleleri
Hepimizin bildiği gibi son zamanlarda sürdürülebilirlik ve su kaynakları konusunda çok fazla proje yarışmaları düzenlenmekte ve oldukça ilginç projelerle karşılaşıyoruz. İlginç bir proje bu sefer Çin’den geliyor.

himalaya-water-tower-evolo-skyscraper-2012

Çin’de düzenlenen bir proje yarışmasında birinciliği kapmış bu projenin ekibi, bu mükemmel, bir o kadar da ütopik bir görüntüye sahip projeyi “Himalaya Su Kuleleri” başlıyla tanıtmış. 55000 buzula sahip Himalaya Dağları, dünya tatlı su rezervinin yüzde kırkına sahip.  Sadece Asya kıtasında içme suyunun yüzde 70’i Himalaya Dağları‘ndan karşılanıyor. Buz tabakaları, iklimsel değişimle paralel olarak giderek artan bir hız ile erimektedir. Bu da özellikle orada yaşayanlara büyük bir sorun yaratmaktadır.

2-Himalaya-Tower-2


Su Kaynaklarına Çözüm Su Kuleleri


Projeye göre Himalaya Su Kuleleri, dağın yüksek yerlerine kurulmuş, su tutma amacına sahip dev yapılardır. Dağın  aşağısındaki nehirlere düzen sağlamakta, yağmurdan toplanan suları arıtıp dondurarak gelecekteki  bir kullanım için  rezerv etmektedir. Kulelerin alt kısımları ağaç köküne benzeyen bir yapıya sahip  borulardan oluşmaktadır. Bu kök  benzeri yapılar, dönme ve esneme mekanizmasıyla suyu toplayıp depolama  görevine sahiptir.  Kulenin üst kısmı ise  masif silindirik çelik tutma yapısına sahip ve donmuş suyu depolama  amacına sahiptir. Bu iki bölümün arasında ise bir  mekanik soğutma sistemi, uygun iklimsel koşullarda suyun  arıtılmasına yarayan bir sistem ve dağılımını düzenlemeye  yarayan bir sistem bulunmaktadır.

himalaya-skyscraper-2

Yapının altında etrafı tüplerle çevrili bir ulaşım sistemi bulunmakta ve bu sistem sayesinde temiz suyun çevre kasaba ve kentlere ulaşımı sağlanmaktadır. Ayrıca dağların aşağısına doğru inen eğrisel  kanallar, insan ve malzeme taşınabilecek bir ulaşım yoluna sahiptir.

himalaya-water-tower-saving-water-for-the-future3

Su konulu proje yarışmaları günümüzde ülkemizde de başvuru rekorları kırmaktadır. Su  kaynaklarının korunması gibi önemli bir çevre sorununun çözülmesi adına böyle yarışmalar, umarım  mucitlerimizi teşvik etmeye yarayacaktır.

Kaynak 1:http://www.evolo.us/competition/himalaya-water-tower/

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.